Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Zaviranje letal

Oceni ta prispevek
(1 glas)
27 Dec 14
Napisal Prebrano 20925 krat
Objavljeno v Uredništvo

Po pristanku letala potniki običajno občutimo zaviralno silo, ki nas nekoliko nagne naprej, slišimo pa tudi nenavaden zvok letalskih motorjev. Letala različnih kategorij imajo različne pristajalne hitrosti, skupno pa jim je to, da se morajo kar najhitreje ustaviti, za kar uporabljajo različne zaviralne sisteme.

Also in English

zavorni_boben_img_0642.jpgGibalna količina, ki je produkt mase in hitrosti, je pri današnjih letalih prevelika, da bi ji lahko nasprotoval le zavorni sistem na pristajalnem podvozju; zato so se pojavile potrebe po dodatnem sistemu ali sklopu sistemov v letalih, ki bi varno in učinkovito nasprotovali tej gibalni količini. Razvili so različne metode, ki jih danes uporabljajo vsa sodobna letala. Pri potniških letalih so zračne zavore poleg zavornega sistema na pristajalnem podvozju najbolj pogosto uporabljen dodatni sistem za zaviranje letal. Običajno so vgrajene na zadnjem delu krila in se ob pristanku razpnejo navzgor in/ali navzdol, odvisno od konstrukcijske rešitve. S tem se upor letala močno poveča, njegova hitrost pa posledično zmanjša. Pri manjših potniških letalih je zračna zavora lahko vgrajena tudi v rep letala in se ob pristanku letala razpre. Letala, ki jih poganjajo turboreakcijski in turboventilatorski motorji, imajo vgrajen obračalnik potiska. Ta sistem preusmpolozaj_zracnih_zavor.jpgeri s posebnimi usmerjevalnimi šobami del zraka, ki teče skozi motor. Smer toka zraka zracna_zavora.jpgse

Skica zgoraj: Položaj zračnih zavor na krilu letala in zračna zavora desno

pri tem spremeni za več kot 90° v primerjavi s pritekajočim zrakom – tako dosežemo zaviralni učinek in slišimo v uvodu omenjeni hrup. Obračalnik potiska ni nepogrešljiv sistem na teh letalih, je pa v veliko pomoč pri varnem in hitrem zaviranju letal po pristanku in zato skoraj nepogrešljiv. Deli sistema obračalnika potiska, ki prihajajo v stik z vročim delovnim zrakom, morajo biti izdelani iz materialov, ki prenašajo visoke temperature. Hkrati morajo biti lahki, zanesljivi in učinkoviti. Poleg vsega naštetega morajo zadostiti tudi aerodinamičnim zobracalnik_potiska_v_aktiviranem_polozaju.jpgahtevam. To pomeni, da morajo biti aerodinamično pravilno oblikovani; ko niso v uporabi (zloženi), pa ne smejo dodatno povečevati prečnega preseka motorja, ki bi posledično pomenil večji upor letala. V fazi delovanja morajo lopute obračalnika potiska preusmeriti vsaj 40% maksimalne potisne sile, ki jo motor lahko razvije. Danes sta najbolj uporabljena obračalnika potiska na turboreakcijskih in turboventilatorskih motorjih školjkasti in kaskadni obračalnik.

Skica: Obračalnik potiska na letalu CRJ200 v aktiviranem položaju

Letala, pri katerih vlečno oziroma potisno silo ustvarjajo letalski vijaki, lahko kot dodatni sistem za zaustavljanje uporabljajo spremenljiv korak vijaka. Princip delovanja je povezan z vpadnim kotom propelerja glede na smer dotekajočega zraka. Pri določenem vpadnem kotu proizvaja propeler zaviralno silo, ki ustavi letalo. Ta sila je lahko tudi tako velika, da lahko letalo po zemlji vozi vzvratno. obracalnik_potiska.jpg

Skica desno: Kombiniran (kaskadni in školjčni) obračalnik potiska v položaju, ko deluje

facebook.jpg Raznovrstni načini zaviranja v kombinaciji z zavornim sistemom omogočajo letalu v različnih vremenskih razmerah (mokra, zasnežena ali poledenela pristajalna steza) varno ustavljanje. Predpisi o varnosti v letalskem prometu namreč predpisujejo, da se mora sneg začeti čistiti takoj ob začetku sneženja ali najkasneje takrat, ko zapade 15 mm brozge, 20 mm mokrega ali 50 mm suhega snega. Mokra, poledenela ali zasnežena steza namreč pristajalno pot podaljša in lahko vpliva na varnost letalskega prometa.

 

obracalnik_potiska_img_0646.jpgzracne_zavore_img_0660.jpgzavorni_boben_img_0636.jpgzracne_zavore_img_0656.jpg

Nazadnje urejano na Četrtek, 08 Januar 2015 19:47