Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Interaktivni pilot

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
02 Sep 14
Napisal Prebrano 18831 krat
Objavljeno v Uredništvo

alfatrainer_img_6789.jpgSodim v generacijo X, ki je v šolah po tablah pisala s kredami in znanje črpala iz zvezkov in knjig.  Naš internet so  bili  starši,  stari  starši  in ostalo  sorodstvo,  ki  se  je  takrat  še  v živo pogovarjalo med seboj. A vse to se je spremenilo.

alfatrainer_pregled__letala_img_6704.jpgUčenje  je  danes  postalo  interaktivno.  Pravzaprav  je  življenje  postalo  interaktivno.  Torej komuniciranje v vse smeri z vsemi deležniki. Vsakdo je lahko viden in slišen. Ja to prednost ali slabost? Oboje! Dostop do virov informacij je danes mogoč iz naslonjača in to pomeni, da nam je prihranjena marsikatera pot in žal tudi marsikatera osebna izkušnja. Življenje se vse bolj odvija v virtualnem svetu. Tega se ponudniki storitev zelo dobro zavedajo zato vse več svojih produktov ponujajo preko spleta. E-učenje ni prav nobena izjema.

S tem se strinja tudi Sašo Knez iz družbe aereform, ki ima v lasti tudi pipistrel-online.com spletno akademijo in sodeluje tudi v podjetju Aeronavt, ki je eksluzivna letalska šola Pipistrela. S Sašom sva se spoznala pred leti, še v času krede. Kljub temu, da se najini življenji vrtita okrog letal se nisva pogosto srečala. Pomladi letos me je Sašo prosil, da bi bralcem spletnega portala sierra5.net predstavil pipistrel-online akademijo. Ideja se mi je zdela odlična, saj je portal zbirališče letalskih navdušencev med njimi pa je tudi veliko mladih, ki se za poklic pilota šele odločajo. Njim je internet blizu, alfatrainer_varnostni_pin_img_6710.jpgpomembno pa je tudi, da je tak tečaj cenovno in časovno dosegljiv takorekoč vsakomur. Priznam, da mi je učenje preko interneta nepoznano in tuje. A kot ljubitelj letalstva sem se odločil zgrabiti bika za roge in sam sebi dokazati, da se lahko tudi sam preko interneta naučim teoretični del predavanj. Pipistrel-online.com ponuja teorijo za dve letali in sicer ALPHA Trainer in Virus Shortwing. V Akademiji v Sloveniji pa uporabljajo tri letala ALPHA Trainer. Da bi alfatrainer_kokpit_img_6696.jpgbil izziv še večji sem Sašu predlagal, da bi po uspešno opravljeni teoriji rad svoje znanje preskusil v praksi. Rad bi letel in pilotiral letalo. »Seveda. To je odlična ideja.« me je podprl Sašo in motivacija za učenje preko interneta je bila naenkrat mnoooogo večja.

Tečaj je razdeljen po tipih letal in po posameznih sklopih, ki mu na koncu sledijo vprašanja in ocena. Najprej se seznaniš z letalom, sledi teorija o motorju, padalu, vseh režimih letenja, postopkih v sili, inštrumentih, manevrih, hitrostih, masah, omejitvah in vsem kar je še potrebno za teoretični del. Predavanja so podprta s slikovnim in video materialom, ki odlično dopolnjujeta napisano teorijo. V sklopu večine od 20 poglavij teoretični razlagi sledijo vprašanja, ki na koncu predstavljajo uspešnost kandidata. V letalstvu je zelo pomembna tudi terminologija in frazeologija.  Spletna stran je bila najprej v angleščini, danes pa je v različnih jezikih. Trudijo se, da bi kandidati čim prej teorijo delali v domačih jezikih, ker je angleščina lahko ovira na poti do letenja.

facebook.jpg Po nekaj dneh sedenja za računalnikom sem prišel do konca teoretičnega usposabljanja. Moj rezultat je bil 86% in pripravljen sem bil za prestop iz virtualnega sveta v kokpit ALPHA Trainerja.

alfatrainer_saso__in_borut_img_6671.jpgS Sašom sva se dobila na letališču v Zagorju, ki leži na edini ravnini daleč naokoli pa še ta je umetno narejena. Z obeh strani steze je strm breg, na zahodni strani pa Vrh, ki se dviga 600m visoko. Dokaj nenavaden kraj za letališče. Večina teoretičnega znanja mi je ostala v spominu in s Sašom sva uspešno opravila pred poletni pregled letala, obnovila postopke v sili in že sem sedel na levem, zelo utesnjenem sedežu. Trd od strahu sem v hipu pozabil na vse. Vžig, master switch - on, pin za padalo, fuel - open, avionika - on, varnostni pasovi, zakrilca - 1, zavore – on … vsega je bilo preveč tudi strahu. Vžgal sem motor, počakala sva, da se je olje v motorju segrelo na 50°C. Še enkrat sva preverila tlak in temperaturo olja in količino goriva. Smer vetra in promet v okolici. Vse OK. Dodaj plin in spusti zavore je bil jasen Sašo in greva. Vzletel boš sam! Jasno! Jasno! Še vedno trd od strahu sem z desno roko potisnil ročico za plin naprej z levo pa držal letalo v smeri steze. In sva šla. Ne vem, kaj sem si takrat najbolj želel. Biti v letalu ali biti kjerkoli drugje. Nekaj deset tisoč evrov vredno letalo in dve življenji so bili v mojih rokah. Letalo je pospeševalo po travnati stezi in poskakovalo in se končno odlepilo od tal. Iz kabine v smeri letenja nisem videl nič, niti Vrha za katerega sem alfatrainer_img_3869.jpgvedel, da je pred nama. Tja si sigurno nisem želel leteti zato sem po navodilih Saša zavil levo nad Zagorje in naprej proti Krškemu. Strah je popuščal in misli so začele delovati. Sašo je imel seveda vse pod nadzorom in tudi zato je strah v meni zamenjalo navdušenje. V uro trajajočem letu sva opravila osnovne manevre, ki jih sicer predstavijo kandidatom, ki se odločajo za opravljanje pilotske licence. Ko se sprostiš je letenje čisti in prvinski užitek. Tam gori si sam in tudi kabina ALPHA Trainerja v katero sem na letališču v Zagorju komaj zlezel je postala večja. V bistvu je zelo udobna in ergonomsko oblikovana. Inštrumentov je v kokpitu ravno toliko kolikor jih potrebuješ. Ko se navadiš nanje lahko začneš v letenju resnično uživati. Skrbi ostanejo na tleh in takrat mi ni bilo žal za nobeno uro prebito za računalnikom. Interaktivnost mi je postala všeč.

ALPHA Trainer je letalo, ki je zelo preprosto za leteti tudi za popolne laike med katere se prištevam. Vizija Pipistrela, da bi letala nekoč zamenjala avtomobile in postala dostopna vsakomur se s projekti kakršen je pipistrel-online akademija počasi začenja uresničevati. Z generacijo Y bo šlo vse samo še hitreje.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

 

alfatrainer_borut_img_6682.jpgalfatrainer_img_3694.jpgalfatrainer_img_6685.jpgalfatrainer_img_6721.jpgalfatrainer_instrumenti_img_6711.jpgalfatrainer_lju_zagorje_img_6707.jpg

 

 

Nazadnje urejano na Sobota, 13 September 2014 16:52