Nov korak do kategorije CAT1

vertikalna_signalizacija_img_0647.jpg
Na letališču Cerklje ob Krki so končana gradbena dela na vzletno-pristajalni stezi, obnova pa se je nadaljevala z vgradnjo svetlobnih in navigacijskih sistemov. Gradbena dela za vgradnjo inštalacij in svetlobnih teles so se začela marca.

Gradbena in inštalacijska dela
O gradbenih in inštalacijskih delih na letališču smo se pogovarjali z vodjo projekta osvetlitve višjim vojaškim uslužbencem IX. razreda Alešem Ambrožičem, ki je povedal, da so delavci vgradili več kot sto kilometrov kablov. Na njih je priključenih 110 robnih luči na vzletno-pristajalni stezi, 320 robnih luči na voznih poteh, 35 povoznih ali vgradnih luči in 80 luči na heliportu. Postavljenih je tudi 66 usmerjevalnih znakov in tri vetrne vreče, ki so prav tako osvetljene.

Luči soletalisce_cerklje_img_0761.jpg halogenske, delujejo do napetosti 5 kV pri konstantnem toku 6,6 A in imajo pet stopenj nastavitve intenzivnosti svetilnosti. Predpisi, med njimi tudi ICAO Annex 14 in standard STANAG, natančno določajo barve luči, ki jih boste na letališču opazili v belih, rumenih, rdečih, oranžnih, zelenih in modrih barvah. Barva luči je odvisna od njene pozicije. Tako so bele vgrajene na vzletno-pristajalni stezi in modre na voznih stezah, druge barve pa se pojavljajo na začetku ali koncu vzletno-pristajalne steze ter heliportu, saj pilotom olajšujejo pristajanje ponoči in ob zmanjšani vidljivosti. Z dokončanjem osvetlitve manevrskih površin ne bodo več ročno postavljali luči. Na obeh koncih vzletno-pristajalne steze bodo vgrajene tudi luči PAPI, tako imenovani kazalnik natančne priletne poti. To je vizualna pomoč, ki daje informacije, da pilot pridobi in ohrani pravilen pristop na letališko stezo. Luči PAPI, in sicer štirje pari luči, so približno 300 metrov od praga vzletno-pristajalne steze. Več rdečih luči, vidnih v primerjavi s številom belih luči, pomeni, da pilot z letalom leti pod začrtano potjo in nasprotno. Za pravilno pot letala je treba videti enako število rdečih in belih luči. Na heliportu so nameščene tako imenovane luči APAPI, pri katerih sta po dva para luči na vsaki strani smeri prileta. Prav tako bo velika pridobitev za šolanje pilotov helikopterjev heliport, ki je edini tovrstni objekt v Sloveniji, opremljen s celotno osvetlitvijo. Tu gre za kombinacijo dveh sistemov osvetlitve po postopkih ICAO in vojaških postopkih, kar bo velika pridobitev za šolanje pilotov.

racunalnik_img_0564.jpg

Gradbena dela sta izvajali podjetji CGP iz Novega mesta in Mensel iz Ljubljane. Inštalacije in strojno opremo je vgradilo podjetje Kovinotehna MKI iz Novega mesta, ki je tudi pogodbeni podizvajalec ter partner belgijskega podjetja ADB Airfields Solutions, ki je razvilo in izdelalo programsko ter strojno opremo. Projekt, ki je vreden 2,6 milijona evrov, v 80 odstotkih financira zveza Nato, preostanek pa Ministrstvo za obrambo. Projekt osvetlitve ustreza vsem predpisom ICAO in STANAG, saj bo letališče namenjeno tako vojaškim kot facebook.jpgcivilnim uporabnikom. Tomaž Kapele iz Kovinotehne MKI je povedal, da s podjetjem ADB AS sodelujejo prvič in da so s sodelovanjem z njim ter MO zelo zadovoljni. V okviru prenove letališča Cerklje ob Krki so sodelovali že pri gradnji hangarjev in letališkega stolpa. Osem njihovih delavcev je bilo na usposabljanju v ADB AS, zato računajo tudi na nadaljnje sodelovanje z njimi pri drugih podobnih projektih.

krmiljenje_luci_img_0533.jpg


Osvetlitev
Danes letališče v Cerkljah ob Krki osvetljujejo ročno, kar pomeni velike izgube časa in energije. Letališče je v temnem delu dneva tako rekoč neuporabno, saj tudi ob ročno postavljenih lučeh razsvetlijo le del vzletno-pristajalne steze in voznih poti. Prav zato je za potrebe šolanja vojaških pilotov Slovenska vojska uporabljala letališča v Ljubljani, Mariboru in Portorožu. Do polne operativnosti avtomatske osvetlitve letališča bodo luči še vedno postavljali ročno.

Nove luči bodo povozne in stoječe. Povozne luči so vgrajene v asfaltno ali betonsko plast in fizično ne ovirajo letalnikov, ki vozijo čez nje. Primerne so tudi za nemoteno čiščenje in pluženje letaliških površin. Stoječe luči so do metra od roba letaliških površin v medsebojni oddaljenosti do 60 metrov, v zavojih pa je ta razdalja sorazmerno manjša. Višina luči na vzletno-pristajalni stezi in voznih poteh je od 15 do 20 centimetrov, priletne luči pa so postavljene na višjih stebričkih. Poleg tega je na letališču vgrajena tudi vertikalna signalizacija, ki pilotom pomaga pri vožnji po letaliških površinah.

stojeca_luc_img_0632.jpg

Sistem osvetljevanja upravljata kontrolor letenja in dispečer, zaradi varnosti pa ima sistem podvojen tokokrog ter rezervno napajanje. Sistem je popolnoma samodejen in krmiljen prek zaslonov na dotik, pri čemer upravljavec izbira način ter kraj osvetlitve. Sistem tudi samodejno javlja vse okvare. Žal sistem osvetlitve še ni dokončan, saj se je zapletlo z odkupom zemljišč v osi vzletno-pristajalne steze. Gre za nekaj lokacij v oddaljenosti do kilometra od praga vzletno-pristajalne steze, kjer bo treba vgraditi dodatne pristajalne luči. V projektni skupini, ki jo vodi Jože Lacko, ocenjujejo, da bodo zemljišča odkupili do konca pomladi 2013, ko naj bi se začela tudi gradbena dela. Inštalacija priletnih luči bo končana do konca prihodnjega leta, ko bo pridobitev v celoti zaživela. Takrat bo na letališču vzpostavljen tudi navigacijski sistem CAT1. Piloti SV bodo tako pridobili možnost urjenja na domačem letališču tudi v slabih vremenskih razmerah in ponoči. Letališče Cerklje ob Krki bo postalo sodobno opremljeno vojaško letališče, na katerem bodo lahko pristajala letala največjih zmogljivosti, ponujalo pa bo tudi dobre razmere za šolanje pilotov letal in helikopterjev.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

povozna_luc_img_0579.jpg