Predsednik odkril spominsko obeležje na brniškem letališču

poklon_pr_rs.jpgPredsednik republike dr. Danilo Türk se je ob dnevu državnosti in dnevu policije udeležil spominske slovesnosti pri stavbi Postaje letališke policije Brnik na Letališču Jožeta Pučnika, kjer je odkril novo spominsko obeležje posvečeno 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Predsednik je v nagovoru poudaril, da je obeležje namenjeno spominu na dogodke v osamosvojitvenem obdobju, ko so pripadniki takratne milice in teritorialne obrambe enotam jugoslovanske armade preprečili zasedbo letališča in onemogočili uresničitev njihovega strateškega načrta, da bi osamili Slovenijo pred mednarodno skupnostjo.

spomenik_na_brniku_img3158.jpgJugoslovanska zvezna oblast je že 26. junija 1991 preko Zvezne uprave za kontrolo letenja v Beogradu obvestila vse države, da od 12. ure tistega dne ni mogoče vzletati in pristajati na brniškem in portoroškem letališču. Načrti oblasti pa so vsebovali tudi zasedbo zunanjih meja Jugoslavije na slovenskem ozemlju, komunikacijskih objektov in letališč. V primeru Brnika so ta cilj nameravali doseči z močno oklepno enoto, ki so jo pripadniki teritorialne obrambe, milice in civilne zaščite ovirali na njeni poti do letališča. Enote jugoslovanske vojske so se s preostankom svojih sil prebile do letališča, ki pa ga nikoli niso zavzele, je spomnil predsednik. Predsednik je omenil tudi boje pri Trzinu, kjer je specialna enota milice demonstrirala svojo odlično usposobljenost za vojaške naloge. V sodelovanju s teritorialno obrambo je učinkovito uporabila vse elemente protioklepnega in protidesantnega boja ter ob podpori civilne zaščite jugoslovanski armadi prizadejala izgube. Predsednik je izpostavil, da so bile na čelu slovenskega odpora odlično organizirane in vodene sile teritorialne obrambe in milice, podprte z delovanjem civilne zaščite in vsega prebivalstva. Poudaril je, da je bila medsebojna povezanost in prepletenost odpora odlična, njegova mobilizacijska in moralna moč pa je bila v uresničitvi jasnega cilja, sprejetega na plebiscitu. Preprečitev zasedbe brniškega letališča je bila izjemnega pomena tako v vojaškem kot političnem smislu, saj je predstavljala simbolično zmago, ki je dala narodu moč za zmago v vojni kot celoti. Hkrati je dala prepoznavnost samoobrambnemu prizadevanju Slovenije, ki je prepričalo mednarodno skupnost in mednarodno javnost. Predsednik je poudaril, da moramo storiti vse za dobro razumevanje celovitosti našega samoobrambnega uspeha ter za njegovo čim bolj celovito predstavitev in za ohranitev v našem zgodovinskem spominu, kot si jo zasluži. 

Policija je po besedah predsednika v 20 letih samostojnosti Republike Slovenije vedno znova dokazala svojo izjemno usposobljenost, spoštovanje človekovih pravic in svojo vlogo v demokratični družbi. "Iz osamosvojitvenega prizadevanja je nastala uspešna država, ki je v dveh desetletjih veliko dosegla. Na to bodimo ponosni in če bomo iz tega znali črpati potrebno moralno energijo za naprej, bomo uspešni tudi v prihodnje," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

 

Avtorja fotografij: Igor Polc, PLP (spodnja) in Nebojša Teji臠(naslovna)