Padalstvo

Tako kot številne sezone v zadnjih letih, bo tudi letošnja z zlatimi črkami zapisana v anale bogate in uspešne zgodovine slovenskega padalstva.

Po številnih medaljah in imenitnih posamičnih uvrstitvah na svetovnem prvenstvu in na tekmovanjih za svetovni pokal, so se slovenski padalci izkazali tudi na finalu svetovnega pokala v Švici - od 26. do 28. septembra. Domov so se vrnili s štirimi uvrstitvami na zadnji tekmi in z dvema zmagama v skupnem seštevku svetovnega pokala ter enim drugim mestom. Za stopničke sta v Locarnu poskrbeli obe leški moštvi Flycom in padalska_ekipa_flycoma.jpgElan za drugo in tretje mesto med ekipami ter Maja SAJOVIC in Irena AVBELJ med posameznicami za zmago in drugo mesto med dekleti. Končna bera po šestih tekmah svetovnega pokala pa je naravnost fantastična. Skupna zmaga za imenitno ekipo Elan, ki že vrsto let skače v postavi Roman KARUN, Uroš BAN, Senad SALKIčŒ, Borut ERJAVEC in Domen VODIŠEK, ki v zadnjih letih praktično ne pozna poraza. Med dekleti je skupno zmago osvojila Irena AVBELJ, na drugem mestu pa ji je družbo delala še Maja SAJOVIC.

SAJOVIčŒEVA se je na zmagovalne stopničke skupnega seštevka povzpela prav na zadnjem tekmovanju, kjer je zmagala pred klubsko kolegico Ireno AVBELJ. "Glede na to, da je naše najpomembnejše tekmovanje, svetovno prvenstvo, že za nami, sem bila tudi na zadnji tekmi dovolj zbrana in skakala tako, da sem uspela ubraniti prvo mesto v skupnem seštevku. Sezona je bila dolga, naporna, a se z uspehi potem marsikaj izniči. Vesela sem zavoljo sebe, ekipe in Maje, delo smo opravili odlično in prepričana sem, da smo si zaslužili nekaj počitka," je po novem uspehu dejala Irena AVBELJ.

padalska_ekipa_elan.jpgV skupnem seštevku se Slovenci le v moški konkurenci niso uvrstili na stopničke, tik pod njimi je ostal Senad SALKIčŒ, ki pa je tako kot moštveni kolegi verjetno zelo zadovoljen z ekipnim uspehom po šestih tekmovanjih. "Veliko dela smo vložili v to sezono, a na koncu se nam je vse skupaj poplačalo. Na zadnji tekmi resda nismo bili najbolj zbrani, a je bila naša prednost iz preteklih petih tekmovanj zadostna za novo skupno zmago," je bil po novem uspehu zadovoljen tudi Senad SALKIčŒ.

Po novi imenitni sezoni si bodo padalci privoščili nekaj odmora, potem pa se bodo posvetili službenim obveznostim, ki jih čakajo v Slovenski vojski. Že meseca decembra se pričnejo priprave na zimsko sezono v paraskiju. V tej disciplini, sestavljeni iz veleslaloma in skokov na cilj, jih čaka meseca marca svetovno prvenstvo v Avstriji.

Rezultati

irena_avbelj.jpgEkipe:
1. Dukla (čŒeš) - 36 cm
2. Flycom (Lah, Bečan, Avbelj, Kozjek, Sajovic) - 48 cm
3. Elan (Karun, Ban, Salkič, Erjavec, Vodišek) - 50 cm

9. Ptuj (Balta, Vindiš, Janžekovič, Jurič, čŒuš) - 73 cm

Moški:
1. Zitka (čŒeš) - 3 cm
2. Vedmoch (čŒeš) - 4 cm
3. Salkič (Slo) - 5 cm

Ženske:
1. Sajovic (Slo) - 7 cm
2. Avbelj (Slo) - 10 cm
2. Grätzer (Švi) - 10 cm
Vir: MORS