Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet23Dec2022

[FOTO] Dobrodošla nova Cessna Citation XLS Gen2 (reg. S5-BBV)

Informacije
Davor Golec

Slovenski register zrakoplovov je bogatejši za še eno povsem novo poslovno luksuzno letalo Cessna Citation 560 XLS Gen2, ki ga je letalski prevoznik včeraj predstavil na mariborskem letališču. Predstavljamo Sierra Five Bravo Bravo Victor-ja.

Kot že rečeno v uvodu, gre za novo poslovno letalo ameriške proizvodnje znanega proizvajalca športnih in luksuznih poslovnih/zasebnih letal Cessna. Nova Cessna Citation XLS Gen2 je najnovejša generacija izjemno uspešnega letala serije Cessna Citation Excel, prvič predstavljenega februarja 1996 pod imenom modela Cessna Citation 560XL, v letu 2004 je sledila nadgradnja in predstavitev modela Cessna Citation XLS z boljšimi motorji in izpopolnjeno pilotsko kabino, leta 2008 v Cessna Citation XLS+ z nadgrajenimi motorji in nekoliko spremenjeno obliko nosu letala. Najnovejša verzija Cessne Citation XLS+ Gen2 potnikom prinaša manjši hrup v kabini med vsemi fazami leta, brezžične polnilne točke za mobilne naprave, USB priključke na vsakem sedežu, posebno zvočno-akustično nadgradnjo ter brezžični sistem za upravljanje kabine z zaslonom na dotik (prikaz zemljevida letenja, nadzor osvetlitve in temperature v kabini).

Air Adriatic C56X S5 BBV interier

Foto: Air Adriatic

Novo letalo je bilo s strani posadke družbe Air Adriatic v tovarni v Wichiti prevzeto pretekli teden. Sledil je prvi let iz letališča Wichita (ICT/KICT) do letališča Teterboro (TEB/KTEB) pri New Yorku, let do naslednjega tehničnega postanka v kanadskem Goose Bay-u (YYR/CYYR), prihod v Evropo preko Keflavika (KEF/BIKF) na Islandiji ter še en tehnični postanek v škotskem Wick-u (WIC/EGPC) ter nato je preko Dunaja (VIE/LOWW) letalo priletelo na Brnik pretekli petek zvečer. Letalo nosi slovensko registrsko oznako S5-BBV ter je v registrih zavedeno pod serijsko številko proizvajalca 560-6335. Operater in lastnik letala je po podatkih Agencije za civilno letalstvo letalska družba Air Adriatic, s sedežem na Tivolski cesti v Ljubljani, ki je v pridobivanju spričevala komercialnega letalskega prevoznika (AOC). Po izdaji AOC-ja bo z novim letalom v register vpisano še letalo istega tipa, vendar malo starejše serije (letnik proizvodnje 2014), Cessna Citation XLS Plus registrskih oznak S5-BBC, ki je začel z letenjem pod slovensko oznako v letu 2021.

Prav zaradi izjemnega povpraševanja po uporabi tega letala, so se pri Air Adriatic odločili, da kupijo še eno letalo tega tipa. Investicija je bila vredna 12,5 milijona evrov, na letalo pa so čakali približno leto dni od kar so ga naročili.

V podjetju Air Adriatic z novim letalom odgovarjajo na iz leta v leto večje povpraševanje po zasebnih letih. V preteklem letu so po besedah direktorja podjetja Air Adriatic, gospoda Nikole Musića, s prvim letalom tega tipa opravili 750 ur naleta, letalo pa so po naših podatkih začeli leteti šele v drugem kvartalu po nakupu od enega evropskega operaterja poslovnih letal.

Air Adriatic C56X S5 BBV Nikola Music

Direktor Air Adriatic g. Nikola Musić

Direktor Air Adriatic je ob simboličnem prerezu traku in predstavitvi letala v Mariboru povedal: ”Prejšnji teden smo letalo prevzeli v Ameriki in ga pripeljali v Slovenijo. Z novim letom bo na voljo klientom. Letalo je izredna pridobitev naše flote, saj je povpraševanje po zasebnih letih res veliko. Čeprav je bila njegova nabavna cena 12,5 milijona evrov, pa je v tem trenutku že narasla nekje na 15,5 milijona evrov.”

Air Adriatic C56X S5 BBV 3

Letalo je namenjeno za prevoz devetih potnikov in ima doseg 3.400 kilometrov, kar pokrije celotno Evropo, severni del Afrike in Bližnji Vzhod. Nova različica letala XLS Gen2 z nadgradnjo kabine, potnikom omogoča večje udobje, ima širok spekter multimedijskih funkcij in odlično zvočno izolacijo. Cena ure leta se giblje pri okoli 4.000 evrov, dodatni stroški pa so letališke pristojbine, ki so določene s strani letališč in se zelo razlikujejo. Na krovu svojih letal na letih po Evropi, Bližnjem Vzhodu in severni Afriki najpogosteje gostijo visoke predstavnike različnih podjetij/družb/koncernov, fizične osebe, zvezdnike iz različnih področij ter športnike, na razpolago pa so tudi vsem, ki bi želeli z njimi poleteti iz katerega izmed slovenskih mednarodnih letališč, poleg Brnika tudi iz Maribora, od koder so že opravili nekaj letov ter tudi iz Portoroža.

Air Adriatic C56X S5 BBV 4

Podjetje Air Adriatic je imelo v preteklem letu 2,8 milijona evrov prihodkov, v letošnjem letu pa je realizacija pričakovana že kar preko štirih milijonov evrov. ”Prvo letalo je bilo v preteklem letu zelo malo prizemljeno in največ letov opravimo v tujini. Z nami veliko potujejo podjetja in poslovneži, ki so z zasebnim letom bolj fleksibilni. Najem zasebnega leta je udoben, časovno zelo prilagojen potniku in največja prednost je lokacija, saj lahko odletiš na katero koli letališče,” pojasni Musić in doda, da največ letov opravijo na relacijah evropskih držav – Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija, severna Afrika in Bližnji Vzhod. Po javnodostopnih podatkih so najbolj pogoste destinacije kamor so v preteklih mesecih leteli bile Nica, ki med vsemi najbolj izstopa po pogostosti, sledijo v naključnem vrstnem redu Ženeva, London, Pariz, Zurich, Rim, Madrid, grški otoki, zahodna obala Turčije, Črna Gora ter popularna sredozemska letovišča, kot so Barcelona, Sardinija, Malaga, Neapelj in podobno. Pred začetkom nemirov v vzhodni Evropi, pa so dokaj pogosto leteli tudi v Moskvo in predvsem še v Kijev. V povprečju opravijo okoli 60 letov mesečno.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.