Revija Wired izpostavila Pipistrelovo električno letalo kot eno izmed sedmih velikih idej

Ameriška revija »Wired Magazine« je kot naslovno zgodbo svoje februarske izdaje objavila članek »Sedem velikih idej, ki lahko spremenijo svet« (ang. Seven Massive Ideas That Can Change the World).

wired3.jpgMed opisanimi predlogi so na primer sprememba puščav v obnovljive vire energije ali pa digitalni prikazovalniki v obliki kontaktnih leč. Na prvem mestu je izpostavljena ideja, da naj letala, podobno kot nekateri novi avtomobili, postanejo električna.

Ideja poziva k razmisleku o spremembah v letalski tehnologiji. Razvoj letal počasi zadeva ob omejitve, ki jih postavlja uporaba obstoječih konceptov in tehnologij. Po drugi strani bo pričakovana rast zračnega prometa ustvarila močan pritisk na letalstvo, da tako iz ekonomskih kot okoljevarstvenih razlogov izboljša svojo energijsko učinkovitost. Eden od glavnih načinov, kako lahko izboljšamo tako učinkovitost kot ogljični odtis letal, je uporaba električnih pogonov. V članku je tako izpostavljeno podjetje Pipistrel kot izdelovalec prvega električnega štirisedežnega letala, ki glede energijske učinkovitosti nima prave primerjave.

Podjetje Pipistrel je znano po energijski učinkovitosti svojih letal. Razvilo je prvo komercialno dvosedežno električno letalo, Taurus Electro G2. S svojim modelom Virus SW je zmagalo na tekmovanjih agencije NASA za najboljše osebno letalo v letu 2007 (ang. NASA 2007 Personal Air Vehicle Challenge)  ter za najboljšo tehnologijo majhnih letal v letu 2008 (ang. NASA 2008 General Aviation Technology Challenge).

taurus_g4.jpgNajbolj odmeven uspeh je doseglo z zmago na NASA-inem tekmovanju za energijsko najbolj učinkovito letalo (ang. NASA 2011 Green Flight Challenge sponsored by Google), kjer je z letalom Taurus G4, prvim štirisedežnim električnim letalom na svetu, osvojilo najvišjo denarno nagrado, podeljeno v zgodovini letalstva. To je tudi letalo, ki je v članku revije Wired izpostavljeno kot primer uspešne uporabe električnih pogonskih tehnologij. Pipistrel v tem trenutku razvija električni pogon tudi za svoje komercialno štirisedežno letalo Panthera.

Revija Wired Magazine izhaja v San Franciscu in je ena vodilnih svetovnih revij za popularizacijo novih in prihajajočih tehnologij.

Vir: Pipistrel