Aeroklub Alpski letalski center Lesce

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
03 Jan 18
Napisal Janez Polenec, predsednik AK ALC Lesce Prebrano 1250 krat
Objavljeno v Novice

AK ALC Lesce je športna organizacija s področja letalstva, ki je namenjena šolanju, izobraževanju in športni letalski dejavnosti na različnih področjih, ki jih zastopajo štiri sekcije.

Sekcija za motorno letenje je v preteklosti, pa tudi v letu 2017 izšolala precejšnje število pilotov, ki so bili ali so še uspešni v prometnem letalstvu. Za šolanje ima na voljo letalo Cessna C-172 z dizelskim motorjem, ki smo ji v letu 2017 s podporo Kontrole zračnega prometa Slovenije posodobili navigacijsko in komunikacijsko opremo, ki omogoča tudi napredno šolanje bodočih poklicnih pilotov.

Citabria, vlečno in šolsko akrobatsko letalo
  Citabria, vlečno in šolsko akrobatsko letalo

Pomembna naloga je tudi vleka jadralnih letal, ki jo izvajamo s pomočjo dveh vlečnih letal, Piper Pawnee in Citabrija, v letu 2018 pa se jima bo za potrebe rekreativnega letenja in aerovleke pridružilo letalo Piper Super Cub, ki ga trenutno obnavljamo.

Jadralna sekcija je v AK ALC Lesce najštevilčnejša in ima na uporabi 14 jadralnih letal različnih vrst. Med njimi smo v letu 2017 ponovno pridobili starodobno letalo Delfin 3. Kot edini aeroklub v Sloveniji imamo tudi akrobatsko jadralno letalo MDM Fox, ki omogoča vrhunsko šolanje akrobatskih jadralnih pilotov.

Akrobatsko jadralno letalo MDM Fox
  Akrobatsko jadralno letalo MDM Fox

V letu 2017 je naš član Boris Žorž postal evropski podprvak na 19. evropskem prvenstvu v Moravski Trebovi na Češkem in državni prvak v klubskem razredu. Boštjan Pristavec pa se je be kvalifikacijah v Celju uvrstil na finale tekmovanja za Veliko nagrado FAI, ki bo januarja 2018 v Čilu.

V letu 2018 si bomo prizadevali za odkup preostalih jadralnih letal, ki še niso v lasti AK, od Občine Radovljica. Prav tako bomo posodobili komunikacijsko opremo v letalih. V juniju 2018 bomo organizirali državno prvenstvo v jadralnem letenju in spominsko mednarodno tekmovanje v spomin na prezgodaj preminulega vrhunskega jadralnega pilota Franceta Štruklja.

Pokal Bled, pristanek padalca na točko
  Pokal Bled, pristanek padalca na točko

Padalska sekcija je v AK ALC Lesce najuspešnejša glede vrhunskih športnih dosežkov v svetovnem merilu. V preteklosti je od tukaj izšlo precej svetovnih prvakov v klasičnem padalstvu in disciplini para-ski. Današnja generacija pa je v svetovnem vrhu v skokih na cilj.

Vsako leto za konec tedna okrog 25. junija organiziramo tekmovanje za Pokal Bled, ki se ga redno udeležuje veliko število domačih in tujih ekip in padalcev.

Tudi v letu 2018 bo tako

Za leto 2018 načrtujemo novo letalo za metanje padalcev, ki bo ponovno omogočilo šolanje mladih padalcev.

V letu 2017 je bila za modelarsko sekcijo Aerokluba ALC Lesce najpomembnejša aktivnost organiziranje 29. Mitinga malega letalstva fotogalerija FB. V organizacijo mitinga smo vložili veliko truda, ki se je z množičnim obiskom tudi poplačal. To nam daje še večji motiv za pripravo jubilejnega, 30. Mitinga, ki bo že tradicionalno 15. avgusta 2018.

Mitinga malega letalstva vedno privabi veliko število obiskovalcev
  Mitinga malega letalstva vedno privabi veliko število obiskovalcev

Poleg rednega letenja na naši stezi z modeli naših članov, smo izvedli tudi demonstracije za otroke osnovnih šol in vrtcev. Pridobili smo tudi nekaj novih članov.

Janez Polenec, Predsednik AK ALC Lesce

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 04 Januar 2018 07:53

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2018 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31