Panoramski let z Diamondom DA42 TDI twin star

Na povabilo Domna Graufa in Daimonda smo se za dobro uro prepustili užitkom, ki jih nudi tretja dimenzija.

Z letališča Jože Pučnik Ljubljana sva dobila dovoljenje za vzlet v smer 31. Po vzletu s hitrostjo 100 vozlov sva se vzpela na višino 900m in zavila desno proti Kamniku. Kamnik sva preletela preko točke javljanja za izhod iz CTR-ja Ljubljana. Let sva nadaljevala nad Tuhinjsko dolino na višini 1100m. Preletela sva Vransko, letala med Polzelo in Šempetrom, mimo Celja proti vstopni točki letališča v Mariboru 'MS2', kjer sva se morala javiti.

MS2 je vstopna točka za letališče Edvarda Rusjana Maribor. Ker sva samo oplazila CTR Maribora, so naju predali iz Info LJ na Maribor APP tik pred točko MS2. Let sva nadaljevala po levi strani Boča, tik ob njem proti točki za prehod državne meje PETOV. Po prečkanju te točke sva se z dovoljenjem Zagreb Info lahko spustila na višino 300m nad zemljo in po petih minutah preletela mesto Varaždin. Po navodilih kontrole letenja na letališču Varaždin sva se vključila v desni šolski krog za stezo 16, kjer sva načrtovala 'missed approach'. Po ponovnem vzpenjanju sva obrnila levo in preko NDB-ja VAR nadaljevala do točke OBUTI, ki sva jo dosegla v 5 minutah. Točka OBUTI je zopet določeno mesto za prehod državne meje.

V režimu vzpenjanja sva hitro dosegla željeno višino 1100m in let nadaljevala proti Ptujskem jezeru, kjer sva se morala javiti priletni kontroli letenja v Mariboru. Zaradi trenutnega prometa na letališču Maribor, nisva smela nadaljevati neposredno proti letališču, ampak sva po navodilih kontrolorja obrnila letalo proti NDB-ju MR, in se preko Lovrenca vključila v dolgi finale za stezo 33, kjer sva načrtovala 'touch and go'. Po dotiku in ponovnem takojšnjem vzletu sva v vzpenjajočem režimu nadaljevala levo proti Slovenski Bistrici oz. točki MS1, preko katere sva lahko zapustila kontrolirani zračni prostor letališča Maribor. Sedaj se je let nadaljeval naravnost proti Kamniku na višini 1400m. Po preletu Slovenjske Bistrice sva letela nad Zrečami, ob Velenju, čez Braslovško jezero, kjer sva ponovno priletela v TMA Ljubljana in se na ukaz info Ljubljana spustila na 300m nad terenom. Ostalo nama je še slabih 8 minut leta preko Vranskega, Tuhinjske doline ob Menini planini do točke NE nad Kamnikom. Najin let sva zaključila z vključitvijo v desni šolski krog za stezo 31 in varno pristala zopet na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani.
 
Celoten VFR let je trajal 1 uro in 16 minut.

Fotografije: Jure Nastran


dsc06559.jpgdsc06560.jpgdsc06566.jpgdsc06582.jpgdsc06589.jpgdsc06611.jpgdsc06617.jpghttp://www.dr-nemo.si/letalstvo/