Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenski letalci so na Kosovu zelo cenjeni

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
14 Nov 14
Napisal Prebrano 20599 krat
Objavljeno v Uredništvo
Letalska baza Kforja v Uroševcu, ki je 30 kilometrov južno od Prištine, je po zaprtju letališča v čakovici edina vojaška letalska baza na Kosovu. V njej od novembra 2010 bivajo tudi pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, ki s helikopterji bell 412 in AS532AL cougar zagotavljajo helikoptersko podporo poveljstvu Kforja v Prištini. V bazi, imenovani Bondsteel, je bilo med najhujšo krizo na Kosovu nastanjenih 10.000 pripadnikov mednarodne misije Kforja. Danes v njej biva le še 1250 pripadnikov iz desetih držav. Največ je Američanov, ki imajo v bazi 12 helikopterjev black hawk. Dva helikopterja imajo Hrvati in Švicarji, Slovenci pa imamo za potrebe Kforja na voljo en helikopter. Baza je samozadostna, saj ima elektrarno, bolnišnico, gasilce, športne objekte, kapelo in vir pitne vode.

Priprave na letenje

Pilota nadporočnika Igor Šiftar in Tomaž Merlak sta povedala, da so priprave na letenje precej podobne kot v Sloveniji. Nalogo dobijo od enega dneva do dobrega tedna prej, tako da imajo dovolj časa, da se organizirajo in pripravijo na let, priprava pa se nekoliko razlikcougar_podvesni_tovor_img_0918.jpguje za posamezni tip helikopterja. Piloti cougarjev svojo ruto vpišejo v program Sirina, v katerem določijo vse parametre letenja, potem pa te podatke prenesejo v računalnik helikopterja. Piloti bella 412 rute načrtujejo s programom Talon View, potem pa navigacijski načrt natisnejo. To traja približno 15 minut. čŒeprav imajo jeppesenove karte, se piloti srečujejo s pomanjkanjem dovolj dobrih in zanesljivih topografskih kart za celoten Balkan. Nekatere karte so celo iz leta 1976. Velik izziv je tudi meteorološka priprava na letenje, je povedal pilot cougarja poročnik Mitja čŒernilec. Vremenske razmere na Kosovu so zelo spremenljive. Na zahodu je lahko sončno, na vzhodu pa dežuje, je vetrovno ali megleno. Včasih do zadnjega trenutka ne vedo, ali bodo odšli na nalogo. Natančne podatke o vremenu zelo težko dobijo, saj je država slabo pokrita z meteorološkimi postajami. Piloti si zato pomagajo z meteorološkimi podatki iz sosednjih držav ali pa se obrnejo na ameriško meteorološko službo, ki deluje v bazi Bondsteel.

Foto: Zaradi neaerodinamičnih oblik in posledično nihanja je prevoz podvesnega tovora zelo zahteven.

Ob menjavi posadk, ki praviloma poteka vsaka dva meseca, mora nova posadka, preden lahko samostojno leti, opraviti tako imenovani orientacijski let za pridobitev certifikata. To pomeni, da s članom aktualne posadke odleti določeno ruto, na kateri se seznani s posebnostmi terena, omejitvami in drugimi za letenje pomembnimi podatki.


priprave_na_letenje_img_9864.jpgFoto: Priprava načrtov letenja s programi Sirina in Talon View

Naloge

Pripadniki 151. HEESK so na Kosovu neposredno podrejeni poveljstvu Kforja v Prištini. Glede na slovenske zmogljivosti, torej en helikopter, je Slovenija odobrila 50 ur naleta vsak mesec. Naloge naši letalci opravljajo predvsem na Kosovu, če je treba, pa letijo tudi v sosednje države Albanijo, Srbijo, Makedonijo, čŒrno goro ali bližnjo BiH ter Grčijo. Največ njihovih nalog je povezanih z izvidovanjem, sledijo jim prevoz potnikov in tovora, šolski leti ter leti za pomembne osebe, ne opravljajo pa medicinskih letov. Ti so v pristojnosti Američanov, ki imajo za te potrebe na Kosovu tri helikopterje black hawk. Med zahtevnejše naloge spadajo prevozi zunanjega podvesnega tovora, letenje in pristajanje v visokogorju ter nočno in nizko letenje. Med nalogami sta bila tudi nočno snemanje in prevoz sil za hitro posredovanje. Prav slednje naloge veljajo za zahtevnejše, saj morajo posredovati v konfliktnih razmerah. Pred leti so protestniki na hrvaški helikopter celo streljali. Pilot cougarja stotnik Andrej Košmrlj je ob tem povedal, da morajo biti pri prevozu sil za hitro posredovanje zelo osredotočeni na nalogo. »Ne smeš razmišljati, da lahko nekdo nate strelja. Osredotočen moraš biti na svojo nalogo in jo opraviti, saj ti sicer lahko pozornost uide izpod nadzora in hitro facebook.jpgnarediš nepotrebno napako,« je dodal Košmrlj. Slovenski piloti so zelo zanesljivi, zato pogosto sodelujejo pri prevozu pomembnih oseb. Poleg poveljnika Kforja, ki je pogost gost, so peljali predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, slovenske ministre, nemškega obrambnega ministra in nekdanjega generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena.

Letos poleti so odleteli na humanitarno pomoč v Srbijo, kjer so v Obrenovcu pomagali poplavljencem, pred leti pa so pomagali gasiti požare v naravnem okolju.

ekipa_bell_412_img_1131.jpg

Foto: Ekipa pilotov in tehnikov letalcev, ki je s helikopterjem bell 412 na Kosovu zamenjala kolege

Vzdrževanje helikopterjev

Tehnik letalec štabni vodnik Zlatko Sardinšek, ki je bil na misijah na Kosovu že večkrat, je povedal, da je bila v preteklosti največja težava shranjevanje helikopterjev v hangarjih. Slovenski letalci niti v čakovici, kjer so bili stacionirani najprej, niti v Uroševcu niso imeli in nimajo svojega hangarja. Ob tem je opozoril na težave, s katerimi so se tehniki letalci spoprijemali med baznim vzdrževanjem helikopterjev. Tako tehniki kot helikopterji so bili ves čas izpostavljeni neugodnim vremenskim razmeram. Pozimi mraz in sneg, poleti pa vročina, dež in veter so zelo oteževali njihovo delo. Prav tako niso imeli primernih prostorov za hrambo opreme in orodja, zato so morali improvizirati. Le odličnemu sodelovanju med slovenskimi in švicarskimi letalci se lahko zahvalijo, da lahko danes brezplačno uporabljajo njihov montažni hangar. Njihove razmere za delo so se tako precej izboljšale, saj zaščiteni pred neugodnimi vremenskimi razmerami nemoteno opravljajo svoje zelo zahtevno delo. Kadar razmere na Kosovu zahtevajo več helikopterjev, morajo Slovenci izprazniti švicarski hangar, saj Švicarji tja pripeljejo dodatni helikopter in ekipe. Kljub večkratnemu opozarjanju na to težavo v Sloveniji za njihovo težavo ne najdejo sogovornika.

tehnika_cougar_img_9824.jpg

Foto: Tehnika letalca štabni vodnik Zlatko Sardinšek in vodnik Primož Turk pregledujeta glavni rotor cougarja.

Okvare helikopterjev bell 412 in AS532AL cougar so bile zelo redke. Tako se je enkrat odvila ena izmed matic na oljni črpalki reduktorja cougarja, zato so ostali na tleh tri tedne. V drugih dveh primerih sta helikopterja ostala na tleh po teden dni, saj so morali iz Slovenije pripeljati rezervne dele. Za popravilo reduktorja je morala iz Slovenije priti na Kosovo ekipa letalskih tehnikov in inženirjev iz 153. LETEHESK, saj so usposobljeni za najzahtevnejša popravila na helikopterjih. Druge napake, ki so se v teh letih pojavile na helikopterjih, so letalski tehniki odpravili sami.

pilota_cougar_img_9808.jpgDo leta 2010 je imela SV na Kosovu le helikopterje bell 412, ob selitvi iz čakovice v Uroševac pa so v rotacije dodali tudi posadke cougarja. Posadke se menjajo na dva meseca, helikopterji bell 412 pa na Kosovu ostajajo pol leta, saj v tem času ne potrebujejo večjega servisa. Cougarje morajo po dveh mesecih oziroma 100 opravljenih urah letenja prepeljati v domovino na tehnični pregled.

Prosti čas

V nasprotju z drugimi pripadniki slovenskega kontingenta letalci opravljajo rotacije na dva meseca. V Bondsteelu je sedem letalcev in dva logista, zato večino prostega časa preživijo skupaj. Skupni prostor, kjer sta tudi glavna pisarna in dnevna soba, ob večerih postane družabni prostor. S televizijo, internetom, družabnimi igrami in ročnim nogometom si največkrat krajšajo čas. Poleg tega imajo na voljo tudi odlično opremljen fitnes center, igrišče za košarko, namizni tenis in biljard, dobrih osem kilometrov pa lahko najbolj vzdržljivi pretečejo okrog baze. Kljub precej raznoliki ponudbi hrane ob koncih tedna zadiši tudi po golažu in pečenem mesu. Prav z golažem so letalci cougerjev pričakali sodelavce, ki so jih po dveh mesecih z bellom 412 prišli zamenjat na Kosovo. Seveda se je našla tudi porcija za švicarske kolege, ki so se vabilu z veseljem odzvali. Ustna pogodba o podaljšanju brezplačnega najema švicarskega hangarja za bell 412 je bila tako hitro sklenjena.

cougar_log_img_1216.jpgLogistika

Za logistiko in administracijo skrbita podčastnika iz 15. PVL, ki sta v bazi Bondsteel nastanjena pol leta. »čŒe potrebujejo rezervne dele, opremo ali materialna sredstva, poskrbiva, da letalci vse dobijo čim prej. Dobavo iz Slovenije zagotavljamo s turboletom ali turboporterjem, ki redno letita med Slovenijo in Kosovom,« je povedal štabni vodnik Marko Kovačič in dodal, da imata največ dela, ko se menjavajo posadke in z njimi tudi helikopterji. čŒe je treba, opremo prepeljejo tudi s pomočjo Adrie Airways, ki leti v Prištino in Skopje. Ob nedavnih poplavah v Srbiji so tako iz Slovenije na hitro pripeljali zrcalo za opazovanje tovora, prej pa tudi opremo za 50-urni pregled cougarja, saj je na Kosovu nimajo. Iz Slovenije na Kosovo so na začetku misije v zabojniku pripeljali deset ton opreme, med drugim traktor za vleko helikopterjev, generator za startanje helikopterja, hidravlični agregat, mobilno delavnico, prenosna električna generatorja, webasto za odmrzovanje helikopterja, opremo za nošenje podvesnih tovorov in opremo za gašenje požarov.

facebook.jpg Slovenski piloti so med najbolj cenjenimi, saj svoje naloge opravljajo zelo profesionalno. Prav zato jih tudi največkrat pokličejo za opravljanje najbolj zahtevnih in odgovornih nalog, je povedal tiskovni predstavnik ameriške vojske v Bondsteelu major Michael Wallace ter dodal, da je njihova prednost tudi poznavanje navad, kulture, jezika in geografije. Tudi zato mnenje naših pripadnikov upošteva poveljnik Kforja na Kosovu generalmajor Francesco Paolo Figliuolo, ki je povedal: »Med letenjem sem imel priložnost občudovati visoko raven strokovnosti in odlične usposobljenosti posadke slovenskega helikopterja. Slovenski helikopter je učinkovito in bistveno sredstvo delovanja Kforja, saj posadka helikopterja skrbi predvsem za prevoz in razmeščanje pripadnikov ter osebja Kforja po Kosovu, redno pa sodeluje tudi na vajah Kforja, predvsem v aktivnostih, namenjenih uporabi sil za nadzor množic.« Bistveni za to so odlična usposobljenost naših pilotov in tehnikov letalcev ter odlično medsebojno poznavanje in spoštovanje.

letalci_kosovo_img_9908.jpg


Foto: Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva SV ob menjavi posadk in helikopterjev

Letalci na Kosovu

Na Kosovu je popolna prepoved civilnega letenja za vse kategorije, razen civilnega letalskega prometa na letališču v Prištini. V zraku so tako le helikopterji Kforja in Eulexa.

Narod

Osebje/rotacija (meseci)

Število helikopterjev

Nalet

(ure)

tip

helikopterja

Američani

750/9

12

350

black hawk

Hrvati

20/4

2

35

mi 171sh

Slovenci

7/2

1

50

cougar

Švicarji

7/3 tedne

2

40

super puma

Skozi čas
Od novembra 2010 so slovenski letalci naleteli 1822 ur. Na misijah od SIKON 22 do SIKON 29 je sodelovalo 30 pilotov in 25 tehnikov letalcev. Od leta 2012, odkar so v bazi Bondsteel, so prepeljali 13.550 kilogramov tovora, 123 civilistov in 3683 vojakov ter ob tem naleteli 1120 ur, od tega za izvidovanje 430 ur, prevoz 178 ur, prevoz pomembnih oseb 220 ur in šolanje 292 ur.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

Fotogalerija FB

 

Nazadnje urejano na Sobota, 15 November 2014 19:18