Spominska plošča žrtvam nesreče na Korziki

Ljubljana – Konec maja bodo po 27 letih, ki so minila od nesreče letala Adrie Airways, na Korziki pod goro San Pietro za svojce organizirali komemoracijo.

čŒe bo odstranitev ostankov razbitin letala Inex Adrie na Korziki pravočasno končana, bo pod goro Grande San Pietro 31. maja 2008 komemoracija, kjer bodo postavili spominsko ploščo žrtvam nesreče - v skrajnem primeru bo komemoracija 15. junija.

Slednjo organizirajo Ministrstvo za obrambo RS v sodelovanju s Kompasom d. d., Adrio Airways d. d., Mestno občino Ljubljana, civilno iniciativo in prebivalci vasi Petreto–Bicchisano, nanjo pa so vabljeni tudi svojci žrtev.

Do sedaj se jih je prijavilo 91, na prevoz z letalom 80, na prevoz z avtobusom pa 11. Tomaž Visenjak, pomočnik predsednika uprave Kompas d. d., je za Delo.si zavrnil očitke nekaterih medijev, ki so poročali, da bodo svojci preplačali letalsko karto in da se bo z izletom nekdo okoristil, ''vse kar so povedali ne drži, ker niso upoštevali nekaterih dejstev,'' je dejal Visenjak.

Prevoz bo z avtobusom in letalom
Prevoz bo organiziran tudi z avtobusom in ne le z letalom, kot so poročali mediji. Avtobusni prevoz bo organiziran in brezplačen. Svojci bodo plačali 215 evrov za stroške cestnin, dve nočitvi v hotelu z zajtrkom in večerjo, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV ter spremljanje in organizacijo dogodka.

Tisti, ki so se odločili za prevoz z letalom, bodo odšteli 150 evrov. V ceno so všteti letalski prevoz, transferji iz letališča do podnožja gore Grande San Pietro, vodenje in povratek. Visenjak je pojasnil, da se Adria Airways d. d. še dogovarja z Aerodromom Ljubljana in aerodromom na Korziki Ajaccio, da se odpovedo letališki taksi. Tako bi bile letalske vozovnice še cenejše.

Predviden program spominske slovesnosti na Korziki
Zbor vseh udeležencev bo okoli pol desete ure zjutraj, od koder bo tudi odhod na goro. Tam bo tudi opoldanska spominska slovesnost. Ob cerkvici v vasi Petreto-Bicchisano bo polaganje venca in krajša slovesnost ter srečanje z županom in prebivalci vasi. Zaključek programa je predviden okoli pol sedme ure zvečer. Celoten program preberite v priloženi Dokumenti.

V nesreči letala Inex Adrie Aviopromet McDonnel Douglas MD Super 80 s kodo YU - ANA je 1. decembra leta 1981 na Korziki umrlo 180 Slovenk in Slovencev. To je bila takrat tudi 32. največja letalska nesreča v svetovnem merilu.

Slike ostankov letala: februar 2008

Ka. Š., Sre 30.04.2008, 12:38
vir: www.delo.si