Slovenski kontingent Challenge 2012 je izpolnil svoje poslanstvo

27. septembra, se je s simboličnim spustom državnih zastav Republike Makedonije in Republike Slovenije uradno zaključila vaja Challenge 2012 na strelišču Krivolak v Republiki Makedoniji, kjer so pripadnice in pripadniki 9. bataljona zračne obrambe (BZO) skupaj s svojimi makedonskimi kolegi opravili bojno streljanje z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi.

minomet.jpgPo uspešno izvedenem premiku 21. septembra, so pripadniki 9. BZO v prvi fazi vaje vzpostavili vse potrebne elemente na strelišču, izvedeno je bilo izvidovanje in priprava bojnih položajev, minometni oddelek iz 74. MOTB pa je izvedel že prva korekturna streljanja s svetilnimi minami, za potrebe imitacije ciljev v zračnem prostoru.

V drugi fazi vaje so bila izvedena tehnična in taktična streljanja pripadnic in pripadnikov, ki so pred mesecem dni uspešno zaključili vedovno usposabljanje.

Zadnja tretja faza pa je bila namenjena izvedbi taktične vodne vaje z bojnim streljanjem slovenskih in makedonskih pripadnikov, ki so si ju ogledali tudi predstavniki makedonskih oblasti in vojaškega vrha.

facebook.jpgOb tej priložnosti so pripadnicam in pripadnikom 9. BZO za profesionalno izvedbo vaje čestitali namestnik makedonskega ministra za obrambo Emil Dimitriev, načelnik generalštaba Goranco Koteski, poveljnik sil makedonske vojske brigadir Metodija Veličkovski in vojaški ataše republike Slovenije polkovnik Anton Tunja.

Aktivnost so z velikim zanimanjem spremljali tudi poveljniki brigad makedonske vojske, vojaški atašeji drugih držav, akreditirani v Republiki Makedoniji in predstavnik SV v NATO poveljstvu v Skopju podpolkovnik Brane Tušar.

Zaradi dobrih in kvalitetnih priprav, velike kohezivnosti kolektiva ter profesionalnim odnosom do dela nam je uspešno uspelo premagati še en izziv je v zaključnem nagovoru poudaril vodja vaje, major Vincenc Arko. 9bzo_krivolka_2012.jpg

 Foto: Nina Felicijan, Iztok racman, BRZOL, 9. BZO