Šest reševalnih akcij s helikopterjem SV v preteklem koncu tedna

Planinska sezona je v tem času v polnem teku in to se na žalost odraža tudi v številu nesreč v gorah. Tako je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske je v preteklem koncu tedna posredovala kar šestkrat.

V četrtek, 4. avgusta, je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z reševalno ekipo in reševalci GRS Mojstrana sodelovala v reševalni akciji dveh plezalcev v Severni steni Triglava, v kateri sta preko noči pod vrhom obtičala dva alpinista. Okoli 9.30 so ju rešili iz stene in ju predali reševalcem NMP Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

bell_412_resevanje.jpgIstega dne je okrog 12. ure na Tominškovi poti na Triglav omagal tuji planinec, ki ni mogel naprej. Na pomoč so mu odhiteli gorski reševalci Postaje GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah iz Brnika, ki so onemoglega planinca s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v bolnišnico na Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

V soboto, 6. avgusta, se je na poti pod vrhom Kriške gore poškodoval planinec. Do poškodovanega planinca je poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS. Poškodovanega planinca so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Takoj po prihodu nazaj na letališče je bila posadka zopet aktivirana. Tokrat se je v gozdu pod Orožnovo kočo na Planini za Liscem pri spravilu lesa poškodoval občan. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske in dežurna ekipa GRS so poleteli na kraj nezgode, poškodovanemu nudili prvo pomoč ter ga prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Tudi v nedeljo, 7. avgusta je bil za reševalne ekipe naporen dan. Okrog 11. ure je zaradi srčnega infarkta izgubil zavest planinec na poti na Roblek. Aktivirani so bili reševalci GRS Radovljica in helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah ter obolelega planinca prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Ob 15. uri pa se je pri padcu v globel huje poškodoval planinec na poti iz Roblekovega doma proti planini Preval na Begunjščici. Tudi tokrat so bili aktivirani reševalci Postaje GRS Radovljica in dežurna ekipa za reševanje v gorah s helikopterjem Slovenske vojske. Ponesrečenca s poškodbami glave so oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

To je bila letos že 89 reševalna akcija dežurne posadke 15. Helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Pri tem je posadka prepeljala 101 ponesrečeno oz. obolelo osebo, 266 reševalcev ter 9100 kg medicinske opreme in za te namene naletela skupno 127 ur. Skupni stroški helikopterja SV za potrebe reševanja pa znašajo že preko 330.000 €.