Mil Mi-26T2

Na letalskem in vesoljskem salonu MAKS2011 so premierno predstavili prenovljen transportni helikopter Mi-26T2.

mi-26t2_img_4905.jpgPosodobili so ga zaradi možne dobave indijski vojski, ki kupuje 15 velikih transpostnih helikopterjev. Prototip je v Rostovu-na-Donu, kjer ima Rostvertol obrat od spomladi naletel deset ur. Helikopter so že predstavili indijski vojski, ki je bila z videnim zadovoljna. V roku dveh let bodo Mi-26T2 ponudili tudi civilnim kupcem.

Prenovljen helikopter je opremljen z avioniko BREO-26 (proizvajalca Ramenskoe Instrument Design Bureau), ki je delno kompatibilna z avioniko v helikopterju Mi-28. Kokpit ima pet večnamenskih LCD zaslonov, kamera pa omogoča opazovanje zunanjega tovora, vgrajen je tudi nov digitalni avtopilot in nov navigacijski sistem NAVSTAR/GLONASS. Oprema naj bi bila kompatibilna z zahodnimi standardi. V sled posodobitve je zmanjšana tudi posadka, ki namesto petih članov sedaj šteje tri. Za potrebe nočnih operacij ja vgrajen tudi reflektor Transas TSL-1600, ki pa deluje tudi v IR področju in omogoča posadki uporabo NVG.

Mi-26T2 lahko v trupu ali pod njim poleti z 20 tonami tovora. Največja vzletna masa helikopterja je 56 ton, potovalna hitrost 255km/h, višina lebdenja 4600m in dolet 800km. Poleg posodobljene avionike bo helikopter opremljen z dvema posodobljenima turbogrednima motorjema D-136-2, ki bosta nadzorovana preko sistema FADEC.

Foto: Borut Podgoršek