Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob14Okt2023

Pipistrel s 25% rastjo proizvodnje letal

Informacije
Borut Podgoršek

Pipistrel, ki je od lanskega marca del ameriške korporacije Textron je v zadnjem letu zaposlil preko sto novih sodelavcev in odprl razvojno pisarno v Ljubljani.

Direktor Pipistrela Gabriel Massey je ob našem obisku v Pipistrelu povedal, da v prvi vrsti vlagajo v kadre, z njimi pa v nadaljnji razvoj letalskega programa in dodal: »Veliko vlagamo tudi v infrastrukturo, v stavbe in orodja, ki jih potrebujemo pri delu. Danes imamo 350 zaposlenih, 100 več kot lani ob prevzemu. Ta številka pa se bo letos še povečala, saj imajo trenutno razpisanih 25 prostih delovnih mest. Vsi na novo zaposleni delajo v Sloveniji ali Italiji in večinoma prihajajo iz lokalnega okolja.« Vodja kadrovske službe v Pipistrelu Tanja Harej pa je dodala, da je kader najlaže zaposliti, težje pa ga je ohraniti. Zato zaposlenim poleg konkurenčnih plač ponujajo tudi druge ugodnosti in nagrade. Kot je dodala, so zelo zadovoljni, da se strokovni kader s celega sveta zanima za delo v Pipistrelu, in da v njem tudi ostaja. Po besedah Tanje Harej dobro sodelujejo tudi z univerzami iz Ljubljane, Udin in Milana.

Velis Electro
Velis Electro Foto: Sierra5.net

Proizvodna dejavnost ajdovskega proizvajalca ultralahkih letal poteka v Ajdovščini, Vipavi in italijanski Gorici, kjer je končna montaža letal. V Gorici ravno sedaj širijo pisarne, kjer bo delo dobilo dodatnih 30 ljudi. Poleg tega bodo za 4000m2 povečali tudi proizvodnjo halo. V Gorici je trenutno 48 zaposlenih, ki izdelajo 150 letal različnih modelov letno. Največ jih prodajo v ZDA, Francijo in Nemčijo. Vodja inženirskega oddelka v Gorici Paolo Romagnolli je povedal, da bodo v dodatnih prostorih izdelovali Panthero in brezpilotnik Nuuva V300. Letno si obetajo 25% rast proizvodnje letal. Približno 75% njihovih trenutno izdelanih letal poganja bencin, 25% pa elektrika. Prav Pipistrel pa ima edini serijsko proizvodnjo električnih letal na svetu. Poleg letal sami izdelujejo tudi baterije za letala. Ena baterija je sestavljena iz 1200 malih baterij. Velis Electro poganjata dve taki bateriji, kar zadostuje za eno uro letenja. Čas polnjenja je 1h15min. Na voljo pa je 2000 ciklov. Ko kapaciteta baterij pade pod 80% jih namenijo za poganjanje letaliških vozil.

Pipisterel
Pipistrel ViRuS Sw 121 Foto: Sierra5.net

Gabriel Massey je povedal, da veliko energije vlagajo v razvoj na vodikov pogon, saj bodo baterije dosegle svoj limit in zato v letalstvu ne bodo edini alternativni vir bencinskim motorjem. Elektrika bo vsekakor ostala le vir elektrike bo drug je poudaril. Ob tem je spomnil, da Pipistrel razvija brezpilotno transportno letalo Nuuva V300, ki bo imel dolet 300km s 300kg tovora. Nuuva bo predvidoma poletela prvič z letališča v Gorici prihodnje leto.

Proizvodnja dvorana Foto: Sierra5.net
Proizvodnja dvorana Foto: Sierra5.net

V Pipistrelu pa z nestrpnostjo pričakujejo tudi zaključek certifikacije letala Panthera. Če bo vse po sreči bi certifikat lahko dobili v roku 18 mesecev. Potem pa bo stekla tudi serijska proizvodnja.


Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.