Pripadniki 9. bataljona zračne obrambe so se vrnili z vaje na Sardiniji

Med 29. septembrom in 16. oktobrom je na Sardiniji potekala prikazna vaja 15. držav članic Nata »TRIAL IMPERIAL HAMMER 2008«, na kateri so sodelovali tudi pripadniki 9. bataljona zračne obrambe (BZO) in 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona SV.

Pripadniki 9. BZO so z radarskim sistemom Giraffe predstavljali kopenske sile zračne obrambe, ki so jih zračne in pomorske sile skušale odkriti z metodami elektronskega bojevanja. Istočasno so z radarskim sistemom tvorili skupno sliko situacije v zračnem prostoru v pogojih elektronskega motenja in zagotavljali podatke ostalim udeležencem vaje, saj je sistem primeren tudi za delovanje v pogojih elektronskega bojevanja. Pripadnika Enote za elektronsko bojevanje sta delovala v oddelku za analizo obveščevalnih podatkov, s pomočjo katerega se je izdelovala elektronska slika bojišča. Obveščevalne podatke je za ta oddelek pridobivalo večje število sistemov z različnih držav, ki so usklajeno delovali tako iz zraka kot z zemlje.

Temeljni cilj vaje je bil razviti skupne standarde in postopke na področju elektronskega bojevanja in obveščevalne zagotovitve znotraj držav zavezništva, z namenom zagotavljanja zmožnosti pravočasnega odkrivanja virov asimetričnih groženj s kombinirano uporabo zračnih, pomorskih in kopenskih specialnih enot.

Foto: Slovenska vojska, www.mors.si

p20081021_05.jpgp20081021_06.jpg