Suhoj Su-24 "fencer"

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
27 Dec 07
Napisal Boris Knific Prebrano 6850 krat

Sredi sedemdesetih let je Sovjetska zveza uvedla novo bojno letalo, prvenstveno namenjeno globokim prodorom nad nasprotnikovo ozemlje. Sprva so ga označevali s Su-19, pozneje pa preoznačili v Su-24 "fencer". Gre za ruski odgovor ameriškim konstruktorjem F-111, saj so mu ravno tako namenili krila s spremenljivo puščico. suhoj_su_24_fencer.jpgDolgo časa je bil precej skrbno varovana skrivnost, podrobnosti o "fencerju" so postale znane šele v osemdesetih letih, ko so dva polka teh letal namestili v Nemški demokratični republiki.

Puščičasta krila tega visokokrilca so nastavljiva v tri lege: kot 16° imajo povsem razprta, srednja lega kril je pri kotu 45° in skrajna ob trupu pod kotom 68°. Krila so opremljena s predkrilci po celotni razpetini sprednjega roba, prav tako tudi z zakrilci z dvema precepoma in spojlerji na sprednjem vrhnjem delu kril. Vse te naprave kažejo, da so mu hoteli izboljšati manevrske zmogljivosti, kar potrjujeta tudi povsem gibljiva višinska repna stabilizatorja/višinski krmili.

Dvočlanska posadka sedi na vzporednih sedežih in Su-24 je bilo prvo sodobno bojno sovjetsko letalo s sedežem za operaterja sistemov.

Obesnih točk za orožje je skupaj 9, kar pet jih je pod trupom, po dve pa na nepremičnem delu krila in po dve na premičnih delih kril.

suhoj_su_24_fencer_kokpit.jpgPrvi "fencerji" se od kasnejših razlikujejo predvsem po repnem trupnem delu, zadnja verzija pa je "fencer-D" - Su-24M - s številnimi, tudi na oko opaznimi zunanjimi popravki in izpopolnitvami. Za malenkost so mu podaljšali nos, na vrhnjo stran kril so dodali dve aerodinamični pregradi nad notranjima krilnima nosilcema, pod trupom v zadnjem delu so namestili aerodinamično izboklino, pod katero je laserska namerilna naprava,  prav tako so "fencerja-D" opremili z uvlačljivo cevjo za oskrbovanje z gorivom v zraku. Manj vidni izpopolnitvi sta zboljšani sklop avionike in radar za sledenje zemljišča. Izvozno verziji S-24MK so tudi v tem primeru vgradili siromašnejšo elektroniko. Po letu 1985 je sledila še izvidniška izvedenka z oznako MR. Skupaj so izdelali nad 900 letal, proizvodnja pa se je ustavila v začetku devetdesetih let. Med uporabniki "fencerjev" so poleg držav bivše Sovjetske zveze še Libija, Sirija in Iran.

Rusija bo morala, če bo hotela "fencerje" še uporabljati, nujno izvesti posodobitev. V tej smeri so že razmišljali in v letalo vgradili HUD - polprosojni EO zaslon, zatem nov zmogljiv računalnik in navigacijski sistem GPS. S preizkušanjem nadgrajene izvedenke so začeli v Aktubinsku, nadgradnje pa naj bi bile deležne predvsem izvidniške verzije Su-24MR in izvedenke za zgodnje opozarjanje Su-24MP EW.

Tehnični podatki:
Su-24 "fencer"
SZ, Rusija

Tip: dvosedi lovski bombnik za globoke prodore, izvidnik
Pogon: dva turboreakcijska motorja Ljulka AL-21F3
- potisk ob dodatnem zgorevanju 11.500 kg
- brez dododatnega zgorevanja 7800 kg


Mere:   
- skupna dolžina
(s prečrp.cevjo) 
24,53 m 
- višina   4,97 m 
- razpetina kril  največ 17,63 m,
najmanj 10.360 m 
- površina kril   42,00 m2 
   
Mase:   
- operativna praznega  19.000 kg 
- največja vzletna   39.700 kg 
- bojni tovor   11.000 kg 
- gorivo   
- v notranjih
rezervoarjih 
10.400 kg 
- v zunanjih
rezervoarjih 
8500 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost    
- na veliki višini   M=2,18 (2316 km/h) 
- na površini morja  M=1,2 (1469 km/h) 
- največja višina   17.500 m 
- vzpenjanje   142 m/s 
- bojni radij  1050 km 

V operativni rabi:
v državah bivše SZ, Irak, Sirija, Libija


Nazaj
Nazadnje urejano na Sobota, 12 Januar 2008 11:52

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.