Adria Airways v vrtincu negotovosti

verona_arena-img_5966.jpgAdria je ena bolje prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. Slovenci ji zaupamo, zaupajo ji tudi tujci. Adria je sinonim za zanesljivo in varno družbo, ki je vse bolj navzoča na Balkanu, kjer je tudi izredno cenjena.

Žal pa so razmere na trgu take, da se od zaupanja ne da preživeti. Letalske družbe v Evropi se soočajo z velikanskimi stroški goriva, ki že presegajo najbolj optimistične napovedi. Potem je tu še konkurenca in rdeče številke niso daleč.

Pred kratkim sta bankrotirala Malev in Spanair. Vladi Madžarske in španske Katalonije, ki sta finančno podpirali delovanje adr_verona_tiskovna-img_5915.jpgomenjenih družb sta se odločili, da prekineta financiranje, saj je tudi v njunih proračunih zmanjkalo denarja. Adria Airways (ADR), ki je lani dobila petdeset milijonsko pomoč države se za enkrat še dokaj uspešno sooča z neizprosnim trgom. A tudi za Adrio naslednje državne finančne pomoči ne bo več.

adr_verona_tiskovna-img_5920.jpgKako naprej?
Po besedah predsednika uprave Adrie Airways Klemena Boštjančiča bo Adria samostojno na trgu zdržala kvečjemu še dve leti. Prav zato se v Adrii intenzivno pripravljajo na dva možna scenarija. Prvi je prodaja družbe strateškemu partnerju in druga povezovanje s sorodnimi družbami v regiji. Boštjančič tu omenja predvsem letalske družbe bivše države Croatia Airlines, JAT in Montenegro Airlines. Po Boštjančičevih besedah se vodstvo Adrie pogovarja z več možnimi strateškimi partnerji, ki so pripravljeni vstopiti v lastništvo Adrie, a dokler posel ne bo dobil zelene luči tudi na Vladni ravni, kaj več ne želi razkriti. Zgodilo se je namreč, da je po dokaj obetavnih dogovorih s Qatar Airwasy le ta odstopil od nadaljnjih pogajanj z vodstvom Adrie, zaradi informacij, ki so ušle v javnost. Tokrat so na Adrii bolj pazljivi, kar kaže na resnost situacije, v kateri se družba nahaja.

Ponovna združitev AA in AAT
Velik plus pri prodaji strateškemu partnerju bi bilo tudi dejstvo, da bi imela Adria Airways pod svojim okriljem tudi Adrio Airways Tehniko (AAT). AAT se je po bankrotu Spanaira sicer znašla v dokaj negotovem položaju, saj je bil Spanair drugi največji naročnik pri AAT. Vodstvo AAT je dokaj hitro našlo novi stranki, a AirBerlin in Wizzair vseh težav AAT, kljub temu ne bosta mogla rešiti. Prav zaradi sinergije med ADR in AAT se vodstvo ADR zavzema, da bi AAT prišla nazaj pod okrilje ADR. Pri tem pa Boštjančič poudarja, da ADR ob tem ne sme imeti nikakršnih stroškov. Šlo bi torej nekakšen dogovorjeni prenos lastništva na ADR ob tem, da bi ADR lastnikom AAT odplačala svoj dolg z dobičkom, ki bi ga ustvarila AAT. V primeru, da bi lastniki AAT le to prodali drugemu strateškemu partnerju, bi se ADR znašla v resnih težavah, saj bi morala ustanoviti novo družbo, ki bi Adrii zagotavljala vzdrževanje njenih letal. Boštjančič meni, da bi potrebovali polovico današnjega kadra AAT.

Optimizacija poslovanja Adrie
ADR je v lanskem letu močno optimizirala svoje poslovanje. Zmanjšali so število letov, znižali plače in prevetrili pogodbe z poslovnimi partnerji, ki tržijo njihove lete. Vse to se odraža v boljšem poslovanju ADR. Lani so imeli sicer 11 milijonov evrov izgube, a Boštjančič opozarja, da jih je kar deset povzročila visoka cena goriva. Ukinili so lete v Pariz, Varšavo, Madrid in Kijev. Ob enako veliki floti in številu zaposlenih to pomeni, da imajo posadke precej manj dela. Piloti in kabinsko osebje ob tem dejstvu niso najbolj navdušeni. Prav zato je vzpostavitev novih letalskih povezav toliko bolj dobrodošla.

Nove linije
adr_verona_letalisce-img_5957.jpgAdria Airways je 28. januarja vzpostavila redno letalsko povezavo med Prištino in Verono. Na novi liniji lahko potniki letijo dvakrat na teden, ob torkih in sobotah. Prištino in Verono povezuje letalo Airbus A319 s 135 sedeži. Zasedenost na tej povezavi je 81,6%, kar je mnogo več od povprečne zasedenosti (63%) Adrijinih letal v letu 2011. Adria na tem letu prodaja 30% sedežev, ostali sedeži pa so zakupljeni. Linija je namenjena predvsem sezonskim delavcem iz Kosova, ki delajo v poljedelstvu in gostinstvu na področju Severne Italije. Adria s to linijo povečuje svojo navzočnost v Prištini, kje so ustvarili svoje drugo vozlišče. Iz Prištine sicer letijo tudi v Ljubljano, Munchen in Frankfurt. Priština po številu prepeljanih potnikov predstavlja deset odstotkov Adrijinega prometa. Naslednja linija, ki jo v Adrii želijo vzpostaviti, je povezava s Zurichom. Zanimanje za to linijo med potniki je, a dokler se ne uredi še politično vprašanje, je usoda povezave med tema dvema mestoma še negotova. Adria bo s poletnim voznim redom ponovno začela leteti v London. Cene vozovnic so po Boštjančičevih besedah konkurenčne in se začnejo pri 101 evru za povratno karto z vsemi pristojbinami. Z Adrio pa še nekaj časa ne bomo leteli v Dubaj. Adria na tej progi enostavno ne more biti konkurenčna, saj Emirates, Qatar Airways in drugi Dubaj uporabljajo kot svoje vozlišče za lete iz Evrope naprej v Azijo. Njihove cene so zato precej ugodnejše pravi Boštjančič.

adr_verona_tiskovna-img_5911.jpgPrenova flote
Adria ima danes v svoji floti trinajst letal. Tri Airbuse in deset Canadairjev, torej dva različna tipa A319/A320 in CRJ200/CRJ900. Ta flota za Adrio nikakor ni optimalna. Na eni strani ima potratna regionalna letala CRJ200 na drugi prevelike Airbuse, ki jih je težko napolniti. Boštjančič meni, da bi bila idealna flota ADR deset letal CRJ900. »Å½al se odločitev iz preteklosti ne da tako enostavno popravljati. Ko so naročali ta letala so bile razmere na trgu povsem drugačne. Danes se moramo soočati z  dejstvi in iz tega kar imamo potegniti najboljše« pravi Boštjančič. AA bo morala svojo floto letal začeti prenavljati čez tri leta. Takrat bi bilo smotrno kupiti turbopropelerska letala, ki so za Adriine potrebe bolj primerna. Airbusi so polno zasedeni le v visoki sezoni.

Drugo vozlišče Adrie
Ko se je 15. oktobra 1999 letališče Priština ponovno odprlo za komercialni zračni promet, je tam kot prvo komercialno letalo pristalo letalo Adrie Airways iz Ljubljane. Adria Airways je bila »zelo dober znak in simbol, da se vrača normalno stanje«. Slovenska Adria Airways je bila prva letalska družba, ki je leta 1999 vzpostavila redno letalsko povezavo na liniji Ljubljana–Priština. S tem je prebivalcem Kosova odprla vrata in jim olajšala potovanje po Evropi, saj je zagotavljala najboljšo mogočo povezavo med Prištino in Evropo. Redne letalske povezave med Prištino in mesti v Nemčiji (Frankfurt, München) so v Adriin vozni let vključene od decembra leta 2010, od januarja leta 2012 pa Adria Airways ponuja tudi po dva leta na teden, ki povezujeta Prištino in Verono v Italiji. Z novimi, neposrednimi leti v Verono je Adria Airways še bolj okrepila svoje vezi s prebivalci Kosova in Italije.

Predano in strokovno osebje Adrie Airways je pomembno prispevalo k dolgotrajnim dobrim odnosom med prebivalci Kosova in Slovenije. Adria Airways je usposobila prve kosovske člane kabinskega osebja in se ponaša z dejstvom, da so na letih iz Prištine v München, Frankfurt in Verono na letalu vedno prisotni tudi člani kabinskega osebja, ki govorijo albansko.

bostjancic-img_5946.jpg»Z novo storitvijo, ki smo jo uvedli, sem izredno zadovoljen in upam, da bo zadovoljila tako kosovske kot italijanske prebivalce,« je med krajšo slovesnostjo po pristanku v Veroni dejal Klemen Boštjančič, predsednik uprave in glavni izvršni direktor Adrie Airways.

Fehmi Mujota, kosovski minister za infrastrukturo, je dodal: »Letalski promet je v Republiki Kosovo v zadnjih letih doživel izjemno rast. Medtem ko je leta 2000 prištinsko letališče uporabilo 400,000 potnikov, jih je bilo prejšnje leto 1,5 milijona. In ta trend se še nadaljuje.

Ponosni smo, da  je vlada Republike Kosovo z liberalno politiko prostega trga in ustvarjanjem varnega okolja za poslovanje civilnega letalstva v naši državi prispevala k tej rasti. Poleg tega naj bi Mednarodno letališče Prištine "Adem Jashari" prihodnje leto začelo delovati z novim sodobnim  terminalom,  ki bo omogočal še boljše razmere za potnike in letalske prevoznike. Kot varna letalska družba z visoko kakovostjo storitev, ki jih ponuja potnikom, je Adria Airways med najhitreje rastočimi podjetji na letališču Priština.«


adr_verona_tiskovna-img_5933.jpg
 

Pierluigi Angeli, podpredsednik letališča Verona, pa je zaključil: »V samo treh tednih, odkar je začela delovati povezava med Verono in Prištino, je na tej liniji letelo približno 2.500 potnikov, zasedenost pa je kar 81,6-odstotna. Veseli nas, da lahko pozdravimo prevoznika Adria Airways kot novega partnerja našega letališča, saj verjamemo, da so povezave z novimi, sposobnimi partnerji bistvenega pomena za rast in razvoj našega letališča in regije.«

Prvo letalo Adrie Airways je iz Prištine v Ljubljano (čez Zagreb) poletelo 20. maja 1981.

Adria Airways prav v teh dneh praznuje 51. letnico obstoja (ustanovljena 14. marec 1961). Za njo so burna sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Danes je Adria v položaju, ki zahteva korenite spremembe. Adria ima tradicijo, ima visoko usposobljene strokovne kadre, ima image, a žal ima tudi lastnike, ki ne vedo, kaj bi z njo. Hkrati jim je v ponos in trn v peti. Res, da Slovenija lahko preživi brez Adrie, a brez Adrie Slovenija ne bi bila več to, kar je. Izgubila bi del identitete. Si tako majhen narod lahko to privošči?

Foto: Borut PODGORŠEK

verona_trg-img_6044-001.jpg