Adriin A319 spremljala lovca F/A-18

f-18.jpgAdriino letalo Airbus A319 sta 28. marca nad švicarskimi Alpami spremljala dva lovca F/A-18C švicarskih letalskih sil. Letali sta se A319 pridružili skoraj neslišno, leteli sta v neposredni bližini Airbusa ter po dvajstih minutah poslovili s hrupnim odhodom.

Prvi let med Ljubljano in Zurichom v samostojni državi se je zgodil 29. marca leta 1992. 20 let kasneje, v sredo, 28. marca je slovenska nacionalna družba Adria Airways v sodelovanju s Swissport-om in letališčem Zurich, praznovala dvajseto obletnico letov med slovensko prestolnico Ljubljana in prestolnico gospodarstva Švice, Zurichom.

facebook.jpgZa ta slavnostni dogodek so v Adrii organizirali panoramski let nad Alpami, na katerega so bili povabljeni tudi lovci švicarskih letalskih sil, ki so predstavljali vrhunec praznovanja. Praznovanje se je odvijalo kar nad švicarskimi Alpami v odličnem vzdušju, ki sta ga popestrila dva švicarska trobilca, ki sta igrala na planinski rog (planinski rog so tako kot jodlanje razvili pastirji na pašnih planinah za sporazumevanje na daljavo. Izdelajo ga iz skrbno izbranega borovega debla. Rog ima nizek, vendar prediren zven.) Polni vtisov smo po uri poleta pristali na letališču Kloten. Napotili smo se v prenovljeno dvorano terminala B, kjer je sledil krajši, uradni del prireditve.

zurich_-_knoten.jpg

Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je poudaril, da 20 let letenja na neki povezavi niti ni tako dolga doba, ko pa ga ponazorimo s številkami, se pokaže, kaj pomeni leta in leta redno leteti na določeni destinaciji. Adria Airways je od leta 1992 do danes opravila skoraj 11.000 povratnih letov in prepeljala nekaj manj kot 750.000 potnikov. Podpredsednik Letališča Zürich Stefan Conrad pa je dejal, da so ponosni na sodelovanje z Adrio Airways, in izrazil upanje, da bodo z uspehi nadaljevali tudi v prihodnje.

Finančna sredstva za prav posebno praznovanje so zagotovili švicarski partnerji,  glavni sponzor je bilo zuriško letališče.

Fotogalerija

Foto: Jan Jeraj