Mednarodni dan kontrolorjev zračnega prometa

Svetovna federacija kontrolorjev zračnega prometa (IFATCA), katere član je tudi Društvo kontrolorjev zračnega prometa Slovenije (DKZPS), 20. oktobra praznuje Mednarodni dan kontrolorjev zračnega prometa.

kzps_img1389.jpgDelo kontrolorja letenja je večkrat opisano kot izčrpajoče, polno nesreč in zelo stresno. Realnost pa je zelo drugačna in 20. oktober, Mednarodni dan kontrolorjev zračnega prometa, je ravno pravi dan, da preženemo mite o službi, ki nudi življenje »nad horizontom«.

čŒeprav je stres prisoten, pa je realnost drugačna. Delo kontrolorja zračnega prometa je čudovit poklic. Res je, da kdaj požene srčni utrip in prinaša nove in nove izzive, zato so kontrolorji zračnega prometa izbrani zaradi njihove trezne glave in sposobnosti sprejemati hitre in točne odločitve.

Kontrola zračnega prometa Slovenije upravlja z domačim in mednarodnim letalskim prometom nad celotnimkzps.jpg ozemljem Slovenije. V kontroliranem zračnem prostoru je v vsakem trenutku en kontrolor v kontaktu s piloti, zagotavlja jim varnost, informacije in posreduje pozicijo drugih letal, da letalom in seveda potnikom omogoči varen prihod na cilj. Slovenski kontrolorji nadzorujejo približno 250.000 letov na leto.

čŒeprav obstajajo pravila in procedure, da se letalski promet odvija varno, urejeno in hitro, mora kontrolor zračnega prometa pri svojem delu biti tudi kreativen. Kajti vsak naslednji dan je različen od prejšnjega. Opravka imajo z velikimi potniškimi letali, malimi športnimi letali, helikopterji, slabimi vremenskimi pogoji… Vse to naredi delo dinamično in raznoliko.

Društvo kontrolorjev zračnega prometa Slovenije