Prva čarterska povezava med Japonsko in Slovenijo

Pretekli petek ob 18.40 uri je pri nas pristalo prvo letalo japonskega prevoznika JAL. Ob tej priložnosti smo v sodelovanju  s Slovensko turistično organizacijo pripravili novinarsko konferenco, na kateri so o pomenu te prve čarterske povezave s  Slovenijo spregovorili ugledni domači in tuji gostje.

S prvim letalom je v Slovenijo prispelo 350 japonskih turistov, prav toliko pa se jih tudi vrača. 12. septembra bo k nam prispelo še drugo čartersko letalo, s katerim je predviden prihod 350 japonskih turistov. Vzpostavitev neposrednih čarterskih poletov z Japonske je pomemben korak naprej pri sistematičnem trženju slovenske turistične ponudbe na prekomorskih trgih in je rezultat prizadevanj Slovenske turistične organizacije, slovenskih turističnih agencij ter slovenskega turističnega gospodarstva po povečanju števila gostov s tega 128 milijonskega trga.

Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, je izrazil zadovoljstvo ob vzpostavitvi neposredne letalske povezave med obema državama: »Neposrednega medcelinskega leta na našem letališču nismo pozdravili že od začetka osemdesetih let in tudi tako velikega letala kot je Boeing 747 na naši letališki ploščadi ne vidimo vsak dan. Aerodrom Ljubljana in JAL sta prve pogovore o možnih letih na ljubljansko letališče začela že pred petimi leti, zato smo uresničitve tega partnerskega projekta še toliko bolj veseli. Upamo, da se bodo japonski partnerji odločili za nadaljnje sodelovanje z nami in da bodo z neposrednimi čarterskimi leti z Japonske nadaljevali tudi prihodnje leto.«

Ob tej priložnosti  je mladi fotograf Matej Sitar v prvem nadstropju potniškega terminala odprl razstavo posnetkov z Japonske Tsuriai, s katero smo na svoj način poklonili prihodu gostov z drugega konca sveta . Japonska po avtorjevem mnenju velja za eno najbolj fotogeničnih držav. Privlačnost njihovih urbanih pokrajin in značilnosti družbenega življenja je v fotografskem objektivu oblikoval v vzporedne podobe, ki delujejo kot vizualni asociativni elementi, pri katerih sta perspektiva in barva pomembnejši od samega motiva.

8085_727.jpg8085_740.jpg8085_758.jpg


Fotografije: Milan Korbar