Bojno streljanje Letalske šole z letali Pilatus PC-9M Hudournik

Pripadniki Letalske šole Slovenske vojske so med 9. in 11. majem na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni izvajali redno urjenje pilotov v streljanju, raketiranju in bombardiranju z letali Pilatus PC-9M Hudournik.

Namen bojnega streljanja je ohranjati visok nivo izurjenosti pilotov in tehničnega osebja za izvajanje neposredne ognjene podpore iz zraka. Po ciljih na tleh so delovali z mitraljezi kalibra 12,7 mm, vadbenimi bombami BDU-33 in nevodenimi raketami kalibra 70 mm. Polno oborožen Hudournik lahko sicer v različnih kombinacijah, ponese dve bombi teže 250kg, štiri bombe teže 125kg, dva mitraljeza kalibra 12,7mm s po 250 naboji ali do 52 raket kalibra 70mm.

oborozevanje_pc9m.jpg

To urjenje je hkrati predstavljalo tudi pripravo na letos največjo vajo Brigade zračne obrambe in letalstva, ki bo potekala konec septembra na vadišču Krivolak v Makedoniji.

Urjenje pilotov so združili z usposabljanjem usmerjevalcev letalske podpore (FAC – Forward Air Controller). Slovenskim usmerjevalcem so se pridružili kolegi iz  letalskih sil ameriške vojske (USAF), ki imajo bogate bojne izkušnje iz operacij v Afganistanu in Iraku. Tam se neposredna podpora iz zraka izvaja praktično dnevno. S pomočjo slovenskih inštruktorjev in bojnega streljanja s Pilatusi so podaljšali svoja dovoljenja, saj Pilatus povsem ustreza Nato standardom za usposabljanje usmerjevalcem letalske podpore in zagotavlja optimalne pogoje ob nizkih stroških.

streljanje_pc9m.jpg

Letalska šola je nosilec šolanja pilotov letal in helikopterjev ter drugega letalskega strokovnega osebja Slovenske vojske. Piloti učenci opravljajo osnovno in nadaljevalno šolanje na letalih Zlin 242 in Zlin 143 ali helikopterjih Bell 206, bojno usposabljanje pa izbrani kandidati nadaljujejo na letalih Pilatus PC-9M Hudournik. Po končanem usposabljanju pridob Slovenska vojska bojne pilote, iz njihovih vrst pa Letalska šola zagotovi kakovosten inštruktorski kader.

Foto: BRZOL, LETŠ