Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske februarja opravila osem reševalnih akcij

Tudi zadnji februarski dan se je dežurna helikopterska posadka odzvala klicu na pomoč in izvedla prevoz obolele osebe iz Ilirske Bistrice v Univerzitetni klinični center Ljubljana.  Reševanje se je nadaljevalo tudi v prvih dneh marca, ko je helikopter SV v soboto poletel nad območje Polhovega Gradca, od koder je v UKC Ljubljana prepeljal poškodovano osebo, prav tako je helikopterska posadka v nedeljo v UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Jesenice.

Februarja je dežurna helikopterska posadka v okviru helikopterske nujne pomoči poskrbela za sedem  prevozov in eno gorsko reševanje. Pri tem je skupaj pripeljala osem poškodovanih ali obolelih oseb ter skupaj naletela nekaj manj kot 8 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 16 – krat, od tega so 7 – krat posredovale pri reševanju v gorah, 9 – krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 17 poškodovanih ali obolelih in naletele nekaj več kot 17 ur.

bell_412_1_b0f3ed4403.jpg

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v facebook.jpg helikopter ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

Vir: Slovenska vojska