Raketna baterija Roland v dvanajsto leto svojega delovanja

9 februarja, so pripadniki 9. bataljona zračne obrambe (9.BZO) v vojašnici Cerklje ob Krki s slovesnostjo obeležili dvanajsto obletnico ustanovitve raketne baterije zračne obrambe – Roland.

9bzo_12_let.jpgSlovesnost ob dnevu enote simbolizira nastanek raketne baterije Roland, ki je bila ustanovljena 9. februarja leta 2000. Takrat se je v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki zbralo prvih 24 pripadnikov, ki so praktično iz nič pričeli ustvarjati trdne temelje, na katerih sloni sodobna zračna obramba Slovenske vojske.

Ustanovljena je bila specifična enota, ki danes temelji na znanju, strokovnosti, kolektivnem duhu ter obenem, kot je v slavnostnem nagovoru poudaril tudi namestnik poveljnika brigade zračne obrambe in letalstva (BRZOL) podpolkovnik Roman Hrovat, s svojo udeležbo na mednarodnih vajah in bojnih streljanjih vedno znova dokazuje, da je povsem enakovreden partner mnogo večjim in izkušenejšim enotam zračne obrambe držav članic Nata. Po besedah podpolkovnika Hrovata so pripadniki raketne baterije z uspešno opravljenimi nalogami v sklopu sil UNIFIL dokazali, da jim tudi opravljanje pehotnih vsebin in specifičnih izvidniških nalog ni tuje.

roland.jpg

V uvodnem nagovoru se je poveljnik 9. BZO podpolkovnik Mojmir Lipar pripadnikom zahvalil za ves dosedanji trud ter izpostavil profesionalnost, strokovnost in predvsem človeka, kot ključni dejavnik, ki je pripomogel k slehernemu uspehu 9. bataljona. Takratnemu poveljniku bataljona, danes polkovniku Milanu Žurmanu in takratnemu poveljniku baterije, danes majorju Vincencu Arku, je izrazil odkrito priznanje za pred dvanajstimi leti začeto delo in svojo misel zaključil z iskrenim zadovoljstvom ob doprinosu raketne baterije Roland pri doseganju ciljev 9. BZO.

Slovesnost je sklenil prvi poveljnik raketne baterije major Vincenc Arko, ki je z besedami - da je zadostiti standardom, biti ustrezno usposobljen in hkrati negovati vrednote Slovenske vojske vedno bila in je ena izmed glavnih odlik devetega bataljona zračne obrambe.

V sklopu slovesnosti sta poveljnik 9. BZO in bataljonski podčastnik pripadniku baterije Roland podelila čin poddesetnika.

Raketna baterija je do današnjega dne prehodila dvanajstletno uspešno pot in ne dvomimo, da bi ne bili tudi prihodnji koraki njenih pripadnikov enako profesionalni in odločni.

Vir: BRZOL
Foto: BRZOL