V slovenskem visokogorju skupno urjenje madžarskih in slovenskih posadk

mi-24_hind.jpgV Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah ter širši okolici je od 6. do 17. septembra potekalo skupno usposabljanje slovenskih ter madžarskih helikopterskih posadk, imenovano Lord Mountain 2010. Cilj usposabljanja madžarskih pilotov je bilo usposabljanje v pristajanju in vzletanju med več kot 2000 metrov visokimi gorami, obenem pa je bilo dvostransko usposabljanje tudi odlična priložnost za preverjanje stopnje povezljivosti, izmenjavo izkušenj ter krepitev sodelovanja med državama.Brigada zračne obrambe in letalstva SV je v začetku septembra že petič gostila pripadnike madžarskih zračnih sil, saj skupno usposabljanje helikopterskih posadk poteka v okviru načrta dvostranskega sodelovanja med oboroženimi silami kokpit_mi-24_hind.jpgobeh držav. Na usposabljanju v Sloveniji je bilo več kot 50 pripadnikov 86. Helikopterske baze iz Szolnoka. Madžarski piloti s helikopterjema Mi-17 in Mi-24 hind so bili razdeljeni v dve skupini, vsaka pa je bila v Sloveniji teden dni. Posadke so pred vsakim letom najprej v učilnici spoznavale teoretični del letenja v visokogorju, s poudarkom na varnosti, to je informacijah o meteoroloških pogojih in oceni terena. To znanje je ključno za varno letenje v visokogorju, saj sta letenje v visokogorju in zunajletališko pristajanje zelo posebna ter zahtevata od posadk dodatno znanje in izkušnje, ki pa jih madžarske posadke v pretežno ravninski Madžarski ne morejo pridobiti. Po teoretičnih pripravah so se posadke s helikopterji odpravile na nalogo. Glede na vremenske razmere so se člani posadk sproti odločali, kam se bodo odpravili, usposabljanje pa je potekalo dopoldan in zgodaj popoldan do tri ure na dan, kar je zahtevalo visoko stopnjo koncentracije.

Slovenski cougarji zagotavljali spremstvo
Madžarska helikopterja Mi-17 in Mi-24 hind sta med poletom v visokogorje na določeni razdalji sledila helikopterju AS 532 cougar. Ko je cougar priletel na kraj predvidenega pristanka, sta posadki madžarskih helikopterjev zaokrožili ter si ogledali smer in način pristajanja slovenske posadke. Ko je posadka slovenskega cougarja pristala, je ponovno vzletela in opazovala madžarske kolege pri postopkih pristajanja na zahtevnem gorskem terenu z gorskimi grebeni, planotami ter major_peter_simon.jpgsedli. Posadke so postopke ponavljale na različnih lokacijah in višinah, poleg zunajletaliških pristankov pa so urile tudi lebdenje, med katerim se helikopter le delno ali sploh ne dotika terena, medtem ko se moštvo iz njega izkrcava ali vkrcava vanj. Major Peter Simon, eden najmlajših majorjev madžarskih zračnih sil, je dejal: »Prvi korak usposabljanja zračne posadke v visokogorju je učenje pristajanja. Žal na madžarskem ni gora, Slovenija pa ponuja odlične razmere za urjenje zaradi terena in znanja slovenskih pilotov. Januarja odhajam na misijo v gorati Afganistan, zato je tokratno usposabljanje posebej dragoceno.« Letenje in zunajletališki pristanki v visokogorju so zelo zahtevni ter posebni, poleg tega zahtevajo visoko stopnjo koncentracije vseh članov posadke, torej pilota, kopilota in tehnika letalca, ki ima pomembno vlogo pri usmerjanju helikopterja na pristanek. Slovenski piloti imajo z letenjem v visokogorju veliko izkušenj, saj sodelujejo v številnih reševalnih akcijah. Med madžarskimi piloti helikopterjev v Sloveniji je bilo nekaj takih, ki že imajo izkušnje z letenjem v visokogorju in so sodelovali na podobnih usposabljanjih v tujini, večina mlajših pilotov pa takšnih izkušenj nima, zato so se v Sloveniji prvič srečali z letenjem in zunajletališkimi pristanki v visokogorskem svetu.

madzarski_pilot.jpgMadžarski piloti so v Slovenijo pripeljali tudi tako imenovanega ptička,  poslikanega hinda, ki ga uporabljajo predvsem za vojaške mitinge. Gre za helikopter s staro rusko tehnologijo, ki ga imenujejo tudi leteči tank. Kot je dejal major Simon, »v vojnih razmerah bi izbral prav ta helikopter, saj se z njim zagotovo vrneš živ«. Madžarske oborožene sile naj bi leta 2011 v mirovno operacijo Isafa v Afganistanu prispevale transportna helikopterja v večnacionalno helikoptersko skupino v Kabulu ali pa bodo zagotovile inštruktorje za urjenje pripadnikov afganistanske vojske za letenje s helikopterjem Mi-24 hind.

Joint training of Hungarian and Slovenian crews in Slovenian high mountains region
From 6 to 17 September, a joint training of Slovenian and Hungarian helicopter crews, named Lord Mountain 2010, took place in the Kamnik-Savinja Alps and Karavanke. The purpose was to train Hungarian pilots in landing and taking-off in the mountains reaching 2,000 metres or more. The bilateral training was also an excellent opportunity to verify the level of interoperability, exchange experience and enhance cooperation between the countries.

Besedilo: Nataša Oblak, Revija Slovenska vojska, Letnik XVIII/14, 24. september 2010
Fotografije: Bruno Toič, Revija Slovenska vojska

Fotogalerija
Video