Nova letalska povezava z Barcelono

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je prvič pristalo letalo španskega nizkostroškovnega prevoznika Clickair. Polletje smo na Aerodromu Ljubljana, kjer z letališčem upravljamo, zaključili s 15,8 odstotkov več potniki kot v enakem obdobju lani.

Clickair bo na barcelonsko letališče El Prat predvidoma letel vsak ponedeljek in petek vse do 15. septembra. Enosmerne vozovnice so trenutno potnikom na voljo po ceni od 55 evrov naprej, vključno z vsemi pristojbinami. Rezervirajo jih lahko na spletni strani http://www.clickair.com/ ali preko turističnih agencij. Povpraševanje po povezavah z Iberskim polotokom je veliko, zato v Aerodromu Ljubljana verjamemo, da bo polnjenje letal dobro. Z rezervacijami letalskih sedežev so zadovoljni tudi pri Clickairu. Načrtuje se, da bo z novim prevoznikom med Ljubljano in Barcelono čez poletje potovalo približno 7.000 potnikov.

clickair.jpg


Clickair velja za najbolj točno letalsko družba v Evropi. Ustanovljena je bila pred dvema letoma, v njeni floti pa je 24 letal Airbus A320, ki trenutno letijo na petdeset destinacij v Španiji, na britanskem otočju, Srednji Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem Vzhodu. V lanskem letu so prepeljali 4.5 milijona potnikov, letos naj bi jih bilo že več kot sedem milijonov.

Španski prevoznik je enajsta redna letalska družba (od tega sta dve nizkostroškovni), ki tvori mrežo neposrednih povezav z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Brnik je redno povezan z 31 mesti po celi Evropi. Med njimi so vsa večja evropska vozlišča, največ potnikov pa potuje na linijah London, Pariz in Frankfurt. Redne lete dopolnjuje pestra ponudba čarterskih letov, ki jih bo čez poletje 26. Pri izbiri čarterskih letov se potniki najpogosteje odločajo za grške otoke, Egipt, Djerbo, zanimiva letošnja novost v poletni ponudbi pa je Ibiza.

clickair_a320_sedezni_red.jpg

Podatki o oskrbljenih potnikih kažejo, da je promet na letališču v prvem polletju rasel nad pričakovanji. Oskrbeli smo približno 16 odstotkov več potnikov in dobrih pet odstotkov več letal. Skokovito rast smo zabeležili v segmentu splošnega letalstva, kjer je bilo potnikov kar za 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, kar gre pripisati predvsem pravkar zaključenemu predsedovanju Slovenije Evropski uniji.