Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways v poletje 2015 z novimi linijami in povečano floto

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
03 Dec 14
Napisal Miha Žnidar Prebrano 17725 krat
Objavljeno v Uredništvo

adr_crj700_s15_5.pngAdria Airways (JP) bo s poletnim voznim redom 2015 odprla dve novi liniji iz Ljubljane, dve iz Tirane in eno iz Lotz-a. Po analizi trga, ki so ga opravili v Adrii, se je pokazalo, da je na teh linijah potencial potnikov dober.

V Adriji pričakujejo, da bodo nove linije k njihovi mreži letov prispevale pozitiven poslovni rezultat (oz. bi v prvem letu vsaj pokrivale variabilne stroške letenja) in da jih bodo kot takšne dolgoročno ohranili v mreži rednih linij. S pomočjo razpoložljivih podatkov so ocenili potencial o povpraševanju na indirektnih letih ter informacije o potencialu s trga in se glede na pozitivne podatke odločili za odpiranje novih direktnih letov, ki bodo pripomogli k še večji povezanosti Slovenije z Evropo. Dvig letaliških pristojbin na letališču Ljubljana pa bi lahko ogrozil odprtje novih linij.

adr_s15_1.jpg

lcj_s15.pngLjubljana

23. aprila bo Adria pričela z leti v Stockholm (ARN) in dan kasneje v Berlin (TXL). Na omenjenih linijah bodo leteli z letali Bombardier CRJ900.


 


Tirana

Prvi let za Pariz (CDG) in Bruselj (BRU) bo Adria opravila z 31. marcem. Leteli bodo z Airbusi A319 / A320.


lju_s15.pngLotz
Uvedba prvega leta v Amsterdam (AMS) je predvidena za 29. marec. Skupaj z Amsterdamom pa bodo iz poljskega mesta uvedli še drugi dnevni let (razen sobote) za Munchen (MUC). Za lete iz Lotz-a bodo najeli letalo tipa Bombardier CRJ700, ki bo tam tudi bazirano. Predvidoma bodo za to operacijo potrebovali 3 do 4 posadke. Letalo CRJ 700 se bo floti Adrie Airways predvidoma pridružilo v drugi polovici marca 2015 in bo najeto za obdobje 12 mesecev.

Na novih linijah se pričakuje, da bodo v letu 2015 prepeljali nekje 120.000 potnikov, predvsem turiste in t.i. connecting potnike, ki obiskujejo sorodnike in prijatelje in preko mreže letov Adrie prestopajo v Ljubljani, ter seveda tudi poslovne potnike. Lodž ima velik potencial za rast števila potnikov, saj  mesto šteje več kot 700.000 prebivalcev. »Menimo, da bomo s povečanjem frekvenc in dodatno linijo v Amsterdam izboljšali ponudbo iz Lodža ter omogočili boljše povezave preko obeh vozlišč in s tem pa povečali število potnikov na teh dveh linijah.« so sporočili iz Adrie. Z Lufthasno imajo code-share sodelovanje, kar pomeni, da tudi Lufthansa trži te lete pod svojo številko leta. Na linji Amsterdam ne bodo imeli code-share sodelovanja, bodo pa kljub temu ponujali povezave iz Lodža preko Amsterdama in v obratni smeri.

tia_s15.pngZa Sierra5 portal so iz Adrie še sporočili, da se za nove linije trenutno dogovarjajo tudi za t. i. code-share sodelovanje s partnerskimi letalskimi družbami (Lufthansa, SAS Scandinavian Airlines in Brussels Airlines) največjega letalskega združenja na svetu Star Alliance katerega član je tudi Adria Airways.

S poletjem 2015 bo Adria »okrepila« tudi svojo floto in sicer z letalom Bombardier CRJ700 in Airbus A320 katerega model (21X ali 23X) še niso sporočili. Letalo pa bo nadomestilo letalo istega tipa S5-AAS (Sierra), ki je floto zapustilo v mesecu oktobru.

Bombardier CRJ700 je naslednik in podaljšana različica uspešnega regionalnega potniškega letala CRJ200 in je vmesni »člen« med večjim CRJ900. Letalo je namenjeno kratkim in srednje dolgim letom, saj se s svojim doletom lahko meri z večjimi letali. Ta tip letala poganjajo motorji GE CF34-8C1 ameriškega proizvajalca General Electric. Letalo v floti Adrie Airways bo imelo 70 sedežev, razdeljenih v dva razreda, ki se prilagajata glede na potrebe posameznega leta.

adr_s15_2.jpg

Besedilo in fotografije: Miha Žnidar

 

Nazadnje urejano na Petek, 05 December 2014 10:11