Iz letala na brniškem letališču izteklo gorivo

Na brniškem letališču je v torek ponoči iz letala Adrie Airways, ki je bilo parkirano na glavni ploščadi, izteklo med 200 in 300 litri goriva. Kerozin so posesali gasilci Aerodroma Ljubljana, ki so tako preprečili onesnaženje okolja ali vžig goriva, so danes sporočili iz kranjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.

Nezgoda se je zgodila med točenjem goriva in sicer zaradi okvare na ventilu za točenje, so pojasnili na Aerodromu Ljubljana, kjer so zagotovili, da nevarnosti za ljudi in okolje ni bilo. Ob točenju je bil namreč prisoten dežurni gasilec, ki je takoj poklical intervencijsko skupino tehnično gasilske službe, ki deluje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Pri sanaciji je sodelovalo pet gasilcev, ki so tla počistili s posebnim absorbentom in madež lokalizirali. Zaradi hitrega ukrepanja gorivo ni steklo v podtalnico, s čimer so preprečili ekološko nesrečo. Letalo, ki je bilo namenjeno v Istanbul, pa so odpeljali v Adriin hangar, kjer so okvaro odpravili.

Na letališču je sicer za varnost dobro poskrbljeno, saj je na njem stalno prisotno v povprečju od 10 do 12 gasilcev, kar je odvisno od vrste in količine prometa. V Tehnično-gasilski službi, ki skrbi za požarno varnost na letališču 24 ur na dan, pa je skupaj zaposlenih 60 ljudi.

Pri točenju goriva je vedno prisoten dežurni gasilec, ki lahko o tovrstnem dogodku takoj obvesti intervencijsko skupino, ki na katerikoli del letališča pride v času največ treh minut.

Prisotnost gasilca ob točenju goriva se je že večkrat izkazala za pravilno, saj se sem in tja dogodi tudi kakšna tovrstna nesreča z izlivom goriva. Vendar na srečo vsaj zaenkrat hujše nesreče, v kateri bi prišlo do onesnaženja podtalnice ali ogrožanja varnosti ljudi, ni bilo, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na Aerodromu Ljubljana Brigita Zorec.

STA/Ta.S., Sre 16.04.2008, 15:49 www.delo.si