Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon18Dec2023

Usposabljanje posadk spartana

Informacije
Borut Podgoršek

Letali C-27J spartan, ki ju je naročila Slovenija, sta najsodobnejši in najučinkovitejši različici spartanov.

Letali imata najsodobnejšo avioniko, ki omogoča letenje podnevi in ponoči. Pristaneta in vzletita  lahko na najbolj odročnih letališčih in v neugodnih vremenskih razmerah.Pilotska kabina je zasnovana z najnovejšimi in najsodobnejšimi sistemi. Letalo je opremljeno z zavihki na koncu kril, ki izboljšujejo njegove aerodinamične lastnosti, operativne zmogljivosti in učinkovitost. To pomeni, da je tudi zelo okretno. Poganjata ga zmogljiva motorja, ki sta krmiljena po digitalnem računalniku. Letalo ima tudi vsestranski tovorni prostor, ki je primeren za različne misije, od opravljanja nalog nacionalne obrambe, torej prevoza vojakov, tovora in vozil, do nalog odmetavanja padalcev in tovora na tako imenovani zadnji taktični milji. Letalnik je primeren tudi za izvajanje nalog humanitarne pomoči, pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, medicinskih nalog, za gašenje požarov in VIP-prevoze. Je vsestransko letalo, ki se lahko spoprijema z najpomembnejšimi izzivi v civilnem in vojaškem okolju. Vse te naloge pa lahko izvaja le ob ustrezni usposobljenosti posadke, ki jo sestavljajo pilot, sopilot in skrbnik tovora. Zaradi velikosti in zahtevnosti nalog je posadka v letalu nenehno povezana po interkomu.

Skrbniki tovora in letalski tehniki so najprej opravili usposabljanje iz teoretičnih vsebin.
Skrbniki tovora in letalski tehniki so najprej opravili usposabljanje iz teoretičnih vsebin.

USPOSABLJANJE OBSEGA SPOZNAVANJE TEORIJE, DELO NA SIMULATORJU IN PRAKTIČNO LETENJE

Poveljnik letala stotnik Robi Resnik je po opravljenem šolanju za pilota v Letalski šoli Slovenske vojske leta 2012 začel leteti na Pilatusu PC-9M. Po dveh letih je bil napoten na delo v letalsko bazo Papa na Madžarskem, kjer je bil pilot transportnega letala Boeing C-17 Globemaster III v okviru zmogljivosti za strateški zračni transport (angl. strategic airlift capability – SAC). Skupno ima naletenih okoli 4000 ur. Po vrnitvi v Slovenijo se je prešolal za pilota poslovnega letala Dassault Falcon 2000EX, na katerem še vedno leti v vlogi poveljnika letala. Zdaj se šola za letenje na taktičnem transportnem letalu C-27J spartan. Zaradi kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske bo ohranjal licenci za oba tipa letal, čeprav gre za tehnično popolnoma različni letali. Tudi naloge, za katere sta letali namenjeni, so povsem drugačne. Njegove prednostne naloge bodo usmerjene v spoznavanje novega letala in uvedbo letala v operativno rabo. Stotnik Resnik, ki je tudi član projektne skupine za nakup novega spartana proizvajalca Leonardo, je povedal, da je prvi del šolanja zanj opravil v Pisi, kjer ima italijanska vojska mednarodno letalsko šolo. Ob tem je dodal: »Šolanje je organizirano po ameriškem vzoru, saj je spartan pomanjšano letalo C-130. Teoretični del temelji na samostojnem učenju po računalniku. Zjutraj se prijaviš v računalniški učni sistem in začneš študirati teorijo sistemov. Naučiš se, kako delujejo sistemi, vse od splošnega opisa sistemov do delovanja v normalnih in izrednih razmerah. Tudi grafično so vse sheme lepo prikazane. V pomoč so priročniki in druga uradna literatura. Skratka, delovanje sistemov spoznaš do potankosti.« Stotnik Resnik je še razložil, da so lekcije razdeljene po segmentih oziroma sklopih letala in so predstavljene interaktivno. Na koncu vsake sekcije je test, in če ga opraviš s pozitivnim rezultatom, nadaljuješ na naslednjo sekcijo. »Če se pojavi vprašanje že med branjem teh poglavij, so seveda inštruktorji vedno na voljo in jih lahko vprašaš, kar te zanima,« je pojasnil in dodal, da omenjeni študij traja mesec dni in pol, in sicer vsak dan po deset do dvanajst ur.

pilot Stotnik Robi resnik nas falconu (Levo)
pilota Stotnik Robi resnik (Levo) in slavko majcen  na falconu

Po uspešno opravljenem teoretičnem delu se izobraževanje pilotov nadaljuje v simulatorju letenja. Ker imajo v Pisi samo en simulator za C-27J, traja šolanje nekoliko dlje. Vsak pilot opravi devetnajst usposabljanj v simulatorju. Sočasno z njimi se šolajo tudi drugi tujci, tako da traja šolanje v simulatorju mesec dni in pol. »Šolanje je bilo zahtevnejše, kot sem pričakoval. Snovi in potrebnih  letalskih veščin je veliko, prav tako so standardi v mednarodni letalski šoli zelo visoki,« je pojasnil stotnik Resnik.

Drugi del usposabljanja poteka v Torinu, kjer piloti v Leonardovi tovarni spoznajo razlike med starejšim tipom spartana in našim, ki je najsodobnejši. Koncept usposabljanja je zelo podoben prejšnjemu, le da je njegov obseg manjši. Za uspešno opravljeno teorijo in delo v simulatorjih sta potrebna dva tedna. Posadke so potem pripravljene na letenje, na katerega pa je treba še počakati. Stotnik Resnik je povedal, da bodo pred prevzemom letala vsi štirje piloti, ki se šolajo za ta tip letala, z njim opravili po osem letov. V Sloveniji bodo ob prisotnosti inštruktorjev italijanske vojske še tri mesece opravljali dodatno letalsko usposabljanje. Inštruktorje je treba čim bolj izkoristiti in leteti čim več, da bodo na koncu pripravljeni za opravljanje logističnih letalskih operacij. Tako bodo dosegli osnovno raven znanja, znali leteti z letalom in v normalnih razmerah opravljali preproste transportne operacije, se pravi prevoz potnikov in tovora na nenevarna območja. Po koncu osnovnega usposabljanja bodo pridobili vojaško pooblastilo za opravljanje dela na letalu C-27J spartan.

Naslednji sklopi usposabljanj bodo povezani s taktičnim letenjem. Šolanje bo prevzela italijanska vojska, ki ima različne programe že pripravljene in je na tem področju zelo izurjena. Pri tem gre za taktične odlete in prilete ter nizko letenje, pristajanje in vzletanje na kratke razdalje z neurejenih površin, za odmetavanje tovora, padalcev, za operacije iskanja in reševanja ter gašenje požarov. »V splošnem se bo treba veliko usposabljati. Vsak teden bo treba narediti trenažni let, da bomo ohranjali raven usposobljenosti za določene operacije ter obenem širili spekter svojih zmogljivosti, « je pogovor sklenil stotnik Resnik.

NA ŠOLANJU V ITALIJI ŠTIRJE PILOTI, DVA KAPITANA IN DVA SOPILOTA

Sopilot nadporočnik Marko Podplatnik se je v Slovenski vojski zaposlil pred desetimi leti. Najprej je letel na šolskem letalu Pilatus PC-9M, v zadnjih letih pa kot sopilot tudi na večnamenskem transportnem letalu L-410 turbolet. Skupno ima naletenih okoli 1000 ur. »Zaradi predhodnih izkušenj in šolanja na letalu Pilatusu PC-9 lahko rečem, da je bilo prešolanje na spartana precej lažje, saj sem imel dobro predhodno znanje,« je pojasnil nadporočnik Podplatnik. Na šolanje v Piso so odšli štirje piloti, dva kapitana in dva sopilota, torej dve posadki. Tja so odšli še štirje skrbniki tovora, ki so v spartanu aktivni del posadke. V Pisi so imeli sicer ločeno šolanje, ki traja približno tri mesece. »Teoretični del je računalniško podprt in zelo dobro strukturiran ter razkriva vse sklope letala. Tako se naučiš, kako delujejo vsi sistemi na letalu, od konstrukcije, hidravlike, elektrike, motorjev, propelerjev, podvozja, goriva, avionike do radarja. Vse skupaj pa se začne z letalskimi osnovami,« je razložil nadporočnik Podplatnik in dodal, da nato sledi letenje v simulatorju. »Najprej natančno spoznaš kokpit, potem se seznaniš z dinamiko dela v njem. Sledi osnovno šolanje na simulatorju »full motion«, ki obsega 11 + 8 vaj. Vsaka izmed vaj traja po tri ure. Pred delom na simulatorju je nujna priprava, po koncu pa analiza vaje. Delo na simulatorju vključuje vklop baterije, vžig motorjev, testiranja vseh sistemov, komuniciranje med posadko, postopke v sili in podobno. Inštruktor simulira prisotnost skrbnika tovora, da bi bilo vse čim bolj realistično,« je šolanje opisal nadporočnik Podplatnik in dopolnil, da so po uspešno končanem šolanju v letalski šoli odšli v Torino, kjer so se na spartanu seznanili s sistemi, ki so drugačni od tistih na simulatorju. Ta sklop v Torinu je bil namenjen prešolanju na to letalo, ki ima drugačno avioniko.

Med našim pogovorom oktobra 2023 je bilo načrtovanih še osem letov na posameznega pilota v trajanju dveh ur. Na letih bosta prisotna italijanski inštruktor in naš pilot oziroma sopilot. Osnovni cilj vsakega izmed pilotov je, da bodo znali varno leteti od točke A do točke B in se ustrezno odzvati, ko bo šlo kaj narobe. Ko bodo obvladali to, sledi bolj operativno letenje, ki ga bodo izvajali z italijanskimi inštruktorji v okviru trimesečnega usposabljanja v Sloveniji.

Spartan v hangarju na letališu v torinu
Spartan v hangarju na letališu v torinu

LETALO C-27J SPARTAN ZAHTEVA SKRBNIKA TOVORA

Kompleksnost upravljanja tovorov, ki jih lahko prevaža spartan, je tako velika, da zahteva tretjega člana posadke, ki smo ga poimenovali skrbnik tovora (angl. loadmaster). Gre za nov poklic v Slovenski vojski. Skrbnik opravlja tudi delo tehnika letalca in posledično širši nabor nalog. »Te obsegajo pripravo letala na nalogo, predpoletni pregled letala, pripravo, nameščanje, razporeditev in pritrditev tovora, skrb za tovor ter udobje in varnost potnikov med letom, metanje padalcev in odmetavanje tovora med letom ter oskrbo s potrebno količino goriva in vsem drugim, kar je nujno za izvedbo naloge. Naloge so pravzaprav podobne tistim, ki jih opravljamo pri turboletu in turboporterju, vendar jih je še veliko več, saj je pri spartanu vse kompleksnejše in večje. Kompleksnost letala bo zahtevala drugačen pristop in večjo ekipo,« je delo opisal skrbnik tovora praporščak Mišo Rakuša. Skrbniki tovora so obenem nepogrešljivi v vseh fazah letenja, tako ob izvajanju normalnih kot tudi izrednih postopkov. Pred vzletom se s pilotoma pogovorijo o tovoru, mogočih nevarnostih, povezanih z njim, o pritrditvi, ali ga lahko odvržejo ob požaru ali ne. Odgovorni so, da je težišče tovora tam, kjer mora biti. Število skrbnikov pa je odvisno od kompleksnosti tovora in naloge, ki jo opravljajo, in se lahko poveča na dva ali tri. Praporščak Rakuša je povedal, da so bili na šolanju štirje pripadniki 152. letalske eskadrilje, in pojasnil: »Pri italijanski vojski in Leonardu smo opravili osnovni tečaj za skrbnike tovora. Kot na vseh dozdajšnjih šolanjih je treba letalo poznati do vseh tehničnih potankosti. Le tako lahko varno in zanesljivo opravljaš svoje delo. S tem tečajem bomo lahko opravljali klasične naloge prevoza tovora in potnikov. Z nadaljnjim izobraževanjem doma in v tujini pa bomo lahko opravljali širok nabor nalog, kot so odmetavanje tovora in padalcev iz zraka, prevoz specialnih tovorov, evakuacije vojakov in civilistov ter ranjencev, gašenje požarov in še veliko drugih aktivnosti. S prihodom drugega letala bomo ekipo še okrepili.«

Na usposabljanju so spoznavali tudi sisteme na letalu.
Na usposabljanju so spoznavali tudi sisteme na letalu.

Najpomembnejša naloga skrbnikov tovora je vsekakor delo s tovorom. Praporščak Rakuša je ob tem povedal, da je v dokumentaciji o tovoru natančno predpisano, kje in kako se pričvrsti tovor. Imajo poseben postopek o tem, kako se izračunajo težišče in pozicije vpenjanja tovora. Letalo C-27J spartan je namenjeno tudi prevozu vozil, če ta seveda odgovarjajo gabaritom tovornega prostora in umestitvi v tovorni prostor. Izračunati morajo tudi njegovo težišče. »Težišče ovrednotimo oziroma izmerimo s tehtnicami zunaj letala, kar na vozilu označimo. Tisto točko oziroma težišče potem postavimo na primerno mesto v letalu in ga zavarujemo z verigami oziroma jermeni. Vse te izračune nam olajša računalniški program, vendar pa moramo znati to narediti tudi brez njegove pomoči,« je pojasnil praporščak Rakuša. Masa tovora je pomembna tudi, ko izračunavajo dolet letala ali pa potrebno količino goriva za določeno operacijo. Vse morajo natančno izračunati, da lahko varno opravijo nalogo. Kadar ni vse v dovoljenih okvirih, lahko prevoz tovora zavrnejo. Poveljniku letala povedo, če je tovor primeren za nalogo, ki se predvideva, ali ne. On pa je prvi in zadnji, ki odloči o izvedbi.

Skrbnik tovora pred letom poskrbi, da je letalo po tehnični plati pripravljeno na nalogo, torej ustrezno pregleda letalo, njegovo zunanjost in tudi notranjost, ki se deli na tovorni in kabinski del. Pripravi tovor oziroma potnike za prevoz in med letom skrbi za tovor ter tovorni del letala, po potrebi izvaja še opravila po navodilih kapitana.

Panel za upravljanje tovorne ploščadi
Panel za upravljanje tovorne ploščadi - ob njem višji vodnik ERik žerjav

USPOSABLJANJE SKRBNIKOV TOVORA SE BO NADALJEVALO TUDI PO PRIHODU LETALA V SLOVENIJO

Skrbnik tovora višji vodnik Erik Žerjav nam je zaupal nekaj več o poteku šolanja za poklic skrbnika: »V Piso smo prišli 17. aprila letos. Prvih pet tednov smo se seznanjali s tehničnimi lastnostmi letala in sistemov, potem pa smo se začeli teoretično usposabljati za naše delo. Ta del je obsegal računanje položaja masnega središča tovorov in letala v celoti, pritrditev tovora na letalu, predpoletne, medpoletne in popoletne preglede. V grobem je to osnovno delo skrbnika tovora. Opravljali smo različne računske operacije, ki so nujne za nakladanje in razkladanje tovora, izmere tovora, mase, delo z vitlom, rampo in kontrolami za odpiranje in zapiranje tovornih vrat, delovanje vrat za padalce in ravnanje z njimi ter podobne stvari.« Praktični del usposabljanja pa so opravili v tovarni Leonardo v kraju Cassele Torinese, kjer so izdelali naše letalo C-27J Spartan. Tam so delali fizično na letalu in vanj nalagali vozila, palete in drugi kosovni tovor. Vse to so pritrdili v tla letala z verigami, pletenicami

in jermeni ter po potrebi prekrili z mrežami. Višji vodnik Žerjav je ob koncu povedal, da se bo usposabljanje z italijanskimi kolegi nadaljevalo po prihodu letala v Slovenijo. Pričakuje, da bo usposabljanje strokovno, izjemno obsežno ter naporno, saj je zahtevane veliko prakse, izkušenj in dela na letalu.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.