Raketna baterija zračne obrambe ROLAND na Kreti z najboljšimi ocenami

Modul raketne baterije Roland iz sestave 9. bataljona zračne obrambe je v preteklih dneh skupaj z enotami zračne obrambe nemške in madžarske vojske zelo uspešno izvedel skupno taktično bojno streljanje z raketnimi sistemi Roland, Mistral in Patriot na Natovem strelišču NAMFI na Kreti.

Modul se je streljanja na Kreti udeležil s šestimi raketnimi orožji Roland, centrom za upravljanje z ognjem, mobilnim taktičnim operativnim centrom, mobilnimi delavnicami in spremljevalnimi vozili. Pred tem so v preteklem mesecu v Nemčiji opravili skupno urjenje, ki je predstavljalo namensko pripravo na izvedbo taktične vaje z bojnim streljanjem.

leteca_tarca.jpgGlavni cilj taktične vaje z bojnim streljanjem je bil ovrednotiti usposobljenost pripadnikov raketne baterije ROLAND za izvedbo predpisanih taktičnih in tehničnih postopkov pri izvajanju namenske bojne naloge ter potrditi povezljivost sistemov poveljevanja in kontrole 9. Bataljona zračne obrambe s sistemi poveljevanja in kontrole enot zračne obrambe zveze NATO. Najpomembnejši del aktivnosti je predstavljalo bojno streljanje na cilje v zraku, ki so jih predstavljala visoko zmogljiva brezpilotna letala, pri čemer so naši raketni sistemi Roland izstrelili 15 raket na 9 ciljev in jih tudi uspešno uničili. Na nevarnejše cilje so izvajali streljanja s po dvema raketama hkrati.

roland_kreta.jpgIzvedbo vseh postopkov med taktično vajo vključno z bojnim streljanjem je ocenjevala mednarodna skupina za ocenjevanje pod vodstvom skupine za ocenjevanje taktičnih bojnih streljanj na strelišču NAMFI (TFE) v sodelovanju z ACC Ramstein in Izmir, in sicer po kriterijih taktične ocenitve TACEVAL (Tactical Evaluation). Raketna baterija Roland je ob koncu dobila najboljšo oceno izmed vseh enot in je hkrati postala prva enota Slovenske vojske, ki je bila ocenjena po postopku taktičnega ocenjevanja taktične in ognjene usposobljenosti po metodologiji TACEVAL. S tem je enota dosegla enega izmed pogojev za vključitev v Natove odzivne sile in prejela potrditev povezljivosti v strukturo NATINADS (NATO Integrated Air Defence System).

Hkrati je bila preverjena in glede na uspešnost zadetkov tudi potrjena bojna učinkovitost raketnega sistema ROLAND. Poseben uspeh pa je enota dosegla tudi z uspešno izvedenim premikom na veliki razdalji, bojno razmestitvijo v tujini in organiziranjem ter izvajanjem logistične zagotovitve v tujini.

Daljšo reportažo s streljanja bomo objavili v prihodnjih dneh.
Fotogalerija