Srečanje s policijskim helikopterjem prepeljanih nedonošenčkov uspelo

V policiji so včeraj, 8. maja 2010, organizirali veliko srečanje tistih, ki so bili v treh desetletjih helikopterskih prevozov prezgodaj rojenih otrok tudi sami v bolnišnico prepeljani s policijskim helikopterjem.

V hangarju Letalske policijske enote je bilo več kot dovolj prostora za dobro voljo in veselje. Zbralo se je okoli 400 ljudi, poleg nedonošenčkov tudi njihovih staršev, sestric in bratcev, pilotov in tehnikov letalcev, pediatrov, medicinskih sester in zdravstvenikov, ki spremljajo prevoz dojenčkov v inkubatorju, novinarjev, pa tudi drugih obiskovalcev.


IMG_1150

Po živahnem glasbenem uvodu seksteta Policijskega orkestra sta obiskovalce na odru najprej pozdravila pobudnik srečanja in "gostitelj", vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj, ter prim. dr. Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana.


IMG_0814

Vodja Letalske enote policije Robert Sušanj

 

IMG_0818

Predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana prim. dr. Ivan Vidmar


Po besedah prim. dr. Ivana Vidmarja 80 odstotkov kritično bolnih nedonošenčkov ne bi preživelo brez hitrega prevoza in ustreznega zdravljenja. Robert Sušanj pa je ob tej priložnosti prenesel pozdrave male Pie in malega Maja, ki sta bila ravno dan prej s Celjskega prepeljana s policijskim helikopterjem in sta trenutno v zdravstveni oskrbi.


IMG_0786

 

IMG_0944

Pobudnik sodelovanja zdravniške in policijske ekipe pri prevozu inkubatorjev s policijskim helikopterjem prof. dr. Pavle Kornhauser


Spregovoril je tudi "starosta" slovenske pediatrije, prof. dr. Pavle Kornhauser, ki je v želji, da bi pomagali prezgodaj rojenim otrokom, zaslužen za to, da so policisti in zdravniki v letu 1979 združili svoje znanje in moči ter nato v vseh teh letih uspešno prepeljali okoli 700 otrok, ki so jim tako vsaj delno zagotovili boljšo oskrbo. V svojem govoru je izrazil veliko veselje, da pred sabo vidi toliko zdravih otrok in njihovih staršev.

IMG_0748IMG_1009

Vabilu na srečanje sta se z veseljem odzvala tudi generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Slednja je v pozdravnem nagovoru poudarila, da policijski helikopterji poleg svojih rednih nalog opravljajo še humanitarne naloge, od leta 1979 tudi prevoze nedonošenčkov. Dejala je, da so lahko piloti in ostali zaposleni v Letalski policijski enoti na takšne dosežke upravičeno ponosni. Ob pogledu na poln hangar pa je zbranim zaželela, da bi tovrstna srečanja postala tradicionalna.

IMG_0490

Klovnesa Petruška in čarodej Sam Sebastian

 

IMG_0915

Za nasmejane otroške obraze sta poskrbela klovnesa Petruška ter čarodej Sam Sebastian, ki sta žonglirala, vrtela krožnike, čarala in iz balončkov delala zanimive figurice.


IMG_1923

Zaposleni v Sektorju za odnose z javnostmi v policiji smo še do zadnjega dne sprejemali številne prijave. Svojo udeležbo na srečanju je tako - večinoma po elektronski pošti - potrdilo 93 tistih, ki so bili s "policijsko štorkljo" prepeljani kot nedonošenčki, poleg njih pa še 259 spremljevalcev. Najmlajši udeleženec srečanja je "štel" le pol leta, najstarejši pa 29 let. Slednji, ki je bil kot novorojenček pred skoraj 30 leti prepeljan s policijskim helikopterjem, ima sedaj 3-letnega sina, ki je prav tako "leteči dojenček", je razbrati med prijavami, saj so številni zapisali tudi par vrstic o svoji izkušnji s takšnim prevozom.
IMG_0468

IMG_1873

Udeležencem smo predstavili svoje delo in helikopterje ter pokazali inkubatorje, s katerimi prevažamo nedonošenčke, "male borce".

IMG_0004

Gneča okoli helikopterja z inkubatorjem (v njem je bila tudi lutka dojenčka) je bila nepopisna. Radovedne otroke je zanimalo prav vse, kar je bilo v plovilu (od tega, kako je biti na pilotovem mestu, do preizkušanja slušalk in sedenja v zadnjem delu helikopterja). Veliko otrok je bilo veselih, da so imeli končno priložnost videti svoje prvo prevozno sredstvo, prav tako so na to komaj čakali številni starši, saj je bilo za mnoge to prvič. Nekateri so dejali, da so si že prej želeli spoznati policijsko posadko, ki je prepeljala njihovega malčka, in letalcem ter zdravnikom hvaležno seči v roko, se morda z njimi celo fotografirati. Številni so ponosno prinesli pokazat prve fotografije svojih novorojenčkov.

 

IMG_0665

 

IMG_0577

 

 

IMG_1421Vtisi obiskovalcev so bili izjemno pozitivni. Eden od obiskovalcev nam je po srečanju sporočil, da je bilo danasnje srecanje zanj "polno emocionalnega naboja", da se nam zahvaljuje za resnično "prisrcen sprejem" in da si želi, da bi ta srečanja postala tradicionalna. Predvsem pa, da bi Letalska policijska enota še naprej pomagala "našim bučkotom", kot je zapisal, "da preživijo".


IMG_1260
60-kilogramsko torto so slavnostno razrezali ''leteči dojenček'' Gašper, pilotka Letalske policijske enote Tanja Novak (levo) in Minja Petrovič iz Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana (desno).

IMG_9955

Pri peki 60-kilogramske in več kot dva kvadratna metra velike torte, spečene posebej za to srečanje, kot tudi pri pripravi tolikšne pogostitve za množico obiskovalcev so se izkazali zaposleni v Oddelku za prehrano Tacen.


Na parkirišču pred hangarjem smo predstavili tudi druga področja policijskega dela: policista kolesarja in motorista, policista konjenika ter policista vodnika službenega psa, policijsko "marico" z vso intervencijsko in zaščitno opremo
.

IMG_0026

 

 

 

IMG_0278


 

IMG_0316

 

 

IMG_0385

 

 

IMG_0076

Le malokdo ve, da policijskih helikopterjev ne uporabljamo le za urejanje cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj ali nadzor državne meje. Pogosto jih namreč uporabljamo tudi za reševanju življenj. LPE v okviru humanitarnih nalog namreč že trideset let opravlja tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih. Vsak prevoz je zahteven. Vsak prevoz je poseben. In prav vsak prevoz zahteva tesno sodelovanje policijske in zdravniške ekipe. Na leto jih prepeljemo med 30 in 40, skoraj vsak teden enega. Ocenjujemo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih tako prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Najstarejši, ki je bil kot dojenček v inkubatorju prepeljan s policijskim helikopterjem, je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa samo nekaj dni.

Več o helikopterskih prevozih novorojenčkov v inkubatorjih v prispevku: Policijski helikopter že 30 let v vlogi štorklje