Shenyang Aircraft J-8/F-8 II

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
17 Dec 07
Napisal Boris Knific Prebrano 6627 krat

Prvo bojno letalo kitajske domače zasnove je bil prav J-8. Snovati so ga začeli leta 1964, že na prvi pogled pa ne skriva podobnosti s predhodnikom J-7, ki so ga Kitajci izdelovali po licenci MiG-21, je pravzaprav v nosu razpotegnjen predhodnik z dvema vgrajenima motorjema. Poznavalci tudi trdijo, da nekoliko spominja na Mikojanov eksperimentalni projekt Ye-152, vendar naj bi ne bil zasnovan na njem.

Serijsko proizvodnjo so začeli v letu 1979, v prvotni zasnovi pa naj bi jih izdelali med 100 do 150. Že kmalu po začetni serijski proizvodnji so začeli letalo izpopolnjevati in nastal je model J-8II s povsem preoblikovanim sprednjim delom, dodali so mu namreč nov, večji radar in podtrupni vstopišči zraka. čŒetudi tako nadgrajen pa J-8II ni mogel seči dlje od druge generacije reakcijskih bojnih letal, primerjali bi ga lahko z ameriškim F-4 phantomom. Za izvoz so Kitajci (skupaj z Rusi) izdelovali verzijo F-8M.

Najšibkejši točki letala sta bila relativno šibka oborožitev in nezmogljiva motorja. Vsekakor so bili Kitajci pri konstruiranju in opremljanju letala bistveno bolj ambiciozni, saj so se hoteli z njim postaviti pred nekatere potencialne nasprotnike, na primer pred ameriškega F-16 serije A in francoskega miragea 2000 ter celo ameriškega F/A-18. Z nekaj kasnejšimi izboljšavami, kot sta zmogljivejša motorja, s katerima je letalo dobilo boljše manevrske zmogljivosti v nizkem letu, in pa z namerilnikom, vgrajenim na vizirju čelade, ter raketama zrak-zrak PL-9 in R-73 se je po sposobnostih vsaj nekoliko približal omenjenim bojnim letalom zahodne izdelave. Vanj so vgradili ruske radarje Fazotron žuk, ki so kar šestkrat povečali zmogljivosti prvotnih radarskih naprav J-8. Hkrati lahko sledijo 24 ciljev, osem jih prikazujejo in usmerjajo orožje posamično v dva do štiri.

Kitajci so se odločili za povsem konvencionalno konstrukcijo z malo ali nič kompozitnih materialov in dragih titanovih zlitin, prav tako niso vgradili kompleksnega in zapletenega krmilja, kakršnega imata na primer F-16C in mirage 2000-5. In rezultat tega: dokaj poceni letalo, vendar tudi negibčno, skorajda bi rekli preživelo. Z veliko večjo zalogo goriva kot na primer F-16 ima J-8II občutno manjši dolet. Na željo kupca pa kitajski konstruktorji prav lahko vgradijo tudi boljše in dražje materiale ter zapletenejše krmilje, kar bi potem letalu izboljšalo manevrske zmogljivosti in povečalo bojni radij.

Tehnični podatki:
J-8/F-8 II

Tip: enosedi prestreznik
Proizvajalec: Shenyang Aircraft, Kitajska
Pogon: dva turboerakcijska motorja wopen 13A-II s po 6725 kg potiska

Mere:   
- dolžina  21,6m
- višina 5,4 m
- razpetina 9,3 m
   
Zmogljivosti:    
- potovalna hitrost 1300 km/h
- največja  M= 2,2
- največja višina nad 18.000 
- taktični radij pri potovalni hitrosti 1300 km
   
Mase:  
- največja vzletna  17.800 kg 
- normalna vzletna  14.300 kg 
  Gorivo:
- notranje gorivo  3994 kg  


Oborožitev:
- 2 topa 23 mm (samo na J-8m, J-8II brez!)
- 4 rakete zrak-zrak PL-2 ali PL-7
Operativna raba: Kitajska, Pakistan


Nazaj

Nazadnje urejano na Četrtek, 10 Januar 2008 19:23

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.