Usposabljanje belgijskih padalcev v skokih z ekstremnih višin

V dneh od 23. aprila do 1. maja bo na vojaškem letališču Cerklje ob Krki in v okolici potekalo usposabljanje belgijskih padalcev v skokih z ekstremnih višin. Gre za izjemno zahtevne skoke, ki se bodo izvajali v dnevnem in nočnem času z višin do 10.000 metrov in za katere se uporablja posebna oprema in dodaten kisik.

Pri izvajanju skokov bodo uporabljali letalo belgijskih oboroženih sil C-130 hercules, ki bo vzletalo in pristajalo na vojaškem letališču Cerklje ob Krki. Dnevni urnik aktivnosti se bo prilagajal trenutnim vremenskim razmeram, sicer pa bodo padalci skočili predvidoma enkrat dnevno med 12. in 16. uro. Načrtovana sta tudi nočna skoka. Pristajalna mesta padalcev bodo v rajonu Cerklje ob Krki–Sevnica–Trebnje–Novo mesto–Šentjernej–Krško. Enota izven vojaških zemljišč oziroma letaliških površin ne bo izvajala aktivnosti, razen v primeru prisilnega pristanka.

Enote Brigade zračne obrambe in letalstva pripadnikom belgijske enote nudijo vso potrebno logistično podporo pri izvedbi aktivnosti.