Vse več nesreč v gorah zahteva dobro usposobljene ekipe reševalcev

Pri Gradu Kamen v dolini Drage pri Begunjah na Gorenjskem je danes Gorska reševalna zveza Slovenije izvedla enodnevno prikazno vajo reševalcev letalcev, njen glavni cilj je bil prikazati delo gorskih reševalcev za opravljanje nalog zaščite in reševanja v gorah ter drugih težko dostopnih krajih s pomočjo helikopterja.

Prikaz reševalnega dela gorske reševalne službe je bil izveden s posadko helikopterja Slovenske vojske in Letalske enote Policije, prikazali so dvig navideznega ponesrečenca v helikopterski reševalni vreči ter dvig navideznega ponesrečenca, ki visi v steni.

vip_gostje_p20100617_1.jpg

Glavni gost na vaji je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Z Ministrstva za obrambo so si vajo ogledali ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje mag. Boris Balant ter načelnik Generalštaba SV generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Po vaji so predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in drugi gostje na letališču Lesce pozdravili udeležence vaje, predstavljeni so bili tudi zaščitna in reševalna oprema ter druga sredstva za zaščito, reševanje in pomoč za delo gorske reševalne službe.

bell_412_sv_p20100617_2.jpg

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je po ogledu vaje poudaril, da morajo gorski reševalci uživati poseben položaj, treba je tudi ceniti njihov prispevek, saj gre za ljudi, ki rešujejo življenja. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je dejala, da skupno sodelovanje Slovenske vojske, Policije in Gorske reševalne zveze kaže na to, da v realnem življenju velikokrat preizkusimo stvari, ki jih moramo prej dobro utrditi na usposabljanjih. Skokovito naraščanje števila nesreč v slovenskih gorah po ministričinih besedah kaže na to, da moramo imeti dobro usposobljene in vse bolj profesionalne ekipe.

Zvočni zapisi izjav po koncu vaje:
Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk
Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič
Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik
Generalni direktor URSZR mag. Boris Balant


ekipa_resevalcev_in_posadka_p20100617_3.jpgresevalci_in_piloti_lpe_p20100617_4.jpgturk_in_resevalci_p20100617_6.jpg
Foto: Emil Jalovec, GŠSV