Letalstvo v modelih

eda_v_img_4402.jpgV  radovljiški Graščini so včeraj slavnostno odprli razstavo Letalstvo v modelih. Razstavo modelov Rusjanovih in Bloudkovih letal ter drugih pomembnih slovenskih letalskih konstruktorjev sta predstavila starosta slovenskih letalcev Albin Novak in avtor vsebinske zasnove Sandi Sitar.

Gre za vredno zbirko modelov, posnetkov zgodovinskih letal, ki se je nebi branil noben tehniški muzej, če bi imel prostor za hranjenje. Zgodba predstavlja življenjsko modelarsko delo Albina Novaka, opozori albin_novak_img_4435.jpgna modelarstvo, kot nepogrešljivi del letalstva in kot športno razvedrilno panogo. Večji del razstave je posvečen tudi zgodovini letalstva na slovenskem in slovenskim letalskim konstruktorjem.

Župan Radovljice Ciril Globočnik je dejal, da je to dan, ko se bo odločalo o tej razstavi, sam pa je prepričan, da bo ta razstava prerasla v muzej letalstva v Sloveniji.

Damjana Pečnik je dejala, da smo Slovenci v letalastvo posegli v njegoven najzgodnejšem obdobju. Sledili smo novostim po svetu in prispevali k razvoju pomemben delež. Žal vse te dosežke premalo poznamo in premalo cenimo.

Razstavo modelov Rusjanovih in Bloudkovih letal ter letal drugih pomembnih slovenskih letalskih konstruktorjev, sta odprla direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik in starosta slovenskih letalcev in modelarjev Albin Novak.

V radovljiški graščini bo vse do 15. decembra mogoče videti pomanjšana letala, med njimi tudi Rusjanovo Edo 5, ki so večinoma last Albina Novaka, nekaj pa so jih prispevali tudi drugi modelarji. Njihovi modeli omogočajo pogled v bogato slovensko letalsko preteklost, pojasnjujejo v Muzejih radovljiške občine.

Začetki slovenskega letalstva s prvim balonarjem segajo v leto 1810, s prvim motornim letalcem pa v leto 1909, medtem ko je samo letalsko modelarstvo še zgodnejše in je bil prvi model balona na Slovencem izdelan leta 1784, prvi letalski modeli pa pred koncem 19. stoletja.

Foto: Borut Podgoršek

Fotogalerija