Minister za promet obiskal Aerodrom Ljubljana

Novi minister za promet, dr. Patrick Vlačič je danes skupaj z državnim sekretarjem dr. Igorjem Jakominom in vodjo kabineta Rokom Cernošijo obiskal Aerodrom Ljubljana. S predsednikom uprave Aerodroma, Zmagom Skobirjem, so govorili predvsem o razvojnih projektih letališča in o nekaterih odprtih vprašanjih med državo in letališčem.

Beseda je stekla o projektih razvoja letališke infrastrukture, med katerimi so izpostavili povečanje letališke ploščadi in obnovo letališke steze, ki naj bi se začela v letošnjem letu, ter gradnjo novega terminala, katere začetek bodo najverjetneje zamaknili v leto 2010. Predsednik uprave je predstavil poslovno-logistično cono, ki bo zrasla na severni strani letališča in bo vključevala hotelske in gostinske zmogljivosti, poslovne objekte, objekte za hangariranje in vzdrževanje ter skladišča. Najdlje so se sogovorniki zaustavili ob načrtovanem multimodalnem logističnem centru, ki naj bi na območju letališča v naslednjih 15 letih združil vse vrste prometa: letalski, cestni, železniški in preko njega posredno tudi morski. Pogoj za to je železniška povezava z letališčem, študija za izvedbo tega projekta, ki bo tudi podlaga za državni prostorski načrt, pa je v pripravi. Minister se je seznanil še z načrti in možnostmi za razvoj portoroškega letališča, kjer Aerodrom Ljubljana med petimi družbeniki poseduje največji delež.

Na koncu so spregovorili o nekaterih odprtih vprašanjih med državo in letališčem, med katerimi je najbolj pereče razmerje med zemljišči, ki so v lasti države in infrastrukturnimi objekti v lasti delniške družbe Aerodrom Ljubljana.

Dobra prometna infrastruktura je platforma za gospodarski razvoj, letališče njen pomemben gradnik.

»Dobra prometna infrastruktura je platforma za gospodarski razvoj in nobenega dvoma ni, da je letališče njen pomemben gradnik,« je na slovesnosti ob 45-letnici družbe Aerodrom Ljubljana sinoči na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poudaril slavnostni govornik, minister za promet dr. Patrick Vlačič. Za pogum in vztrajnost pri uresničevanju načrtov in zastavljenih ciljev je čestital vsem, ki so kakor koli pripomogli, da se je družba, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika, v tem obdobju razvila v uspešno in zdravo podjetje, ki ga lahko postavimo za zgled.

dc-6b_img_1295.jpgPrvo letalo tipa DC-6B slovenskega letalskega prevoznika, ki se je takrat imenoval  Adria Aviopromet (danes Adria Airways), je na letalšču pristalo 24. decembra 1963, redni letalski promet je bil vzpostavljen 9. januarja naslednje leto. V 45 letih so na letališču oskrbeli 28.603.914 potnikov, zabeležili 739.723 premikov letal in 336.281 ton tovora.

Na dogodku, ki so ga naslovili »čŒas leti mimo nas«, so veliko pozornosti namenili  prihodnjemu razvoju letališča in družbe, ki z njim upravlja. Vizija letališča je, da se razvije v vodilno letališče za potniški in tovorni promet v regiji s štirimi milijoni prebivalcev. Ljubljansko letališče želi biti prvo med konkurenti kot so Zagreb, Trst, Celovec, Gradec in celo širše. Med ključne razvojne projekte uvrščajo razširitev letališke ploščadi, gradnjo novega potniškega terminala s pripadajočo infrastrukturo, prestavitev obletališke ceste proti severu, poslovno-logistični center, železnico do letališča in multimodalno logistično središče za JV Evropo, ki bo na območju letališča združevalo vse vrste prometa, ne le letalskega. Do leta 2020 nameravajo v razvoj infrastrukture vložiti približno 120 milijonov evrov.

Minister je ob tej priložnosti navzočim sporočil, da je tik pred objavo razpis za izbor izvajalca za gradnjo stavbe bodočega centra za nadzor in vodenje zračnega prometa. Investitor –  Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije – začetek del načrtuje v začetku letošnjega poletja, selitev iz sedanje, vse prej kot primerne lokacije v središču Ljubljane, konec leta 2010, začetek operativnega obratovanja centra pa marca 2011. »čŒe bodo vaše naložbe prispevale k večjemu udobju potnikov ter hitrejšemu pretoku blaga in storitev, bo ta investicija omogočila večjo varnost letalskega prometa. Z varnostjo se pa vse začne ali konča,« je povedal minister dr. Patrick Vlačič.

Govor ministra za promet dr. Patricka Vlačiča, več