Vzrok nesreče letala An-2 je »kontroliran let v teren« (CFIT)

»Slabe meteorološke razmere na zračni poti in v bližini hriba Javor pri Sveti planini nad Trbovljami z nizko bazo oblakov in slabo vidljivostjo je bil vzrok, da je pilot izgubljal vizualni kontakt z zemeljsko površino. Pilot je poskušal obdržati vizualni kontakt z zemeljsko površino z nekajkratnimi znižavanji nivoja leta na zračni poti, vključno s spremembo smeri leta, in bil na začetku leta pri tem uspešen. Ob približevanju hribu Javor (1133 m) je bilo letalo na višini 1075 m, kar je bilo prenizko nad terenom. Vzrok nesreče je kontroliran let v teren (CFIT = Controlled-Flight-Into-Terrain)«.

Tako je na današnji tiskovni konferenci, namenjeni predstavitvi končnega poročila o nesreči letala An-2, ki je 11. januarja 2008 treščilo v pobočje Javorja, poročal Roman Rovanšek, vodja Sektorja za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, v tem primeru tudi glavni preiskovalec.

nesre_a_an-2_foto_marko_feist.jpgKončno poročilo o preiskavi letalske nesreče vsebuje dejstva, analizo, vzroke in varnostna priporočila, ki jih je ugotovila komisija za preiskovanje letalske nesreče glede na okoliščine, v katerih se je nesreča pripetila. V skladu s Prilogo št. 13 k čŒikaški konvenciji ter na podlagi 4. odstavka 137. člena Zakona o letalstvu (Ur. L. RS, št. 113/06 UPB-1), Uredbe o preiskovanju letalskih nesreč, resnih incidentov in incidentov (Ur. L. RS, št. 72/03 in 110/05) ni namen končnega poročila o letalski nesreči ugotavljanje krivde ali individualne oziroma kolektivne odgovornosti. Osnovni cilj končnega poročila je preprečevanje letalskih nesreč in zmanjšanje tveganj v prihodnosti.

»Nedvomno mora končno poročilo o letalski nesreči koristiti varnosti letenja«, je zaokrožil Roman Rovanšek in poudaril: »Pomembno je, da se končno poročilo o letalski nesreči uporablja za preprečevanje letalskih nesreč. Uporaba končnega poročila o letalski nesreči v druge namene namreč lahko privede do napačne interpretacije.«

Arhiv
An-2 priletel v oblak in nato treščil v hrib nad Sveto Planino