Še zadnja vaja policistov Gorske enote za reševanje s helikopterjem pred poletno turistično sezon

Policisti Gorske enote so danes, 10. maja 2010, v Kamniški Bistrici izvedli še zadnje usposabljanje za izvajanje policijskih nalog zaščite, reševanja in pomoči s helikopterjem pred turistično sezono. Ker je pričakovati, da bo v gorah poleti še več obiskovalcev kot lani, smo ob tej priložnosti tudi opozorili na večjo previdnost v gorah.


IMG_2087

Policisti Gorske enote, ki deluje v okviru Posebne policijske enote, so med današnjim usposabljanjem na terenu vadili izstopanje iz lebdečega helikopterja na zahtevnem terenu, spust iz helikopterja s pomočjo elektromotornega vitla do alpinista, rezanje vrvi visečega v steni, dvig v helikopter.


IMG_2081

IMG_2262

Namen usposabljanja je bil namreč preveriti in obnoviti teoretično in praktično znanje policistov, ki morajo biti za sodelovanje pri reševanju s helikopterjem vrhunsko usposobljeni.
IMG_2242

IMG_2140

IMG_2143

IMG_2149

Seveda pa morajo biti dobro pripravljeni tudi sami planinci in drugi obiskovalci gora. Kot je poudaril Robert Kralj, inštruktor letalskega reševanja in pomočnik poveljnika PPE za Gorsko enoto, morajo za varnost v prvi vrsti poskrbeti gorniki sami.


IMG_1897

Zvočna posnetka izjave Roberta Kralja

(Datoteka za prenos)

 

Opremljenost policista za helikoptersko reševanje:

(Datoteka za prenos)


Dejal je, da so v visokogorju v tem času še vedno zimske razmere. Prav to je po njegovem zavajajoče za obiskovalce gora, saj je v dolini že lepo vreme, medtem ko je za hojo v visokogorju še vedno potrebna zimska oprema.


IMG_2045

Statistični podatki policije: Lani smo policisti posredovali okrog 390-krat, umrlo pa je 24 gornikov. Letos pozimi so izstopali predvsem zasuti v snežnem plazu, saj jih je bilo kar sedem. Od januarja do maja letos je umrlo že deset gornikov, vseh posredovanj je bilo 63.

Fotogalerija

Vir: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/8283-vaja-ge-kamnik


V gore nikoli nepripravljeni!

Nasveti za pohodnike, planince, gornike