Avstralske letalske sile (RAAF) izbrale spartana

hercules_130.jpgAvstralsko ministrstvo za obrambo je za RAAF na mednarodnem razpisu izbralo Aleniinega C-27J spartana. Z njimi bodo zamenjali floto štirinajstih ostarelih letal DHC-4 caribou, ki so jih upokojili že leta 2009.

RAAF je naročil deset letal. Odločitev so obrazložili z dejstvom, da C-27J v primerjavi z C-295M lahko leti dlje, hitreje ob tem, da lahko ponese več tovora in pristaja ter vzleta iz krajših stez.

Pogodba je vredna približno eno milijardo evrov, vključno z usposabljanjem in logistično podporo. S spartani bodo nadomestili tudi dvanajst ostarelih herculesov C-130H, ki jih prav tako nameravajo upokojiti. Prvoc-27j_over_sydney.jpg letalo C-27J bodo dobili v letu 2015, operativno zmogljivost pa bodo dosegli do konca leta 2016.

Avstralija bo sicer obrambni proračun znižala za 1,8 milijarde dolarjev v primerjavi z letom 2011. Zaradi tega bodo prestavili tudi uvedbo F-35 lightenihngov II v operativno uporabo. Dvanajst od štirinajst naročenih letal naj bi tako dobili šele v letih 2016-17. Nakup dodatnih letal F-35 je prestavljen v prihodnost. Avstralsko ministrstvo za obrambo bo oklestilo tudi število zaposlenih v civilnem delu za 1000 ljudi. Vojaških oseb ne bodo odpuščali.

Foto: RAAF in Alenia Aeronautica