Najboljši solistični letalski nastop

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
05 Nov 17
Napisal Prebrano 2652 krat
Objavljeno v Novice

Na letalskem mitingu Royal International Air Tattoo 2017, ki je letos potekal od 13. do 17. julija v Fairfordu v Veliki Britaniji, je pilot 152. letalske eskadrilje nadporočnik Andrej Fiorelli dobil pokal za najboljši solistični nastop.

Royal International Air Tattoo (RIAT) je eden največjih letalskih šovov na svetu, letos pa je privabil kar 160.000 gledalcev. Na ogled je bilo 246 letalnikov iz 26 držav, tudi Slovenije. 15. PVL se je v statičnem delu predstavil s transportnim letalom turbolet L-410UVP in na dinamičnem delu z letalom PC-9M.

Dolžina programa je omejena na deset minut za solistične nastope
  Dolžina programa je omejena na deset minut za solistične nastope

Prav na dinamičnem delu je v solističnem letalskem nastopu premagal vso konkurenco nadporočnik Andrej Fiorelli iz 152. letalske eskadrilje, ob tem pa je povedal, da na pilatusu leti že sedem let, in dodal: »Akrobacije so del usposabljanja že od začetka šolanja na letalih v Slovenski vojski. Leta 2014 sem se izšolal za demonstracijskega pilota na PC-9. Tak pilot je izšolan za prikaz sposobnosti letala in ima dovoljenje za letenje ter izvajanje akrobacij ter drugih manevrov na nizkih višinah. Pred menoj so to delali poveljnik 152. LEESK podpolkovnik Janez Gaube, za njim je to prevzel stotnik Luka Gorjup in zdaj jaz. Pri tem gre večinoma za prikaz moči motorja in dodatnega glasnega zgorevanja. Ta letala lahko dosegajo precej večje hitrosti kot PC-9, med nastopom pa so do približno tretjine večje, ker so omejeni s prostorom. Moj nastop je bolj akrobatski, njihovi pa bolj temeljijo na ostrih zavojih in hrupu, ki ga letalo povzroča. Treniram, kolikor imam časa. Število treningov se povečuje z bližanjem letalskih mitingov, vsak trening pa traja od 15 do 20 minut. To pomeni celoten program in še dodatno kakšen lik, ki ga moram izpopolniti. Zadnji teden, preden sem šel na RIAT, sem treniral vsak dan, pred tem pa zadnji mesec do dvakrat na teden. Drugače treniram povprečno do dvakrat na mesec, ko ni predvidenih nastopov, drugih nalog v 152. LEESK in šolanja.«

Kondicija, koordinacija in koncentracija

Letenje je avtomatizem, je povedal nadporočnik Fiorelli, za katerega je fizično najtežja akrobacija horizontalni zavoj, pri katerem dosega obremenitev +7 g. Lik traja od 15 do 20 sekund. Fizično naporen je tudi prehod iz vertikale, pri čemer leti z minimalno hitrostjo, potem pa pri spuščanju doseže –3,5 g in naredi luping, pri tem letu je težava tudi pogled iz letala, ker je kabina spodaj. »Med letenjem ne razmišljam, kaj in kam moram potegniti, da bo šlo letalo v določeno smer. To, da veš, kam potegniti, da boš šel tja, kamor želiš, pride s treningom. Eni liki zahtevajo koordinirano letenje, torej gresta palica in noga v isto stran, drugi liki pa nekoordinirane gibe, na primer pri valjčku. Letenje v akrobacijah je drugačno kot običajno letenje. Imam nekaj več kot 1000 ur na pilatusu PC-9M in še dodanih dvesto na drugih letalih. Med programom sem popolnoma osredotočen na letenje. Ne morem ravno reči, da me sonce in bleščanje ne motita, se pa nanju navadiš. Nimam časa opazovati obiskovalcev in se ukvarjati z njimi, niti ne opazim, koliko jih je, niti ne gledam k njim. Popolnoma sem osredotočen na svoj program. Gledam od steze do moje linije, po kateri letim. Tja so usmerjene vse moje misli. Fizično je akrobatsko letenje zelo zahtevno. Praktično bi lahko odletel pet programov ali več v enem dnevu, vendar bi bil na koncu dneva preveč utrujen, zato tak trening ne bi bil smiseln,« je povedal nadporočnik Fiorelli.

Takoj po vzletu
  Takoj po vzletu

Program

V štirih dneh, kolikor je trajal program, je nadporočnik Fiorelli nastopil štirikrat. V četrtek, 13. julija, je imel obvezen trening, druge dni pa je letel po programu. Ocenjevalci, ki ocenjujejo, koliko lahko pilot prikaže sposobnosti letala, natančnost letenja, atraktivnost nastopa in še druge podrobnosti, so ocenjevali vsak let posebej.

Program nadporočnika Fiorellija traja devet minut, v tem času pa izvede 18 likov. Fizično sta najzahtevnejša horizontalni zavoj z največjo obremenitvijo in negativni luping. Za odletet je najtežji negativni izhod iz zvončka (tailslide), pri katerem iz strmoglavljenja preideš v hrbtni let in zaradi omejitve letala pri negativni obremenitvi nimaš manevrskega prostora, da bi popravil napake.

»Vsak pilot ima svoj program, saj zaradi različnih letal ne bi mogli vsi leteti enakega. Poleg tega vsak pilot najbolje ve, kaj mu ustreza in česa je sposobno njegovo letalo, na teh nastopih pa poskušamo prikazati svoje ter njegove najboljše sposobnosti. Ljudem poskušamo prikazati najboljše lastnosti letala. Po vzletanju pospravim pristajalno podvozje, se do višine 100 metrov obrnem na hrbet in preletim polovico steze na hrbtu. Potem se obrnem nazaj in nadaljujem v luping. Odletim pet osmin lupinga in se z dvojnim deljenim valjčkom vrnem v horizontalni let. Postopek ponovim in naredim kubansko osmico. Sledi obrat čez krilo z valjčkom, preverim višino in končam luping z obremenitvijo +7 g. Potem sledi horizontalen zavoj z največjo obremenitvijo +7 g. Ko pridem iz zavoja, naredim valjček in tako si figure sledijo, dokler ne končam programa s preletom na višini 30 metrov.

Hrbtni let
  Hrbtni let

Zelo pomembno je, da letim s pravo hitrostjo, predvsem kadar imam spuščeno pristajalno podvozje oziroma kadar sem na največji višini lupinga. Publika je oddaljena 230 metov. Največje obremenitve, ki jih doživljam med programom, so od +7 do –3,5 g, kar so tudi največje dovoljene obremenitve za to letalo, če imam podvozje zunaj, pa od +2 do 0 g. Zaradi nizke baze oblakov na 350 metrih višine v soboto, 15. julija, nisem mogel narediti celotnega programa. Najvišja višina, ki jo sicer dosežem, je 1300 metrov v raversmanu in vertikalni osmici. Dolžina programa je omejena na deset minut za solistične nastope, skupine pa imajo do pol ure časa, da prikažejo svoj program. Program poskušam pred vsako sezono dopolniti, da bi bil zanimivejši in bi še bolje prikazal sposobnosti letala. Med letom gledam ven, inštrumente pogledam le za kontrolo višine in hitrosti. Pri vertikalah gledam tudi nazaj, da vidim vzletno-pristajalno stezo in spremljam vrtenje okoli vzdolžne osi letala ter tako ustavim vrtenje v pravi točki. Hitro se vidi, da nisi uleten, oziroma se zdi, da si površen pilot. Spodnja dovoljena višina na takih mitingih je 100 metrov za akrobacije oziroma manevre, v katerih nagib presega 60°. Hitrost nadziram zaradi pravilne in varne izvedbe naslednjega lika,« je povedal nadporočnik Fiorelli.

Letalo

Slovenska vojska ima devet letal PC-9M. Nadporočnik Fiorelli je povedal, da je med njimi razlika, ki jo kot akrobatski pilot zelo občuti. Njemu najljubše letalo, ki ga, če ima možnost, izbere, je PC-9M z registrsko oznako L9-69. O konfiguraciji letala je povedal, da je optimalno za izvajanje akrobacij takrat, ko ima malo več kot pol poln glavni rezervoar, saj se je izkazalo, da je takrat letalo dovolj okretno in hkrati hitro pridobi hitrost med spuščanjem. Gre za kompromis, ki ga pilot določi z izkušnjami. Rezervoar za akrobatsko letenje ima prostornino 12 litrov in omogoča hrbtno letenje oziroma letenje z negativno obremenitvijo eno minuto.

PC-9M, npr. Fiorelli najraje leti z 69-ko
  Slovenska vojska ima devet letal PC-9M

Vreme

Oblaki, veter in dež so vremenski pojavi, ki najbolj vplivajo na letenje. Nadporočnik Fiorelli pravi, da dež zmanjšuje vidljivost, sicer pa na program ne vpliva bistveno. Po njegovih besedah so največja težava nizki oblaki, ker likov ne sme izvajati v oblakih. V Fairfordu je bila en dan baza oblakov na 350 metih, zato so morali vsi piloti prilagoditi program. Program prilagodijo že pred letom, saj v letalu med izvajanjem programa nimajo časa, da bi razmišljali, kaj bodo naredili, je povedal nadporočnik Fiorelli in dodal: »Program znam na pamet in točno vem, kje ter kdaj bom kaj naredil. Na stezi si poiščeš referenčne točke, da veš, kdaj moraš začeti kakšen element, in da se lahko usmerjaš, da je vse na svojem mestu. Center programa je vedno na sredini publike, ker delaš pred njo. Tudi veter vpliva na letenje, saj je pilatus počasnejše in precej lažje letalo od reaktivcev, zato se vpliv vetra bolj pozna in precej teže ohranjaš linijo letenja.«

Postopki v sili

Ob odpovedi motorja ali drugega sistema morajo piloti najprej poskrbeti, da letalo usmerijo stran od publike in naseljenih predelov. Bilo je kar nekaj nesreč, v katerih so bile smrtne žrtve med gledalci, zato je vse več omejitev tudi glede bližine oziroma oddaljenosti nastopajočega od gledalcev in glede spodnje višine izvajanja programa. Ko piloti poskrbijo, da letalo ne bo padlo med ljudi, poskrbijo tudi za svojo varnost. Če jim uspe rešiti tudi letalo, je toliko bolje. Ob manjših okvarah, na primer radijske postaje ali enega izmed inštrumentov, in ob pogoju, da odpoved opreme ne vpliva na varnost in izvajanje programa, odletijo do konca. Med izvajanjem programa je radijska postaja tiho. Piloti slišijo le vodjo letenja, ki jih opozori na nevarnosti, prenizko višino (to low), premajhno razdaljo do publike (to close) in promet v bližini (traffic). Izjemoma slišijo tudi stop, stop, stop, s čimer vodja letenja prekine program.

Pokal
  Nadporočnik Fiorelli v kokpitu PC-9 in pokal za najboljši solistični nastop

»Zame je velika čast, da sem ponovno osvojil lovoriko Sir Douglas Bader Trophy, saj je to največja nagrada v letalstvu, ki si jo lahko zaželim,« je povedal nadporočnik Andrej Fiorelli, ko je na RIAT-u pokal osvojil že drugič. Pokale sicer podeljujejo v več disciplinah.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

Skica: Andrej Fiorelli

Pokal za najboljši solistični nastop podeljujejo v spomin na legendarnega pilota RAF-a sira Douglasa Baderja, britanskega vojaškega pilota, ki se je med izvajanjem akrobacij leta 1931 ponesrečil, zato so mu amputirali obe nogi. Po izbruhu druge svetovne vojne se je vrnil v RAF in kljub umetnima nogama dosegel 23 letalskih zmag, potem pa so ga sestrelili in je ostal v ujetništvu do konca vojne.

 

 

 

Program letenja
  Program letenja

1. poletanje – hrbtni let

2. polovica negativne kubanske osmice z valjčkom

3. deljeni valjček

4. humbty bump

5. pentlja z valjčkom

6. raversman z valjčkom navzgor in navzdol

7. polovica vertikalne osmice

8. kovit s štirimi obrati in pol

9. pentlja z valjčkoma na vrhu in spremembo smeri za 90°

10. zvonec s tričetrtinskim valjčkom navzgor z negativnim izhodom

11. polovica negativne kubanske osmice z valjčkoma

12. zavoj z največjo obremenitvijo letala (maximum rate turn – MRT)

13. pasji zob z dvema in pol valjčkoma pri vzponu

14. valjček z izvlečenim pristajalnim podvozjem

15. wingover

16. hrbtni let z valjčkoma

17. polovica negativne kubanske osmice z deljenim štiričetrtinskim valjčkom

18. raversman s pristankom

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 05 November 2017 20:56

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Februar 2019 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28