Pentagon bo ponovil razpis

New York - Ameriški obrambni minister Robert Gates je v sredo sporočil, da bo Pentagon ponovil razpis za izdelavo zračnih tankerjev, na katerem je sicer februarja že zmagalo ameriško podjetje Northrop Gruman skupaj z evropskim Airbusom. Gre za 35 milijard dolarjev vreden posel za zamenjavo 179 zastarelih zračnih tankerjev.
Pentagon bo ponovil razpis za izdelavo zračnih tankerjev
foto: Dokumentacija Dela

Odločitev ameriških zračnih sil, da pogodbo dajo Northrop Grumanu in Airbusu je med ameriškimi politiki povzročila tako veliko razburjenje in kot na drugi strani veliko zadovoljstvo. Republikanski senator Richard Shelby iz Alabame, kjer je nameraval Northrop Gruman postaviti sestavljalnico letal in zaposliti več tisoč ljudi, je bil zadovoljen, kongresniki iz države Washington in Kansas, kjer poraženi Boeing zaposluje na tisoče ljudi pa so bili seveda ogorčeni in so govorili celo o izdaji nacionalne varnosti. Boeing se je marca na izbiro pritožil.

Kongresni urad za vladno odgovornost (GAO) je junija objavil neobvezno poročilo o natečaju in ugotovil nekaj bistvenih napak pri izvedbi. Gates je v sredo dejal, da bo natečaj sedaj nadziral njegov urad in ne več zračne sile, čeprav pa je obenem dodal, da ima še vedno popolno zaupanje v nabavni sektor pri zračnih silah. Za prevzem odgovornosti se je odločil, ker so zračne sile v zadnjem času dobile precej madežev. Prvi natečaj je potekal že leta 2004, ko je prišlo na dan, da so pri Boeingu podkupovali uradnike zračnih sil in posel je propadel.

Eden od najbolj odgovornih za propad posla je bil sedanji republikanski predsedniški kandidat senator John McCain iz Arizone. McCain je odločno nastopil proti korupciji, v sredo pa je sporočil, da gre za ustrezen odgovor Pentagona na poročilo GAO. Umirjen je bil tudi Shelby, ki je sporočil, da gre za najboljšo možno odločitev za pregled domnevnih "proceduralnih napak" v postopku. Kongresniki in senatorji iz države Washington so bili malce bolj veseli, čeprav še vedno previdni.

Gre za milijarde dolarjev vreden projekt in za tisoče delovnih mest ter posredno za položaje politikov, ki se bodo zato borili za interese svojih volivcev. Zračne sile nameravajo v 30 letih zamenjati floto 600 zračnih tankerjev, to je letal, ki lahko polnijo z gorivom druga letala med poletom, prav tako pa prevažajo tovor in vojake. Celoten projekt je vreden okrog 100 milijard dolarjev, trenutni pogovori pa potekajo o prvi fazi. Pentagon namerava natečaj rešiti do konca leta, kar pomeni, da se bo z njim ukvarjala prihodnja administracija.

Vir: http://www.delo.si/clanek/63496