15. HEB sodeloval na vaji NEURJE 2010

"V soboto, 19. junija, se je nad Koroško razvilo neurje z orkanskim vetrom in točo, ki je posebej močno prizadelo center Slovenj Gradca. Odkrilo je več streh in podrlo nekaj dreves, strela pa je zanetila požar v tovarni Johnson Control NTU, kjer se zgodila delovna nesreča z nevarnimi snovmi. Poškodovanih je bilo več oseb."

Takšen je bil scenarij sobotne vaje »NEURJE 2010«, kjer so preverili pripravljenost lokalnih, regijskih in državnih sil za zaščito, reševanje in pomoč pri neurju ter drugih izrednih dogodkih. Pri tem je posadka vojaškega helikopterja Bell 412 skupaj z Letalsko enote Policije opravila prevoz poškodovancev v UKC Ljubljana.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah oz. prevozov v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP) je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva v pripravljenosti tričlanska posadka helikopter Bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje.

neurje_03.jpg

Dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske pri posredovanjih sodeluje z dežurno posadko Letalske enote Policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP).

V lanskem letu je dežurna posadka helikopterja SV v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HENMP) opravila 26 nujnih helikopterskih prevozov hudo poškodovanih oz. obolelih oseb. Letos pa je dežurna posadka v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči posredovala že 13-krat, pri čemer je prepeljala 13 poškodovanih ali obolelih oseb in naletela skupno preko 18 ur.