Na Korziki kmalu spominska slovesnost

Kot je izvedel MMC, bo po odstranitvi ostankov letala Inex Adrie na Korziki na tem otoku 31. maja potekala spominska slovesnost.
Slovenija, 10. april 2008 13:59 Ljubljana/Ajjacio - MMC RTV SLO


Na slovesnost, ki bo potekala pod goro San Pietro na Korziki, kjer se je letalo Inex Adrie Aviopromet McDonnell Douglas MD Super 80 s kodo YU - ANA leta 1981 ponesrečilo, so vabljeni tudi svojci žrtev. Kot je znano, je v nesreči umrlo 180 ljudi. Na sami gori, kjer je letalo prvič trčilo, pa bodo postavili spominsko ploščo. Slovesnosti se bo najverjetneje udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec.

Ministrstvo bo odštelo 353 tisoč evrov
Vlada se je potem, ko so si predstavniki ministrstva za obrambo februarja ogledali kraj nesreče, za sanacijo odločila na seji prejšnji četrtek. Vendar bo ministrstvo le delni izvajalec celotnega projekta, saj pri tem sodelujeta tudi Adria Airways in Kompas, pred 26 leti tudi organizatorki izleta in Mestna občina Ljubljana, ki skrbi za stike s svojci.Vsi svojci, ki bi se želeli udeležiti spominske slovesnosti na Korziki, so 17. aprila vabljeni na sestanek v ljubljansko Festivalno dvorano. Na sestanku bodo tudi predstavniki vseh sodelujočih organizacij.

Na ministrstvu bodo za odstranitev ostankov nesreče namenili nekaj manj kot 353 tisoč evrov. Ta denar bo namenjen stroškom za nujno osebno in skupno zaščitno opremo, za izvedbo del, za dela civilne zaščite, naleta helikopterja in druge logistične stroške. Stroške v zvezi z nastanitvijo, prehrano in prevozom reševalne sestave bodo krile zgoraj omenjene organizacije.

Na Korziko najbolj izurjeni
Na otok se bo skupina 60-ih gorskih reševalcev, gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite odpravilo maja. Kot nam je povedal Jurček Novak, planinski vodnik, ki je na Korziki vodil že mnoge svojce žrtev nesreče in na težavo z ostanki opominja že 15 let, bo odstranjevanje ostankov trajalo največ 14 dni.

Na ministrstvu za obrambo so nam sporočili, da z deli nameravajo končati do konca maja, v skrajnem primeru pa do 15. junija. A tudi, če dela ne bodo končana v roku, slovesnost 31. maja vseeno bo.

Francozi bodo pomagali z zračno bazo
Pri sanaciji si bo skupina največ pomagala s transportnim helikopterejm Slovenske vojske za 24 ljudi. Kot je 17. janurarja na obisku v Sloveniji Karlu Erjavcu zagotovil njegov francoski kolega Hervé Morin, bo Francija pomagala tako, da bo dala na razpolago zračno bazo, kjer bo lahko pristajal helikopter. Na ministrstvu dodajajo, da so jim Francozi obljubili, da bodo storili vse, da se bo akcija odvijala v najboljših pogojih.

Vzork nesreče še danes nepojasnjen
Do nesreče letala Inex Adrie je prišlo 1. decembra 1981 ob 7.52, ko je letalo s 180 ljudmi na krovu z levim krilom zadelo v 1364 metrov visoko goro San Pietro. Letalo je preletelo še 700 metrov, nato pa strmoglavilo v prepad. Zaradi težko dostopnega terena, so reševalci potrebovali kar osem ur, da so prišli do kraja nesreče, tam pa niso našli nobenega preživelega. Največ mrtvih je bilo med uslužbenci Kompasa, ki je organiziral enodnevni sindikalni izlet, pa tudi drugih podjetjij.

Vzrok nesreče še danes ni pojasnjen; obstajajo tako ugibanja, da naj bi za nesrečo bil kriv neizkušen kontrolor v Ajjaciu kot tudi taka, ki krivdo prepisujejo pilotu.


Sabina Zonta


 

vir: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=170102

več slik
videoKraj nesreče si je že februarja ogledala skupina z notranjega ministrstva. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS

Ostanke nesreče bo odstranjevalo 60 gorskih reševalcev, gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS

Ponesrečeno letalo je letelo z oznako YU-ANA DC 9. Foto: MMC RTV SLO

Spominska plošča bo postavljena na mestu, kjer je letalo zadelo goro San Pietro. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS