Odprli prvo vesoljsko letališče

spaceport1.jpgV New Mexicu (ZDA) so sredi puščave odprli prvo letališče na svetu, ki bo namenjeno letom v vesolje. Otvoritvi so prisostvovali guverner Nove Mehike Bill Richardson, Sir Richard Branson in 30 bodočih 'astronavtov', ki so za let v vesolje že plačali 50.000 dolarjev are.

'Današnji dan je nekaj posebnega, zaznamuje novo prelomnico. Praznujemo otvoritev  prvega komercialnega letališča, ki je bilo zgrajeno posebej za lete v vesolje. Ne da samo pomagamo pri uveljavljanju civilnih letov v vesolje, pomagamo tudi pri novih zaposlitvenih priložnostih za prebivalce Nove Mehike', je povedal guverner Richardson.

Skoraj 4 km dolga vzletno pristajalna steza (VPS) nosi ime po guvernerju Nove Mehike “Governor Bill Richardson Spaceway”. Na otvoritvi sta lastnik Virgin Galactica Sir Richard Branson in guverner Richardson odtisnila svoje dlani v glinen blok, ki bo ostal večen spomin na današnji dogodek. VPS je primerna za vzletanje in pristajanje vseh letal. Debela je skoraj en meter, plast betona je debela 34 cm asfalta pa 10 cm.

spaceport.jpg

Sir Richard Branson je otvoritev komentiral z besedami 'čŒudovito je, da sem danes tu na otvoritvi vesoljskega letališča. Zadnjih nekaj tednov je bilo zelo razburljivih. Naš vesoljski letalnik leti čudovito in bo kmalu gnan tudi z novimi hibridnimimi raketnimi motorji.'

Obiskovalci so si po otvoritvi lahko ogledali terminal in hangar, ki sicer še nista dokončana. V hangarju bo prostora za dve vesoljski letali WhiteKnightTwo in pet vesoljskih letalnikov SpaceShipTwo.

Vesoljska baza Spaceport America bo popolnoma operativna prihodnje leto.

Fotografije: Virgin Galactic

Več