Poziv Aerokluba Plzeň

Aeroklub Plzeň – Letkov bo v sodelovanju z Mestno občino Plzeň, Zvezo pilotov čŒR, Letalskim zgodovinskim klubom Plzeň in drugimi partnerji v »Mazhauzu« Plzenskega magistrata v dneh 18. 7. 2011 – 5. 8. 2011 ob 100. obletnici rojstva Generala Antonína Liške, lovskega pilota čŒeškoslovaškega letalstva in 312. eskadre Royal Air Force (RAF), priredil razstavo Plzenski piloti v boju za svobodo.

ak_plzen-letkov.jpgPoleg fotografij in dokumentov iz življenja Antonína Liške bodo prvič od vojne razstavili tudi informacije o usodah 88 plzenskih pilotov, ki so se udeležili bojev za svobodo v drugi svetovni vojni. 73 od vseh pilotov se je borilo pod okriljem RAF in mnogi izmed njih so za svobodo žrtvovali svoja življenja. Predstaviti želijo tudi njihove sobojevnike v RAF iz britanskih, avstralskih, belgijskih, kanadskih, nizozemskih, francoskih, norveških, poljskih, grških in jugoslovanskih eskadriljah, pilote Francije, ZSSR ter ZDA. V okviru povojne sprave želijo pokazati tudi njihove nekdanje sovražnike – pripadnike Luftwaffe in Italijanskega letalstva, vključno z italijanskimi piloti, ki so se bojevali na strani zaveznikov. Razstavo bo z osebno udeležbo podprl general Miroslav Štandera, lovski pilot, ki je pilotiral v Francoskem letalstvu in v RAF.

V imenu aerokluba vas prosimo za posredovanje fotografij s kratkimi podnapisi v angleščini, znakov eskadrilj in fotokopij pomembnih dokumentov, ki se nanašajo na temo razstave in Sloveniji. Fotografije s podnapisi in dokumente lahko pošljete v papirnati ali digitalni obliki na naslov Aeroklub Plzeň – Letkov, P.O.BOX 5, 303 05 Plzeň, čŒeška Republika, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Iz vsake države potrebujejo opis zgodovine eskadrilj oziroma letalstva v obsegu dveh strani formata A4, znake eskadrilj in najmanj 6 fotografij s podnapisi.