Japonski dreamlinerji prizemljeni

ANA in JAL sta po težavah, ki so pestile nekatera letala B787 v njuni jati prepovedala letenje vsem svojim dreamlinerjem. V zadnjem tednu so na teh letalih zabeležili požar, težave z zavornim sistemom, puščanje goriva in razpoke na steklu pilotske kabine. Pri Boeingu kljub temu zaupajo svojemu izdelku. "Boeing zaupa v zasnovo in zmogljivost 787. Gre za varno in učinkovito letalo," so zapisali v sporočilu za javnost in ponudili nekaj statističnih podatkov. Dreamlinerji so doslej opravili 50.000 ur letenja z njimi pa dnevno opravijo več kot 150 letov.

b787_ana_k65443-02.jpgLetalski prevoznik All Nippon Airways je malo po tem, ko je moralo eno letalo tega tipa kmalu po vzletu zasilno pristati, uvedel prepoved letanja za svojo celotno jato 17 letal te vrste. Prevoznik Japan Airlines je zatem sprejel enak ukrep. Letalo na letu NH 692 je zapustilo letališče Jamaguči Ube na zahodu Japonske ob 8. uri po tamkajšnjem času in se napotilo proti tokijskemu letališču Haneda. Po vzletu sta se v pilotski kabini pojavila dim in čuden vonj. Prevoznik All Nippon Airways za zdaj še ne pozna natančnega vzroka za težave v zraku, poudarili pa so, da je letalo uporabljalo enak akumulator kot dreamliner, na katerem je zagorelo na letališču v ZDA prejšnji teden, poroča BBC.

V zadnjih tednih več incidentov
Letalske družbe v zadnjih tednih poročajo o več incidentih, povezanih s tem tipom letala. Na različnih dreamlinerjih so se tako pojavili požar, težave z zavornim sistemom, puščanje goriva in razpoke na steklu pilotske kabine. "Približujemo se točki, ko lahko razglasimo resno krizo," poudarja Richard Aboulafia, letalski analitik iz družbe Teal Group. "Pri ljudeh se bo spremenila percepcija tega letala, če se stvari hitro ne spremenijo. Ameriški zvezni urad za letalstvo je že pred dnevi začel preiskavo letala. Za zdaj usoda dreamlinerjev še ni znana, ameriške oblasti pa bi jim v skrajnem primeru lahko prepovedale letenje.

Ameriški zvezni urad za letalstvo FAA bo izvedel preiskavo, potem ko so letalske družbe v zadnjih dneh poročale o več incidentih, povezanih s tem tipom letala.

Foto: Boeing