Odkritje spominskega obeležja na Gornjem Suhorju

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
31 Mar 18
Napisal Aleksander Riznič, radio Odeon Prebrano 1357 krat
Objavljeno v Novice

Na Gornjem Suhorju pri Vinici so odkrili spominska obeležja zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI.

31. marca leta 1945 so bombniki B 24 Liberator VI, Osvoboditelj, 37. bombniške eskadrilje RAF napadli Graz na avstrijskem Štajerskem. V hudih bojih z nemško protiletalsko obrambo so lovci in zavezniki izgubili deset letal, več pa je bilo poškodovanih. Eden od bombnikov s posadko angleških, novozelandskih in avstralskih letalcev je v napadu prejel težke poškodbe. Po uničenju dveh od štirih motorjev je na poti nazaj izgubil spremstvo in nad Celjem ga je pričel napadati nočni lovec Junkers 88, ki je po daljšem spopadu uspel zadeti rezervoar letala, ki je v ognju z glasnim truščem strmoglavilo na Puhkovo njivo na Plazu pri Gornjem Suhorju. Od devetih letalcev v posadki so v ognju in strmogljavljenju umrli štirje možje, eden je bil hujše ranjen, štirje pa so pravočasno izskočili iz letala in s padali pristali na Sinjem Vrhu in Gornjem Suhorju. Domačini so letalcem takoj priskočili na pomoč. Štiri preživele letalce so oskrbeli in že 2. aprila 1945 so se vrnili v bazo v Italijo. Težko ranjenega letalca so oskrbeli v partizanski bolnišnici v Kanižarici, vendar hudih poškodb ni preživel. Štirje člani posadke, ki so v strmoglavljenju umrli, so bili pokopani z vojaškimi častmi 2. aprila 1945 na pokopališču v Vojni vasi.

Spominske slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Sophie Honey.

Slovesnost se je pričela s skokom pripadnikov Padalskega oddelka Letalske šole 15. polka vojaškega letalstva SV in preletom dveh letal Pilatus PC-9M, ki sta prizorišče preletela v nizkem letu in presenetila marsikoga med zbranimi.

Predsednik RS Borut Pahor
  Predsednik RS Borut Pahor

Zbrane je nagovorila županja Mojca Čemas Stjepanovič, veleposlanica Sophie Honey in predsednik Borut Pahor, v kulturnem programu pa je zapel Mladinski pevski zbor OŠ Dragatuš, recitatorja Veronika Gorše in Tim Gašperič, Tamburaši FS Dragatuš ter Gill Wraight, ki z možem Dennisem že več kot deset let živi na Belčjem vrhu. Gill je povedala pesem Ruperta Brooka z naslovom Vojak in to v angleškem in slovenskem jeziku. Seveda brez Godbe na pihala Črnomelj ni šlo tako na začetku, kot na zaključku slovesnosti.

Avtor: Aleksander Riznič, radio Odeon

https://www.radio-odeon.com/novice/odkritje-spominskega-obelezja-na-gornjem-suhorju/

 

Nazadnje urejano na Petek, 30 Marec 2018 13:01

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« April 2019 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30