Aerodrom Portorož s 7-odstotno rastjo števila potnikov

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
08 Jan 18
Napisal Robert Krajnc, direktor Prebrano 1227 krat
Objavljeno v Novice

Na letališču Portorož je v letu 2017 glavnino prometa predstavljalo splošno letalstvo in sicer predvsem s prihodi iz Avstrije, Italije in Nemčije.

Leto 2017 je bilo poslovno uspešno in ocenjujemo, da bomo le-to zaključili s povprečno 5-odstotno rastjo števila premikov letal in povprečno 7-odstotno rastjo pretoka potnikov.

Letališče Portorož in destinacija Portorož & Piran sta vedno bolj prepoznavna, zato se lahko letos pohvalimo s podatkom, da je na letališču pristalo kar 231 letal v slabih treh dneh. Večino naših gostov predstavljajo turisti, ki radi obiščejo najbolj razvito turistično destinacijo v Sloveniji, Portorož in Piran. Zaznati pa je tudi takšne goste, ki predvsem Portorož in Koper obiščejo iz poslovnih razlogov. Destinacija Portorož & Piran ima od pričetka druge polovice leta 2017 svojega predstavnika za kongresni turizem, zato si vsi obetamo novih, dodatnih premikov tudi na tem področju.

V letu 2017 nam žal nista bila naklonjena meseca september zaradi obilnega deževja (najslabše obdobje zadnjih let), ter mesec december, ko je bilo žal letališče ponovno izpostavljeno močnim poplavam! Te so nam žal prizadejale tudi nekaj škode. V kolikor nam ne bi bile povzročene navedene vremenske nevšečnosti bi letališče zagotovo doseglo rekordno število potnikov in letalskih operacij, glede na trende ostalih mesecev v letu 2017.

Leto 2017 je bilo za letališče pomembno tudi z vidika državnega prostorskega načrta. Aktivno so se nadaljevale vse priprave ter iskale ustrezne rešitve na vseh področjih. Letališka infrastruktura je precej zastarela, hkrati tudi ne zagotavlja potrebnih prostorskih kapacitet, ki bi lahko bistveno pripomogle k povečanju prihodkov iz poslovanja družbe. Gre predvsem za pomanjkanje pokritega prostora za hrambo letal, poslovnih prostorov za letalske šole in klube ter pokrite površine za hrambo letališke opreme, ki bi jo lahko oddajali tudi kot prireditveni prostor. Vse našteto ne prinaša le stalnega prihodka, temveč zagotavlja tudi dodaten letalski promet in prepoznavnost letališča. Letališče potrebuje torej za normalen obseg poslovanja večja investicijska vlaganja, ki so bila predstavljena v sprejetem strateškem načrtu v povezavi z državnim prostorskim načrtom. Kot rečeno, bi z uresničitvijo strateških vlaganj družba zelo hitro dosegla več kot zadovoljivo rast prihodkov in ustvarjanje dobička.

Portorož
  V Portorožu primanjkuje pokritega prostora za hrambo letal

Sicer pa v letu 2018 pričakujemo 2-odstotno rast mednarodnega prometa na podlagi novega programa in dodatne aktivne promocije destinacije in letališča Portorož v tujini. Hkrati predvidevamo, da se bo tudi domače gospodarstvo okrepilo in pripomoglo k rasti prometa na domačem trgu.

Kot že kar nekaj let se bo letališče tudi v letu 2018 predstavilo na največjem letalsekm sejmu v Evropi, AERO Friedrischafen in letos prvič tudi na sejmu EBACE, Ženeva. Poleg sejemske promocije, v letu 2018 načrtujemo tudi dodatno okrepljen dogodek Dan odprtih vrat letališča Portorož. Slednji je na razporedu v soboto, 29. septembra, tik pred sedemdeseto obletnico smrti slovenskega pilota Josipa Križaja, čigar kip je postavljen prav na letališču Portorož. Dogodek bo organiziran v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, letalski program pa bo pripravil aeroklub v sklopu praznovanja svoje okrogle obletnice svojega delovanja.

V letu 2018 želim vsem bralkam in bralcem portala Siera5 veliko zdravja, osebne sreče in seveda tudi obilo letalskih užitkov.

Robert Krajnc, direktor

Video YouTube Letališče Porotorž - letalski miting 2017

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 08 Januar 2018 07:55

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2018 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31