Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor08Avg2023

Salon du Bourget 2023 – Prisotnost slovenskih podjetij

Informacije
Aljoša Jarc

V zadnjem delu reportaže iz Le Bourgeta bomo obravnavali slovensko prisotnost na sejmu, kjer sta razstavljali podjetji C-ASTRAL in SIJ Metal Ravne. Tine Tomažič, direktor programsko-inženirskega oddelka pri Pipistrelu, pa je prejel nagrado »Clean Aviation High Five Award«.

Podjetje C-ASTRAL je na Salonu razstavljalo prvič, razstavni prostor pa je delilo s francoskim partnerskim softverskim podjetjem Nexedi, s katerim že od leta 2019 sodeluje pri razvoju celotne ekologije za vzpostavitev in kontrolo avtonomnih rojev brezpilotnih sistemov.

Z drubžo Nexedi, ki je nosilka projekta, in partnerji Linutronix iz Nemčije ter Olimex iz Bolgarije so v končni fazi realizacije projekta EDIDP-SME-19 "DRONEDGE-E", ki ima štiri poglavitne cilje:

vzpostavitev kompetenc za avtonomno delovanje rojev brezpilotnih sistemov za izpolnjevanje različnih nalog, povezanih tako z aktivno taktičnimi kot tudi obrambnimi funkcijami;

vzpostavitev varne komunikacije v roju, tudi v načinu delovanja izven direktnega komunikacijskega dometa; uporabo umetne inteligence za avtonomne funkcije odločanja v roju ter inteligentno in dinamično kontrolo kvalitete storitve (Quality of Service) v hibridnih satelitsko-zemeljskih telekomunikacijskih mrežah.

Sistem je, tako pravi Marko Peljhan, soustanovitelj ajdovskega podjetja, zastavljen izredno pragmatično in inovativno. Uporablja t.i. "edge" computing principe in strojno opremo, kot tudi softverske rešitve ki so kombinacija programa ki ga že vrsto let za kontrolo brezpilotnih sistemov razvija C-ASTRAL ter rešitev iz industrijske avtomatizacije (SLAP-OS).

Na sejmu so premierno predstavili prvo serijo digitalnih radijskih postaj ASTRAL-DYNAMIK, ki so plod lastnega razvoja, njihov razvoj pa je pospešil prav projekt DRONEDGE-E. V času trajanja sejma so s parom primopredajnikov DYN-L s pomočjo umetnega bremena predstavili delujočo 30km povezavo.

Poleg radijskih postaj, je C-ASTRAL razstavljal tudi brezpilotni letalnik ATLAS (Advanced Technology Light Acquisition System), ki je centralna platforma za testiranja na projektu Dronedge-E. V sodelovanju z NEXEDI so predstavili tudi simulator roja ter strojno opremo, ki je del celotne arhitekture.

Podjetje tudi v prihodnje načrtuje nadaljevanje razvoja roja brezpilotnih sistemov, tokrat zasnovanih na njihovi novi eVTOL platformi SQA v sklopu razvojnega in raziskovalnega sodelovanja z Ministrstvom za Obrambo Republike Slovenije.

Tudi podjetje SIJ Metal Ravne se je na sejmu predstavilo prvič, ponaša pa se s preko 400 letno tradicijo železarstva. V letu 2020 so v družbi pridobili t. i. letalski certifikat AS 9100 za področje snovanja, razvoja, proizvodnje in prodaje kovanih in valjanih izdelkov iz specialnih jekel in zlitin po različnih metalurških metodah, postopkih toplotne in mehanske obdelave. Letalski industriji se je podjetje že uspešno predstavilo na lanskoletnem sejmu Farnborough International Airshow (FIA).

V kratkem času je koroški družbi uspelo postati potrjeni dobavitelj pomembnih proizvajalcev kot so Airbus in Leonardo, z drugimi pa so potrjevanja še v teku. So izvozno usmerjena družba, ki sodeluje s podjetji na globalnem trgu, z dobavitelji za letalsko industrijo pa predvsem na nemškem, francoskem, avstrijskem, angleškem trgu, preko sestrske družbe SIJ Americas tudi v ZDA.

Letalski industriji dobavljajo visoko kakovostna specialna jekla, ki jih tržijo pod blagovnima znamkama SINOXX in SIQUAL in se uporabljajo v proizvodnji pristajalnih podvozij, pritrdilnih elementih, vodilih predkrilc, delih motorjev in pogonskih gredi.

Glede njihove usmeritve v prihodnosti so za naš portal povedali, da imajo za letalsko industrijo v načrtu rast količin in tržnega deleža. Glede na celotno proizvedeno količino ta ne predstavlja visokega odstotka, gre pa pri tem tudi za način dela in za pogled na kakovost, ki ga imajo v družbi. In prav hvala temu so, med drugim, tudi edino podjetje v Evropi kateremu je uspelo zagotoviti visoka pričakovanja glede lastnosti jekla za projekt ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor – Mednarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), v sklopu katerega v Franciji gradijo eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor. V SIJ Metal Ravne pa so prav v ta namen razvili tri kvalitete jekla in sicer superzlitino SINOXX 4980 in avstenitni nerjavni jekli SINOXX 4404 in SINOXX 4541, ki ustrezajo najstrožjim regulativam iz energetike.

V obeh podjetjih so bili z udeležbo na Salonu zelo zadovoljni. Predstavniki družbe C-ASTRAL so se srečali z nekaterimi dobavitelji in opravili strateške pogovore s partnerji iz Leonarda. Dodatno so poglobili stike tudi s partnerskim podjetjem ATLAS iz Latvije, s katerim že sodelujejo na različnih projektih za nizozemsko Ministrstvo za Obrambo.

Predstavniki SIJ Metal Ravne pa so se na že vnaprej dogovorjenih sestankih srečali z obstoječimi in novimi potencialnimi kupci ter prejeli veliko povpraševanj.

Drugi dan sejma so se veselili tudi obiska ministrice za Infrastrukturo Alenke Bratušek. Pri C-ASTRALU so jo seznanili z njihovimi aktivnostimi povezanimi z vključevanjem brezpilotnih sistemov v kontroliran zračni prostor, ki so jih opravljali v sklopu programov SESAR JU (Single European Sky ATM Research) Joint Undertaking v preteklih letih (C-ASTRAL je bilo eno redkih podjetij v Evropi ki je sodelovalo kar v treh takih projektih s partnerji kot so Boeing, Leonardo, Amazon Air, Unifly, Attitude Angel ipd.). Na hitro so ministrici predstavili tudi ostale aktivnosti podjetja.

PXL 20230619 062841342

Na razstavnem prostoru SIJ Metal Ravne pa so slovenski delegaciji predstavili njihova inovativna in trajnostna reciklirana jekla, ki jih razvijajo in proizvajajo za najbolj zahtevne industrije, med katerimi je seveda tudi letalska.

Obe slovenski podjetji sta se sejma udeležili v lastni režiji. Veliko držav  in regij ima na Le Bourgetu svoj paviljon, kar omogoča tudi manjšim podjetjem bolj organizirano in cenovno dostopnejše nastopanje na takem dogodku. Marko Peljhan (C-ASTRAL) meni, da bilo skupna predstavitev za slovensko industrija mogoče zanimiva pot. Pri SIJ Metal Ravne predvidevajo, da bi tako bila organizacija udeležbe lažja, s tem bi lahko izkoristili tudi sinerigije sodelovanja. Vsekakor se bodo sejma najbrž udeležili tudi v letu 2025, dokončno odločitev bodo sprejeli naslednje leto ob potrjevanju letnega plana udeležbe na sejmih naslednje leto.

Četudi pri Pipistrelu, zdaj v lasti ameriške skupine Textron, niso sodelovali kot razstavljalci, je bilo spet mogoče opazovati njihovo električno letalo Velis Electro bodisi v zraku kot tudi na tleh (na razstavnem prostoru francoskega energetskega velikana Total). Tine Tomažič, direktor programsko-inženirskega oddelka pri Pipistrelu, je na enem izmed številnih dogodkov, ki jih organizirajo ob Salonu prejel nagrado »Clean Aviation High Five Award«. Nagrado so podelili petim strokovanjakom, ki s svojim delom in raziskavami vodijo na poti do klimatsko nevtralnega letalstva. Poleg Tomažiča, kateremu iskreno čestitamo za prejeto nagrado, so High Five Award prejeli še Christian Voigt (German Aerospace Center DLR), Jean-Christophe Lambert (Ascendance Flight Technologies), Amelia Gilchrist (Univerza v Durhamu) in Henri Werij (Univerza v Delftu).

V Parizu so tudi oznanili sodelovanje med skupino Groupe ADP, ki upravlja 27 letališč, in Pipistrelom, ZeroAvio, Universal Hydrogenom, Beyond Aero, DAHER-jem ter VoltAero za skupno doseganje cilja brezogljične letalske industrije. Konkreto nameravajo uvesti letalske povezave iz treh pariških letališč Charles de Gaulle, Orly in Le Bourget z letali na električni in vodikov pogon še pred letom 2030.

Foto: C-ASTRAL in Aljoša Jarc

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.