Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ko čas odloča o življenju Izpostavljeno

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
20 Feb 15
Napisal Prebrano 19228 krat
Objavljeno v Uredništvo

falcon_img_1162.jpgV minulem letu je Slovenska vojska z letalom falcon iz tujine v Slovenijo prepeljala tri obolele oziroma poškodovane pripadnike Slovenske vojske. Prav kratek odzivni čas, hitrost, zanesljivost posadk in zmogljivost letala so spodbudili razmišljanja o uporabi falcona tudi za potrebe prevoza človeških organov.

falcon_kokpit_img_1159.jpgPobuda je prišla od Slovenija transplanta, ki najema različne ponudnike, a so se ti večkrat izkazali za neprimerne, saj njihova letala niso bila na voljo ali pa niso mogla pristati v določenih vremenskih razmerah. Poleg tega so letala opravila dva prazna leta (praviloma so prileteli prazni iz tujine), ki ju je moral Slovenija transplant vseeno plačati. Falcon je v hangarju na Brniku in pripravljen za pot v največ dveh urah, ki lahko odločata o življenju ali smrti.

Junija 2014 je ministrstvo za zdravje na ministrstvo za obrambo poslalo dopis, v katerem je predlagalo uporabo falcona tudi za prevoze človeških organov za zdravljenje s presaditvijo. Predlog je pri vodstvu MO RS in SV naletel na pozitiven odziv in postopki so stekli. Po besedah podpolkovnika Andreja Prinčiča, ki koordinira projekt, je predlog pogodbe med MO RS in Slovenija transplantom, ki bo naročnik in plačnik prevozov, usklajen: »Pogodba bo podpisana predvidoma ta mesec. Pred tem bo treba še dopolniti sklep Vlade RS in cenik kot dodatek sklepa. Skladno z načrtom bo falcon v prvem kvartalu 2015 tudi uveden v operativno uporabo s končnimi operativnimi zmogljivostmi. « Možnosti uporabe falcona se izjemno veselijo tudi na Sfalcon_instrumentalna_plosca_img_1154.jpglovenija transplantu, za katerega se v povprečju na leto opravi 25 prevozov organov. Direktorica Slovenija transplanta Danica Avsec je povedala, da gre predvsem za prevoze src, pri čemer je kratek čas izjemno pomemben, in dodala: »Ko izvemo, da je organ na razpolago, moramo prevoz izpeljati čim hitreje. Pri presaditvi srca to pomeni največ tri ure in pol od odvzema do presaditve. Ko srce z letalom peljemo v Slovenijo, je bolnik že na operacijski mizi in čaka.« Prav zato si pri Slovenija transplantu želijo letalsko ekipo, ki je zanesljiva in ima dovolj zmogljivo letalo, kar falcon nedvomno je. Ocena, ki so jo pripravili Slovenija transplant in SV, je pokazala, da bo falcon na razpolago od 70 do 80 odstotkov časa, v katerem se pojavljajo potrebe po prevozih organov. Državni sekretar na MO RS Miloš Bizjak je ob tem dodal, da je ta projekt za MO RS zelo pomemben iz treh razlogov: »Prvi je humanitaren. Drugi je ta, da bi tudi s to storitvijo dodatno usposabljali naše pilote. Tretji razlog je, da zmogljivost falcona uporabimo racionalno. Z vključitvijo v ta proces bo falcon dobil dodatno dimenzijo in upravičenost in ne nazadnje bi se spremenil odnos javnosti do tega letala, ki ni najboljši.« Slovenija transplant prevoze organov, pri katerih čas ni tako pomemben, opravlja z rednimi linijami. Z uporabo falcona bodo največ pridobili bolniki, katerih življenja so najbolj ogrožena. Avsečevo veseli tudi dejstvo, da bodo sodelovali z znano letalsko ekipo Slovenske vojske, ki ima primerno letalo in je izkazala veliko empatijo za ta projekt. Uporabo falcona v humanitarne namene podpirajo tudi pripadniki 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske.

falcon_kacicnik_in_bracun_img_1102.jpg

Stotnik Matjaž Kačičnik, kapitan na letalu Falcon 2000EX

Mogoče se je pri nakupu letala Falcon 2000EX res slišalo ironično, ko so nekateri zatrjevali, da se bodo s tem letalom prevažali ranjeni vojaki, no, mi bomo, kot kaže, šli še korak naprej in s tem letalom reševali življenja naših državljanov. To me navdaja z upanjem in ponosom. Ta projekt bo eden največjih v Slovenski vojski.

falcon_janko_kene_img_1123.jpgNadporočnik Janko Kene, kapitan na letalu Falcon 2000EX

Vsekakor sem zadovoljen, da bomo sodelovali v tako pomembnem projektu. čŒeprav kot posadka ne bomo vedeli, komu bo organ rešil ali izboljšal življenje, se bomo vseeno počutili kot del sistema, ki rešuje življenja. Prepričan sem, da se bo letalo v tej vlogi odlično izkazalo, saj je hitro, udobno in ima velik dolet.

facebook.jpgfalcon_andrej_bracun_img_1105.jpgStotnik Andrej Bračun, sopilot na letalu Falcon 2000EX

Omenjeno nalogo – prevoz človeških organov – razumem kot nekakšno nadgradnjo oziroma dodano vrednost uporabe letalskih enot SV v humanitarne namene. Upam, da nam bo uspelo v prihodnje vzpostaviti učinkovit, zanesljiv in gospodaren sistem prevoza človeških organov.

Besedilo in fotografije: Borut Podgošek

Nazadnje urejano na Četrtek, 28 Maj 2015 14:40